Demokratik Modernite Konferansı: Enternasyonal dayanışma büyütülmeli

Asya, Avrupa, Latin Amerika ve Afrika’dan direnişte olan hakları bir araya getiren Demokratik Modernite Konferansı, enternasyonal dayanışmanın ve ortak direniş alanlarının büyütülmesi çağrısıyla sona erdi.

17-19 Kasım tarihleri arasında Demokratik Modernite Akademisi’nin “Özgürlük Sanatı-Örgütlenme ve Kolektif Direniş Stratejileri” sloganıyla İsviçre’nin Basel kentinde düzenlediği konferans sona erdi. Basel Demokratik Kürt Toplum Merkezinde düzenlenen konferansa Avrupa, Afrika, Latin Amerika ve Asya’dan çok sayıda örgüt temsilcisi ve farklı halklardan kesimler katıldı. Kapitalist modernitenin büyüyen krizi, krizden çıkış yolları ve çözüm perspektiflerinin ele alınıp tartışıldığı konferansta, farklı kıtalardaki toplumsal hareketler arasındaki boşlukların doldurulması, ortak perspektiflerin genişletilmesi ve stratejik direniş hatlarının birlikte örülmesi üzerine önemli tartışmalar yürütüldü.

PANELLER GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Konferansın son gününde, “Sosyalizm fikri: Bir yenilenmeye doğru”, “21. yüzyıl: Kadın Devrimi Çağı”, “Sosyalizmde ısrar etmek, insanlıkta ısrar etmektir” ve “Örgütlenme ve enternasyonalizm” ana başlığı altında “Kolombiya’da halkın gücünü inşa etmek”, “Filipinler’de devrimci örgütlenme perspektifleri” ve “Kurdistan Özgürlük Hareketi’nden kazanımlar, zorluklar ve perspektifler” konulu paneller düzenlendi.

KADIN VE GENÇLİK ÖNCÜLÜK ETMELİ

Panellerde yapılan konuşmalarda, direnişte olan hakların karşılaştıkları sorunlar ele alınıp tartışılırken, bu sorunları üstesinden nasıl gelineceği metotları üzerinde duruldu.

Kapitalist ve ataerkil sistemin kadın ve gençlik üzerindeki etkilerine özellikle dikkat çekilen tartışmalarda, yeni dünyanın inşasında ve enternasyonal mücadelenin büyütülmesi noktasında kadın ve gençliğin daha fazla rol almasına vurgu yapıldı.

Panellerin yanı sıra, Rojava’dan gönderilen bir videolu mesaj da gösterildi. Rojava’dan verilen mesajda, Rojava Devrimi’nin bir halklar devrimi olduğuna dikkat çekilirken, bundan sonraki süreçte bu devrimin korunması için enternasyonal dayanışmanın gerekliliğine vurgu yapıldı.

ABDULLAH ÖCALAN’IN PARADİGMASI ÇIKIŞ YOLU GÖSTERİYOR

3 günlük yapılan tartışmalarda tespiti konulan sorunlardan çıkış için ise Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın demokratik modernite, demokratik ulus ve demokratik konfederalizm paradigmasının önemine işaret edildi.

4 kıtadan farklı kesimleri bir araya getiren konferans, bundan sonraki süreçte enternasyonal dayanışmanın ve ortak direniş alanlarının daha da büyütülmesi çağrısı ile sona erdi.