Danimarka’da Newroz kutlandı

Danimarka’da Kürt Toplum Merkezleri’nin organize ettiği Newroz kutlamasına çok sayıda kişi katıldı.

Orta Danimarka Bölgesi’ndeki Herning kentinde düzenlenen kutlama devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Kutlamada Newroz ateşi yakılırken, kadın ve çocukların geleneksel kıyafetleri renkli görüntülere oluşturdu.

Kutlama sırasında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın dev bir posteri ile, PKK, KCK, YPG, YPJ ve TEV-DEM bayrakları taşındı.

Sık sık “Bijî Newroz”, “Bijî Serok Apo”, “Bijî PKK” sloganları atıldı.

Kutlamada Kürt hareketi adına yapılan konuşmalarda 50’nci yıl Newrozu selamlanırken, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü talep edildi ve direnişin yükseltilmesi çağrısı yapıldı.

Danimarkalı milletvekili Maria Temponeras, “Kürtlere Irak, İran, Suriye ve Türkiye'de baskı yapılıyor. Erdoğan'ın zalim yönetimi altındaki Türk devleti hem Türkiye'de hem de Suriye'de Kürtleri bombalıyor ve onlara karsı savaşıyor” dedi.

Rojava modeline dikkat çeken Temponeras, “NATO ülkesinin saldırısı altındayken tek başlarına feminist, ekolojik ve temel demokratik özerkliklerini savunuyorlar” diye ekledi.

“Kürtlerin mücadelesi bizim de mücadelemizdir” diyen Temponeras, “Eski bir Kürt atasözü der ki: Kürtlerin dağlardan başka dostu yoktur. Ama halkın kendi kaderini tayin ve özgürlüklere inanan herkes Kürtlerin dostu olmalıdır” şeklinde konuştu.

Temponeras, PKK’nin haksız yere “terörist örgütler” listesine alındığı tepkisinde bulunarak, bir an önce bu listeden çıkarılması çağrısında bulundu.

Kutlama sırasında da PKK’nin listeden çıkarılması için imza toplandı.

Newroz kutlamasında Koma Barin,  Mahsum Deriki, Hozan Figen, Sivan Can, Hozan Girin, Seyda Perinçek ve  Siyar û Dijwar sahne aldı. Kutlama halaylar ve sloganlar eşliğinde son buldu.