Dünyanın dört bir yanında Kürtler ve dostları alanlarda-CANLI BLOG

İşgalci Türk devletinin Rojava’ya ve gerillaya yönelik saldırılarına karşı dünyanın her tarafında Kürtler ve dostları alanlara çıktı.

TORINO

İtalya’nın Torino kentinde Kürt gençler, Porta Nuova tren istasyonunda işgal eylemi gerçekleştirdi. İki saat süren işgal eyleminde, Türk faşizmini kınayan sloganlar yanında Rojava ve Kürdistan’ı savunma temelinde sloganlar da atıldı.

22.57

NICE

Türk devletinin Başûrê Kurdistan ve Rojavayê Kürdistan’a yönelik eşzamanlı başlattığı hava bombardımanına karşı Fransa’nın Nice şehri Gard Ville önünde bir araya gelen Kurdistanlılar, geceden sabaha kadar oturma eylemi yaptıktan sonra akşam saatlerinde ise bini aşan kişinin katılımıyla kent merkezinde yürüyüş düzenlendi.

Yürüyüşte “Bijî Berxwedana YPG”, “Bijî Berxwedana PKK” ve “Kurdistan’ı Savun”  sloganları attı.

22.33

PISA

[album=18028 type=full]

İtalya’nın Toskana bölgesi Pisa kentinden Rojava devrimi ve Kürdistan’daki mücadeleye destek mesajı verildi. Mesaj gönderen İtalyanlar; “İtalya’nın Pisa kentinden, Rojava’daki, Kuzey Doğu Suriye’deki devrimci deneyimi ve Kürdistan topraklarındaki mücadeleleri destekliyoruz. En derinden dayanışma duygularımızı gönderiyoruz” dedi.

22.26

OSNABRÜCK

Almanya’nın Osnabrück kentinde bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları, Türk devletinin Rojava ve gerilla alanlarına yönelik saldırılarını düzenledikleri yürüyüş ile protesto etti. Türk devletin saldırılarını kınayan pankart ve dövizler eşliğinde yürüyüşe geçen Kürdistanlılar sık sık “ Terörist Turkei”, “ Bijî Serok Apo” sloganları attı.

22.24

BREST

Fransa'nın Brest kentinde yaşayan Kürt dostları, Place de la Liberte’de bir araya gelerek Ķürt halkıyla dayanışma mesajı verdi.

22.21

CREIL 

İşgalci Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye'ye dönük saldırıları Fransa’nın Creil kentinde bulunan Kürdistanlılar ve dostları tarafından protesto edildi.

Yoğun yağmur yağışına rağmen Creil merkez garı önünde toplanan Kurdistanlılar ve dostları burada bir yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüş esnasında halk, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın posterlerini, PKK, HPG, YPG-YPJ bayrak ve flamalarını taşıdı, gerilla direnişini selamladı.

22.19

REIMS

Türk devletinin Rojava Özerk Yönetim alanlarına yönelik dün gece başlattığı hava bombardımanına karşı “acil eylem çağrısı” üzerine Fransa’nın Reims şehrinde yaşayan Kürdistanlı ve dostları meydanlara çıktı. 

Arin Mirkan Kürt Toplum Merkezinin organize ettiği etkinlikte, Reims çarşısı istasyonu önünde bir araya gelen Kurdistanlı ve dostları Reims kent merkezine doğru yürüyüşe geçti.

Yürüyüş boyunca Bijî  Berxwedana Rojava”, “Bijî Serok Apo”, “Terörist Türkiye”, “Bijî Berxwedana YPG- YPJ” sloganları atıldı. YPG ve YPJ bayrakları taşıyan kitle, kent merkezinde bir miting gerçekleştirdi. 

Mitingin ardından Reims Kürt gençliği inisiyatif alarak geç saatlere kadar Fransa ulusal televizyonu France 3 önünde bir eylem gerçekleştirdi. Burada televizyon yetkilileriyle bir görüşme gerçekleştirildi.

22.16

EVRY/GRIGNY

Evry DTM önünde bir araya gelen Kürdistanlılar burada sloganlarla saldırıları kınadı. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleri ile birlikte YPG/YPJ bayrakları taşıyan eylemciler sık sık “Bîjî Berxwedana Gerîla” sloganlarını atarak Grigny garına doğru yürüyüşe geçti.

