Cenevre eylemcileri: Kürt halkı gerillasına sahip çıkacak!

İsviçre'nin Cenevre kentinde bulunan Birleşmiş Milletler (BM) binası önünde Kürdistanlıların sürdürdüğü oturma eylemi 2'nci yılına yaklaşırken bu hafta düzenlenen eylemde kimyasal saldırılara tepki gösterildi.

'Dem dema azadiyê ye' hamlesi kapsamında 25 Ocak 2021'den bu yana Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğünün sağlanması talebiyle Kürdistanlılar her çarşamba BM Ofisi önünde oturma eylemi düzenliyor.

Kimyasal silahlarla katledilen 17 gerilla ile 1 Kasım Dünya Kobanê Günü vesilesiyle DAİŞ barbarlığına karşı savaşarak bu uğurda şehit düşenler şahsında Kürdistan devrim mücadelesi şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu yapıldı.

Cenevre Demokratik Kürt Toplum Merkezi adına Mustafa Altunbaş yaptığı konuşmada kimyasal silahlarla katledilen gerillaları andı.

Altunbaş, Kürt halkının vermiş olduğu olağanüstü bir mücadele sonrası DAİŞ barbarlığına karşı kazanılan zaferi de yıldönümü vesilesiyle kutladı.

BM önünde sürdürdükleri eylemlerinin ikinci yılına yaklaştığını hatırlatan Altunbaş sözlerini şöyle sürdürdü: “Kürt halkının dün DAİŞ'e karşı kazandığı zaferi hazmedemeyen AKP/ MHP faşist rejimi bu yenilginin bir intikamı olarak kimyasal silah ve zehirli gazlarla saldırarak  aynı DAİŞvari yöntemlerle bugün Özgürlük Alanları'na taşımıştır.”

Ögürlük gerillalarını hedef alan insanlığa karşı suçlar ve savaş suçlarının Kürt halkının kazanımlarını boşa çıkarmayı amaçladığını söyleyen Altunbaş “Gerek OPCW gerek BM gerekse Avrupa devletleri kendi evrensel hukuklarında yer alan kimyasal silah kullanımını açıkça savaş suçu olarak kabul etmişlerdir. Fakat konu Kürtler ve Kürdistan olunca bu kurumlar ve devletler kendi çıkarları üzerinden yapmış oldukları kirli pazarlıklara sığınarak suskunluklarını sürdürmektedirler. Kürt halkı dün nasıl DAİŞ barbarlığına karşı Kobanê ruhunu ortaya çıkararak mücadeleyi zafere taşıyabilmişse bugün de Kobanê'nin direnişçi ruhuyla topyekûn bir direnişle gerilla mücadelesini savunacaktır. Başta Önderliğimiz olmak üzere Kürt halkı ve Kürdistan toprakları özgürleşinceye kadar mücadelemizi sürdüreceğiz.”

İsviçre Demokratik Kürt Konseyi (CDK-S) adına siyasetçi Ramazan Baytar tarafından Fransızca basın metninin okunması ardından kimyasal silahlara karşı BM'den harekete geçmesi istendi. Eylem sırasında sık sık gerillayı sahiplenen sloganlar atıldı.