Cenevre’de yürüyüş: Tecrit insanlık suçudur, ortak olmayın

Kurdistanlılar tecride karşı İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'ne yürüyerek, yetkili kurumlara sorumluluklarını hatırlattı; Hêwlêr hapishanesinde iki aydır açlık grevinde olan iki tutsağın taleplerinin karşılanmasını ve serbest bırakılmalarını istedi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik sürdürülen mutlak tecridin kırılması ve özgürlüğünün sağlanması talebiyle İsviçre'nin Cenevre kentinde bulunan İnsan Hakları Yüksek Komiserliği önünde bir yürüyüş gerçekleştirildi. Eylemde ayrıca Hewlêr Hapishanesinde hak ihlallerine karşı 57 günden beri açlık grevi eylemi yapan Mazlum Dağ ve Abdurrahman Er'in taleplerinin karşılanması ve bir an önce serbest bırakılmaları istendi.

Cenevre Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nin (CDK) çağrısıyla Place de la Navigation'da bir araya gelen Kurdistanlılar, buradan Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nin (OHCR) bulunduğu  Palais Wilson meydanına doğru yürüdü.

OHCR binasının bulunduğu Palais Wilson meydanında KNK'nin tecride ilişkin hazırlamış olduğu Fransızca basın metni okundu.

Burada bir konuşma yapan CDK Cenevre Eşbaşkanı Mehmet Latif Çelebi, Kürt Halk Önderi’nin 28 aydır uluslararası hukuka ve insan haklarına aykırı bir biçimde mutlak tecrit işkencesiyle tutsak edildiğini hatırlatarak, "Önderliğimizin yaşamına yönelik tehdit mektupları söz konusu. Bu mektupların hangi amaç doğrultusunda, hangi eller tarafından yazıldığını Kürt halkı çok iyi bilmektedir. Kürt halkı 28 aydır Önderliğinin sağlığı, güvenliği ve en önemlisi yaşamından habersizdir" diye konuştu.

Tecritle Kürt halkına yönelik 100 yıl süren soykırım politikalarının bir 100 yıl daha sürdürülmek istendiğine işaret eden Çelebi, İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) başta olmak üzere BM İnsan Hakları Ofisi (OHCR) ve diğer yetkili kurumlara sorumluluğunu yerine getirmeleri çağrısı yaptı. 

Hewlêr’de 23 Temmuz 2019'dan bu yana hapiste tutulan ve işlemedikleri bir suçtan dolayı yargılanmalarını protesto etmek için açlık grevine giren Mazlum Dağ ve Abdurrahman Er'in taleplerinin karşılanarak serbest bırakılmasını isteyen Çelebi, son olarak 23 Temmuz günü Lozan’da gerçekleştirilecek yürüyüşe katılım çağrısında bulundu.