21.26

KASSEL
Almanya’nın Kassel kentinde Rojava ve Medya Savunma Alanları’na yönelik Türk devletinin saldırılarına bir yürüyüşle tepki gösterildi. Kentte akşam saat 19.00 sıralarında Kassel Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nin (Kassel DKTM) çağrısıyla bir araya gelen Kürtler ve enternasyonalist devrimciler bir yürüyüş düzenlerdi. 

21.30

ATİNA

Türk devletinin saldırıları Yunanistan'ın başkenti Atina'da da protesto edildi.

Atina Demokratik Kürt Kültür Merkezi ve Kürt gençlik hareketi Tevgera Ciwanên Şoreşker’in (TCŞ) çağrısıyla Akedemi Meydanı’na gelen yüzlerce kişi Türk devletinin saldırılarına tepki gösterdi. Eyleme Kürtlerin yanı sıra, Kürt dostu Yunan ve Türkiyeli devrimci örgüt üyeleri de katıldı.

Daha sonra eylemciler, Türk konsolosluğuna doğru harekete geçti.  

İşgalci ve soykırımcı Türk devletinin saldırılarını teşhir etmek amacıyla Atina Demokratik Kürt Kültür Merkezi, Yunanistan Yeni Sol Cephe (NAR), Yunan sosyalist ve anarşist gruplar ve Türkiyeli devrimci örgütler saldırılarla ilgili açıklamalarda bulundu.  Eylemde YPG, YPG, HPG, YJA Star, PKK, TEVDEM bayrakları ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın flamaları taşındı.

21.17

LORIENT ve VANNES


İşgalci Türk devletinin Rojava ve Medya Savunma Alanları’na dönük son hava saldırıları Fransa'nın Lorient ve Vannes kentlerinde de protesto edildi. Lorient kentinde Place Aristide-Briand Meydanı’nda bir araya gelen Kürtler ve dostları, kentin en işlek caddelerinden sloganlarla geçerek Place Aristide Briand Meydanı’na ulaştı. Eylemciler, sık sık ‘Kahrolsun Faşizm’, ‘Bijî Rojava’, ‘Şehîd Namirin’, ‘Bijî Berxwedana Gerilla’, ‘Bijî Serok Apo’, ‘Katil Erdoğan’, ‘Bimre Ixanet’ sloganları attı. Konuşmalarda AB üyesi ülkelerin Türk devletinin işlediği vahşete seyirci kalması eleştirildi. Konuşmalarda Kürtlerin kazanımlarını için her türlü fedakarlığı yapacağı, Türk devlet faşizmine boyun eğmeyeceği dile getirildi. Kürtlerin dostları da Kürt halkının yanında olacaklarını ifade etti.

21.10

BERLİN

Almanya’nın başkenti Berlin’de binlerce Kürt ve Kürt dostu, işgalci Türk devletinin Rojava’ya saldırıları protesto etmek için yürüdü.

NAV-BERLİN ve Dest-Dan Kadın Meclisi’nin çağrısıyla binlerce kişi Türk devletinin saldırıları ve uluslararası kamuoyundaki sessizliği protesto etti. İşgalci Türk devletinin Rojava’ya ve gerillaya yönelik saldırılarına karşı eylemciler ‘Gün Kobanê’yi Savunma Günüdür’ şiarıyla Hermannplatz’dan, Kottbusser Tor’a kadar yürüdü. Eylemde Kon-Med, Women Defend Rojava, Young Struggle, Die Linke adına açıklamalar yapıldı. Açıklamalarda, Almanya Federal Hükümeti’nin Türkiye’ye silah anlaşmalarına son vermesi istendi. Gazeteci yazar Nick Brauns

“30 yıldır Kürt Özgürlük Hareketi Almanya’da yasaklı. Bu neden gelecek hafta Berlin’de bu yasağa karşı protesto eyleminde bulunacağız. PKK yasağını kaldırmak için sokaklarda olacağız” dedi.

Sol Parti (Die Linke) adına yapılan konuşmada da Türk devletinin saldırıları terör saldırısı olarak değerlendirildi. Açıklamada Alman Dışişleri Bakanı, Annalena Baerbock’a hitaben “Jina Meyhsa Amini bir Kürt’tü. Sayın Baerbock siz de jin Jiyan Azadi diye slogan attınız, İran’ı protesto ettiniz. Türk devleti Kürt kadınlarını bombalıyor, Neden Sesinizi çıkarmıyorsunuz” denildi.

