GÖRÜNTÜLÜ

Chur’da 14 Temmuz şehitleri anıldı: Bize ışık oldular

İsviçre’nin Chur kentinde 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu şehitleri anıldı. Anmada "Direnişleri günümüze ışık tutuyor" mesajı verilirken, işgal saldırıları ve ihanet kınandı.

14 TEMUZ BÜYÜK ÖLÜM ORUCU DİRENİŞİNİN 42. YIL DÖNÜMÜ

İsviçre’nin Chur kentinde Şehit Aile Kurumu (KOMAW) tarafından Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nde (CDK- Chur) düzenlenen etkinlikte 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu şehitleri anıldı.

Diyarbakır zindanında 14 Temmuz 1982'de cuntacı devlete karşı Kürt Özgürlük Hareketi'nin öncü kadrolarının başlattığı direnişe değinen CDK Chur Eşbaşkanı Kureyş Doymaz, şunları söyledi:

"Bu direniş ruhu hâlâ günümüze ışık tutmaktadır. 14 Temmuz 1982'de başlayan açlık grevinde Kürt Özgürlük Hareketi'nin öncü kadrolarından Mehmet Hayri Durmuş, Kemal Pir, Akif Yılmaz, Ali Çiçek şehit düştü. Bu arkadaşlarımız son nefesine kadar Diyarbakır zindanında yaşanan vahşete karşı direndiler. Faşist cuntacı Kenan Evren ve Diyarbakır zindanındaki cuntanın parçası olan Esat Oktay Yıldıran'ı yenilgiye uğratıp tarihin çöplüğüne attılar.

 Her şehit arkadaşımız duruşu ve direnişçi ruhlarıyla isimlerini tarihe altın harflerle yazdılar. Şehit arkadaşlara karşı tarihi sorumluluğumuz bulunmaktadır. Şehit arkadaşlarımız geleceğimize ışık tutmaktadırlar. Kürt Özgürlük Hareketi'ni tasfiye etmeyi planlayan ve faşist Türk devleti ile dirsek temasında bulanan KDP'ye buradan çağrıda bulunmak istiyoruz. Saldırılarınız ve faşist Türk devleti ile yaptığınız ortak plan Kürt halkının kazanımlarına saldırıdır. Kürt Özgürlük Hareketi şahsında Kürt halkına dönük topyekûn imha saldırısıdır. Kürt halkının kazanımlarına dönük yapılan bu saldırı ve iş birliği planı boşa çıkmıştır. Kürt halkı bunun bilincindedir ve bu temelde tüm Kurdistan şehitleri karşısında görev ve sorumluluklarını bilmektedir. KDP'yi bir an önce bu ihanet planından vazgeçmeye çağırıyoruz. Eğer bu anlayış ile devam ederlerse Kenan Evren ve Esat Oktay Yıldıran'ın tarihteki yeri neyse KDP’nin tarihteki yeri de o olacaktır. Kurdistan devrim şehitlerine minnettarız. Tarih karşısındaki görev ve sorumluluklarımızı yerine getirmek ve şehitlerimize layık olabilmek için elimizden geleni yapacağız."

Konuşmanın ardından 14 Temmuz şehitleri anısına hazırlanan sinevizyon gösterildi.

Anma etkinliği 'Şehîd namirin' sloganları eşliğinde tamamlandı.