Dünya Kobanê Günü Zürih'te meşaleli yürüyüşle kutlandı

Zürih’te yapılan meşaleli yürüyüş ve mitingde, Kobanê zaferi selamlanarak, Kürdistan üzerindeki tehditlere ve batılı ülkelerin ortaklığına karşı mücadele çağrısı yapıldı.

1 Kasım Dünya Kobanê Günü vesilesiyle İsviçre’nin Zürih kentindeki Werdmühleplaz’ta bir araya gelen Kürdistanlılar ve Kürt dostları, Helvetiaplatz meydanına kadar meşaleli bir yürüyüş gerçekleştirdi. 

İsviçre Rojava Komitesi ile İsviçre Kürt Kadınlar Birliği’nin (YJK-S) çağrısıyla düzenlenen yürüyüşte, Türk devletinin DAİŞ vari yöntemlerle kimyasal silah silah saldırılarına karşı gerilla direnişi sahiplenildi.

Yürüyüşe Rojava Komitesi, Aufbau, Küba İsviçre Dostluk Grubu, Defend Kürdistan ve İsviçreli alternatif gençlik örgütleri ile dört parça Kürdistan’dan halk katıldı.

Yürüyüş öncesi ilk olarak Kobanê direnişinde şehit düşenlerin şahsında devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi. 

Kurumlar adına hazırlanan basın metni Almanca okundu. Bildiride, “Bizim için Dünya Kobanê Günü'nde sokaklara çıkmak, artık zehirli gaz saldırılarına son, demek anlamına geliyor. Rojava'daki 10 yıllık devrimin ve Kobane'nin DAİŞ barbarlığından kurtuluşunun 8'inci yılında artık direnişin her yerde olduğunu gösterme zamanıdır” denildi.

Türk devletinin kimyasal silah kullandığı saldırılarda son 6 ayda 100’den fazla gerillanın katledildiğine işaret edilen açıklamaya şöyle devam edildi: “Gerillalar geçtiğimiz günlerde diğer 17 savaşçının zehirli gazdan öldüğünü duyurdu ve video görüntüleri yayınladı. BM veya OPCW gibi batılı kurumlar sessiz, çünkü Batı'nın Türkiye ile ortaklığında stratejik çıkarları var. Türkiye, Batı sermayesi için önemli bir yatırım ülkesi olmaya devam ediyor ve büyük jeopolitik öneme sahip. Türkiye, mülteciler için sınır güvenliği olarak kullanılıyor ve bu nedenle Avrupa Birliği'nin önemli bir parçası. Ancak son birkaç aydır şehirlerimizin sokakları bile çok sessizdi. O halde gelin hep birlikte sesimizi yükseltelim ve batılı ülkelerin sessizliği ve suç ortaklığına karşı Dünya Kobanê Günü'nde savaşalım!” 

Daha sonra meşalelerle ve en önde Kobanê direnişinin sembol ismi Arîn Mîrkan’ın posterini taşıyarak yürüyüşe başlayan kitle, Helvetiaplatz’da bir miting gerçekleştirdi. 

Mitingde ilk olarak İsviçre Demokratik Kürt Konseyi (CDK-S) adına bildiri okundu. Eyleme katılan Aufbau adına yapılan açıklamada, gerilla için daha önce başlatılan gaz maskesi kampanyasına bütün herkesin katılması çağrısı yapıldı.

Komeleya Zahmetkeşan adına yapılan konuşmada da Kürtlerin dört parçada da mücadele ettiği vurgulanarak “Jîna Emînî’nin katledilmesinden sonra başlayan halk serhildanlarına yönelik İran devletinin saldırıları sürüyor. Ancak İran’da halk, Jin Jiyan Azadî sloganıyla direniyor. Herkesi Rojhilata Kürdistan halkıyla dayanışmaya çağırıyoruz” denildi. 

Küba İsviçre Dostluk Derneği (Cuba Schweiz Vereinigung) adına Vilma Espin kısa bir konuşma yaptı. Vilma Espin, Kürt özgürlük mücadelesiyle, Rojava Devrimiyle dayanışma içinde olduklarını ve bundan sonrada dayanışmayı sürdüreceklerini belirtti.

Kısa bir konuşma yapan Kürt siyasetçi Ali Şimşek de, Kobanê direnişinin sıradan bir direniş olmadığına, çok büyük bedellerle zafer elde edildiğine vurgu yaparak başta Rojava Devrimi olmak üzere, bütün saldırılara karşı mücadeleyi yükseltme çağrısı yaptı. Son olarak PYD adına yapılan konuşmada da Rojava üzerindeki tehditlere karşı devrimi savunma çağrısı yapıldı.

1 Kasım Dünya Kobane günü etkinlikleri, 5 Kasım Cumartesi günü Basel kentinde düzenlenecek olan kitlesel yürüyüşle devam edecek.