21.07

MÜNİH

Almanya’nın Münih kentinde, Kürt Toplum Meclisi ve Alman Enternasyonalist güçler kent merkezinde yürüyüş düzenledi. Yapılan açıklamalarda TC tarafından yapılan soykırım saldırılarına ortak tepki gösterilmesi istendi. YPG ve JPJ bayrakları ile ‘Defend Kurdistan-Kürdistan’ı Savun’ ve Frieden Für Rojava und Nein Zum Krieg’ pankartlarını taşıyan yürüyüşçüler ‘Bijî Berxwedana YPG-YJP’, ‘Bijî Berxwedana Rojava’ sloganları attı.

21.06

KOPENHAG

Avrupa’nın bir çok kentinde olduğu gibi Danimarka’nın Kopenhag kentinde yaşayan Kürtler ve dostları da Türk devletinin Rojava ve Medya Savunma Alanları’na yönelik hava saldırılarını protesto etti. Kopenhag Merkezi Tren İstasyonu’nda bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları, ‘Faşist Erdoğan’, ‘Çocuk Katili Erdoğan’, ‘Yaşasın Gerilla Direnişi’, ‘Bijî Serok Apo’ sloganlarını attı. Konuşmalarda ise sessiz kalmanın insanlık suçu olduğu vurgulandı.

20.33

LONDRA

Türk devletinin işgal saldırılarına karşı Londra’nın farklı bölgelerinde kitlesel protesto gösterileri gerçekleşerek, “İşgalciler yenilecek Kürdistan kazanacak” mesajı verildi.  

Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye'ye dönük saldırılarına karşı Londra’da protesto gösterileri sürüyor. Kürt Halk Meclisi ve Devrimci Gençlik Hareketi (TCŞ) öncülüğünde King Cross Uluslararası St. Pancras Tren İstasyonu önünde bir araya geldi. Sık sık, “Kahrolsun faşizm”. “Terörist Türkiye terörist Erdoğan”., “Kürdistan faşiizme mezar olac”k" sloganları atan kitle, bir süre ana caddeyi trafiğe kapattı. Ellerinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleri ile YPG, YPJ flamaları taşınan eylemde, “Kürdistan halkı işgalcilere karşı mücadele ve direniş halinde olacak. TC faşizmi Kürdistan’da boğulacak” denildi.  

Türk devletinin saldırılarına karşı bir diğer eylem de Haringey Green Line üzerinde yapılan yürüyüş ile protesto edildi. KCC binası önünde bir araya gelen kitle, “Kahrolsun faşizm”, “Türk devleti Kürdistan’dan defol”, “PKK halktır halk burada”, “Kahrolsun TC barbarlığı”, “Biji Berxwedana Rojava” şeklinde sloganlar atarken, YPG ve YPJ flamaları taşıdı. Kitle ana yolu trafiğe kapatarak Green Line üzerinde yürüylüşe geçti. Yürüyüş sırasında Türk devletinin Kürtlere dönük saldırılarını anlatan pankart ve dövizler taşınırken, çevredekiler de alkışlarla eylemcilere destek verdi.  

Yürüyüş Wood Green Kütüphanesi önünde son bulurken, burada Kürt Halk Meclisi adına Ercan Akbal bir konuşma yaptı. Akbal, işgalcilerin yenileceğini Kürdistan halkının ve fedailerinin kazanacağını vurgulayarak, “Bu faşizme karşı asla boyun eğmeyeceğiz. Bu faşist bu Kürt düşmanı demokrasi düşmanı zihniyete karşı Kürdistan’ı halkları ve değerlerini savunacağız. Topraklarımızı faşizme karşı savunacağız ve bu faşistler defolup gidene kadar mücadele edeceğiz. Bu faşist düşmanı topraklarımızdan silip süpürene kadar mücadeleye devam” dedi. Yapılan konuşmaların ardından eylem sona erdi.  

Londra’da yarın İngiltere saati ile 17:00’da Parlamento binası önünde Jiyan Kadın Meclisi ve Britanya Devrimci Gençlik Hareketi öncülüğünde bir protesto eylemi daha düzenlenecek.  

20.20

LINZ

Türk devletinin Şehba, Kobanî, Derika Hamko, Dirbesiye, Şengal, Süleymaniye ve Kandile yönelik hava bombardımanı Avustur’yanın Linz kentinde bir araya gelen Kürdistanlı ve dostları tarafından protesto edildi.

