Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğünün sağlanması talebiyle Kurdistanlıların, 25 Ocak 2021'den bu yana her Çarşamba günü İsviçre'nin Cenevre kentinde bulunan Birleşmiş Milletler (BM) Ofisi önündeki oturma eylemi devam ediyor.
Bu haftaki eylem 19 Temmuz Rojava Devrimi'nin yıl dönümü vesilesiyle Rojava şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi.
Siyasetçi Yüksel Koç, Lozan Antlaşması’nın 100. yılına karşı oluşturulan komite (Lozan 2023) adına bir konuşma gerçekleştirdi. Rojava Devrimi’ni selamlayan Koç, herkes tecride karşı sesini yükseltmesi gerektiğini belirtti. Abdullah Öcalan’ın özgürlük paradigması temelinde işgalcilere karşı amansız bir savaş veren Kurdistan Özgürlük Gerillasının soykırım politikalarını boşa çıkardığını söyleyen Yüksel Koç, daha sonra Lozan Antlaşmasına ilişkin konuştu. 100 yıl önce Lozan Antlaşması'nı onaylayanların sadece Kurdistan’ı dört parçaya ayırmakla kalmayıp, jenositlerle tarih sahnesinden silmeyi amaçladıklarını ifade eden Koç, devamla şunları kaydetti: “Agirî, Zîlan, Koçgirî, Mahabad, Halepçe katliamları, 90'lardaki köy boşaltmalarının temelinde Lozan Antlaşması yatıyor. Önder Apo'nun 1970'lerde bir grup arkadaşıyla başlattığı mücadele, bugün milyonlara ulaştı. Bu mücadele karşısında güç getiremeyen devletler, Önder Apo üzerindeki tecridi derinleştirme yoluna giderek sonuç almayı amaçlıyor. Bugün Kürdistan'da sürdürülen soykırımı durdurmak Önder Apo üzerindeki tecridi yıkmaktan geçiyor. Bugün Kürtler her yerde Önder Apo'nun özgürlüğü için direniyor, direnmeye devam edecektir. Kurdistan halkları bu antlaşmayı kabul etmiyor. O yüzden bu ayın 22'sinde Lozan'da yapılacak olan eylem çok çok önemlidir. Bütün Kürt halkı bu eyleme ulusal görev bilinciyle yaklaşmalıdır."
Eylem, Yüksel Koç’un konuşması sonrası kitlenin sloganlarla sırtını BM’ye dönmesi ile devam etti.