CDK-S, Lozan’da ‘yeni yüzyılı başlatmaya’ çağırdı

İsviçre Demokratik Kürt Konseyi (CDK-S), Lozan Antlaşması’nın 100’üncü yıl dönümünde yapılacak yürüyüşe katılım çağrısında bulundu.

Yazılı bir açıklama yapan CDK-S, iki aydır Lozan Antlaşması’na karşı çeşitli eylem ve etkinlikler yapıldığını belirterek, “Kürtler ve dostları antlaşmanın imzalandığı 24 Temmuz 1923’ün yıl dönümünde Lozan’da iki gün sürecek bir konferans ile merkezi bir yürüyüş ve miting gerçekleştirecek” dedi.

CDK-S, “22 Temmuz Cumartesi günü saat 11.30’da  Leman Gölü kıyısındaki Château d’Ouchy binasının önünde bir araya gelecek olan Kürdistanlılar antlaşmanın imzalandığı Rumine Sarayı’na kadar yürüyecekler. Burada bir miting gerçekleşecek” diye ekledi.

CDK-S Başkanlık Divanı, başta Kürtler olmak üzere bütün Kürdistanlıları ve dostlarını 22 Temmuz günü yapılacak yürüyüş ve mitinge davet etti.

Statüsüzlüğü kabul etmediklerini vurgulayan CDK-S, “24 Temmuz 2023’te antlaşma yüz yılı geride bırakıp ikinci yüzyıla adım atacak. Ancak biz Kürtler ve Kürdistani halklar ve de dostlarımız ile birlikte ikinci yüzyılın başında bu antlaşmanın bizler için yok hükmünde olduğunu ve Kürtlerin artık statüsüz olmayı kabul etmediğini söyleyebiliriz. Dört parça Kürdistan’da yükselen ve belli bir aşamaya gelen statü taleplerinden geri dönmeyeceğimizi tüm dünyaya gösterebiliriz” dedi.

Lozan Antlaşmasının yıldönümü nedeniyle ulusal bir konferans gerçekleştirileceğini belirten CDK-S, şunları ifade etti: “22 Temmuz 2023’te bir konferans ve bir halk yürüyüşü gerçekleştireceğiz. Konferansa dört parçadan 57 parti, örgüt ve kurum temsilcisi katılacaktır. Bu konferansın hedefi; Lozan antlaşmasının ikinci yüzyılına girerken Kürtlerin ulusal, bölgesel ve küresel düzlemde bulunduğu yer ve bulunması gerekli yer bağlamında tarihsel bir tutum belgesi hedeflenmektedir. Kitlesel halk yürüyüşüne de bu konferansın tarafları olan tüm Parti, örgüt ve kurumların mensupları, Kürdistani halklar ve dost halklar katılacaktır.”

CDK-S, “Gelin hep beraber 22 Temmuz’da birlikte yeni bir yüzyılın miladını başlatalım” çağrısında bulundu.