Che, Sartre ve Beauvoir’ın arkadaşı Ziegler’den Yeşil Sol’a destek

Kapitalizme karşı en sert eleştirilerden bulunanlardan biri olan 88 yaşındaki Jean Ziegler, Yeşil Sol Parti’yi destekleme çağrısında bulunarak, “14 Mayıs radikal bir değişimin ve Erdoğan tiranlığının sonu olsun” dedi.

14 Mayıs seçimleri yaklaşırken uluslararası alandan Yeşil Sol Parti’ye destek çağrıları da gelmeye devam ediyor. Önemli bir destek, kapitalizme karşı mücadelesi ve eleştirileri ile tanınan İsviçreli Jean Ziegler’den geldi. Medya Haber Televizyonu’ndan Serkan Demirel’e konuşan Ziegler, Yeşil Sol Parti’yi destekleme çağrısında bulundu.

‘ERDOĞAN REJİMİ BİR TİRANLIK REJİMİDİR’

Erdoğan rejiminin bir tiranlık sistemi olduğunu ifade eden Jean Ziegler, “Erdoğan rejimi kesinlikle emperyalist bir rejimdir. Erdoğan rejimi, bütün insan haklarını kısıtlayan, demokrasiden nefret eden ve bir şiddet rejimi olan bir tiranlık rejimidir. Umarım Erdoğan seçimleri kaybeder ve siyaset sahnesinden yok olur. Böylece Kürtlerin kendi kaderlerini tayin etme hakkı, kimlikleri ve varoluş hakları gibi temel haklarını tanınabileceği, Türkler ve Kürtler arasında demokratik bir diyalog başlar” dedi.

‘14 MAYIS ERDOĞAN REJİMİNİN DÜŞTÜĞÜ AN OLSUN’

14 Mayıs’ın radikal bir değişimin ve Erdoğan tiranlığının düştüğü an olmasını dileyen Jean Ziegler Yeşil Sol Parti’yi sahiplenme ve destekleme çağrısında bulundu.  Jean Ziegler, “Alternatif işte burada. Kürt halkı, Erdoğan’ı devirmek için gerçek bir şansa sahip olan Yeşil Sol Parti oy vererek bu demokratik fırsata kitlesel olarak katılmalıdır” dedi.

‘KÜRT HALKI BİZE İLHAM VERİYOR’

Kürt halkının cesaret ve kararlık örneği olduğunu dile getiren Ziegler, şu ifadeleri kullandı: “Kürt halkına teşekkür etmek istiyorum. Cihatçılara karşı verdikleri mücadele için teşekkür ediyorum. Nesilden nesile cesaret ve kararlılık örneği olarak bize ilham veren binlerce yıllık tarihi olan bu muhteşem halka teşekkür ediyorum. Kürt halkına hayranlık ve dayanışma duygularımı iletiyorum”.

ZIEGLER KİMDİR?

Jean Ziegler, 1934 yılında Hans Ziegler adıyla dünyaya geldi. Bir siyasetçi, küreselleşme karşıtı ve sosyolog. Dünyadaki beslenme hakkına ilişkin BM nezdinde özel raportörlük yaptı. Özel raportör olarak birçok ülkenin (Nijer, Etiyopya, Hindistan, Bangladeş, Moğolistan, Brezilya, Filistin, Bolivya, Küba, Guatemala vb.) beslenme durumunu inceledi ve Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na durum üzerine raporlar sundu. Ziegler, 2009 yılından bu yana Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Danışma Kurulu Başkan Yardımcılığını yapıyor.  

CHE ONA NE DEDİ?

İsviçre’nin en önemli entelektlerinden biri olarak değerlendirilen Ziegler’in kitapları onlarca dile çevrildi. Ancak kitaplarına karşı açılan davalardan dolayı, büyük borcu var. İlerleyen yaşına rağmen kendisini halen bir devrimci olarak görüyor.

Riadh Sidaoui’nin 2003’te yazdığı “Jean Ziegler parle aux Arabes” (Jean Ziegler Araplara konuşuyor) isimli kitabında, Ziegler’in Che Guevara ile 1964 yılında Cenevre ziyareti sırasındaki karşılaşması anlatılıyor. Ziegler bir süre Che’ye Cenevre’de şoförlük yapmış. Che’nin gidişinden bir gün önce cesaretini toplayarak “Komutan, ben de sizinle gelmek istiyorum” demiş. Che, Ziegler’e dönerek Cenevre merkezindeki ışıklı binaları gösterip şöyle demiş: “Canavarın beyni burada. Mücadele etmeniz gereken yer burası.”

SARTRE VE BEAUVOİR’DAN TAVSİYE ALDI

İsviçre’de burjuva bir ailede dünyaya gelen Ziegler, daha sonra Paris’e gittiğinde burada Jean-Paul Sartre ve Simone de Beauvoir ile de karşılaşıyor. Ziegler, haziran 2022'da Swissinfo'ya verdiği bir mülakatta, iki filozofun kendisine dünyayı daha iyi anlamak ve değiştirmeye yönelik mücadele etmek için araçları verdiğini belirtiyordu.  Ziegler, kendisine “Jean” ismini de Simone de Beauvoir’in verdiğini anlatıyordu.