Tecridi protesto eden fedailer Duisburg’da anıldı

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi protesto etmek amacıyla 2018 Kasım ve 2019 Mayıs ayları arasında fedai eylem gerçekleştiren şehitler Duisburg’da anıldı.

Almanya’nın Duisburg kentinde 2018 Kasım ayı 2019 Mayıs arasında Kürt Hak Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi protesto etmek amacıyla şehit düşen Zülküf Gezen, Ayten Becet, Mahsum Pamay, Uğur Şakar, Zehra Sağlam, Siraç Yüksek, Medya Çınar, Ümit Acar, Yonca Akıcı ve Enver Çelik’i anmak amacıyla bir etkinlik düzenlendi.

Duisburg Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde (DKTM) düzenlenen anma törenine, Şehit Aileleri Derneği (KOMAW) temsilcileri ve DKTM yöneticileri, şehit aileleri ve çok sayıda Kurdistanlı katıldı.

Etkinliğin düzenlendiği salona Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın ve 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu Şehitlerinin posterlerinin yanı sıra fedailerin resimleri asıldı.

Bir dakikalık saygı duruşun ardından başlayan etkinlikte, Duisburg DKTM Eşbaşkanı Yılmaz Ronî ve KOMAW temsilcisi birer konuşma yaptı. Açıklamada, Kurdistan şehitlerinin tarihçesinden bilgiler verilerek son yıllarda Kurdistan’da yoğunlaşan savaş ve buna karşı gelişen tarihi direniş hatlarından bahsedildi. Kurdistan’da mücadele tarihinin Özgürlük Hareketi ile birlikte büyük bir aşama  kaydettiği belirtilen açıklamada, “Kürtler Önder Apo liderliğinde düşmanlarıyla nasıl savaşacağını öğrendi. Önder Apo üzerindeki tecrit bu nedenledir. Önder Apo soykırımcı ve inkârcı işgalcilere karşı Kürt halkına mücadele etmeyi öğretti. Yürüttüğümüz mücadelenin bedeli ağırdır. Ancak her şeye rağmen biz kazanacağız. Şehitlerin yolundan gideceğimizin sözünü veriyoruz” denildi.

Avrupa Kürt Kadın Hareketi adına ise Nûda Amed konuştu. Amed, Kurdistani bir mücadelenin ağır koşullarda gerçekleştirildiğini ve bunun bedellerinin ağır olduğunu vurguladı. Mücadelenin şehitlerin emeği üzerine yükseldiğini kaydeden Amed, Kürt Halk Önderi Öcalan üzerindeki tecrit koşullarına dikkat çekmek için fedai eylem yapanların Kurdistan mücadele tarihinde büyük bir bir minnetle anılacağını ifade etti.

Nûda Amed, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit koşullarının ağırlaştırılmasıyla birlikte Kürt halkına topyekûn savaş ve imha dayatıldığına işaret ederek, tecride karşı daha derinlikli ve sonuç alıcı bir mücadelenin gerekliliğine vurgu yaptı.

Ardından, Kürt Halk Önderi Öcalan’a yönelik tecridi ve Türk Cumhurbaşkanın Erdoğan’ın o dönemki Almanya ziyaretini protesto etmek amacıyla şehit düşen Ümit Acar’ın babası konuştu.

Etkinlik, Çekdar Canfeda Med (Enver Çelik) ve Ümit Acar’ın yaşam ve mücadelesinin anlatıldığı sinevizyon gösterimi ile devam etti. Sinevizyon gösterimi sonrasında salonda bulunanlar, alkışlar eşliğinde sık sık “Şehîd namirin” sloganı attı.