Avusturya Devlet Televizyonu ORF önünde bir araya gelen yüzlerce Kürdistanlı ve dostları ellerinde taşıdıkları pankart, dövizlerle Türk devletinin Rojava ve gerillaya yönelik saldırılarına dikkat çekti. Sloganlar eşliğinde protesto eylemlerini sürdüren kitle adına bir heyet Avusturya Devlet Televizyonu yetkilileri ile görüştü. Heyet, Türk devleti ve Erdoğan iktidarının Rojava ve gerilla alanlarına yönelik savaş suçları ile ilgili bilgi verdiler. Heyeti dinleyen ORF televizyonu yetkilileri soruna duyarlı davranacaklarını ve aktüel bilgiler ışığında durumu gündemleştireceklerinin sözünü verdiler. Heyetin ayrılmasından sonra ORF Televizyonu Türk devletinin saldırılarına yönelik detaylı bir haber yayınladı.

19.32

ZÜRİH

İşgalci Türk devletinin başta Kobanê olmak üzere Şehba, Kandil, Süleymaniye, Şengal ve Dêrik alanların uçaklarla bombalanması haberinin duyulmasıyla birlikte İsviçre’nin birçok kentinde Kurdistanlılar ve dostları alanlara indi. İsviçre Demokratik Kürt Konseyi (CDK-S) ve İsviçre Kürt Kadın Hareketi (YJK-S) çağrısıyla kesintisiz eylem çağrısı birçok kantonunda karşılık buldu. Dün gece başlayan eylemler bugün de devam etti. 

İsviçre’nin Zürih kentindeki Helvetiaplatz meydanında bir arayan gelen Kurdistanlılar ve dostları bir miting gerçekleştirdi. Şehitler için yapılan bir dakikalık saygı duruşundan sonra CDK-S Eşbaşkanı İsmail Kardaş bir konuşma yaptı. İşgalci Türk devletinin Rojava ve gerilla alanlarına yönelik bombardımanın sıradan ele alınmaması gerektiğine; gerilla alanlarına dönük 8 ayı bulan saldırıların başarısızlıkla sonuçlanmasından kaynaklandığına işaret ederek şöyle devam etti:

 “İşgalci Türk devleti dün geceden beri Kurdistan’ın birçok noktasını bombalıyor. Gerilla alanlarına dönük aylardır kimyasal silah dahi kullanarak bir işgal hareketi gerçekleştirmek istiyorlardı. Kürt Özgürlük gerillası bütün teknik üstünlüğe rağmen işgale karşı direniyor. Başarı elde edemeyen işgalciler dün gece de Kurdistan’ın birçok noktasını bombaladı. Burada bir psikolojik savaş yürütüyorlar. Halkımız bu kara propagandaya karşı duyarlı olsun. Bu saldırılar ilk defa olmuyor. Gerilla direniyor. Bizler de bu saldırılar bitene kadar sokaklarda olacağız. Kürt halkı direnecek ve başaracaktır” dedi. 

İsmail Kardaş’tan sonra İsviçre Direniş Ağı adına bir konuşma gerçekleştirildi. Yapılan konuşmada faşist Türk devletinin Rojava’ya dönük saldırısına karşı herkesi Rojava Devrimine sahip çıkmaya çağırdı.

Rojava’da gerçekleşen devrimin bir kadın devrimi olduğuna vurgu yapılan açıklamada, Rojava Devrimine her koşulda sahip çıkacaklarını ifade ettiler.

Konuşmalardan sonra sloganlarla yürüyüşe geçen kitle Zürih Merkez Tren istasyonuna kadar yürüyüp geri Helvetiaplatz meydanına geri döndü. Yürüyüşe, İsviçreli ve Türkiyeli çok sayıda yapı ve örgüt de destek verdi.

19.25

BERN

İsviçre’nin Bern Kantonunda İşgalci Türk devletinin Rojava’ya ve gerillaya yönelik saldırılarına karşı Kürtler ve dostları protesto eylemi düzenledi. Bahnhof meydanında bir araya gelen Kurdistanlılar ve dostları, Türk devletinin saldırılarını protesto eden pankartlar açtı. YPG ve KCK bayrakları açan kitle sık sık Rojava direnişini destekleyen sloganlar attı. Birçok İsviçreli anarşist ve demokratta eyleme destek verirken Kurdistan özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. 

Saygı duruşu sonrası konuşan Bern Şehit Atakan Meclisi Eşsözcüsü Mine Çetinkaya, Rojava Devriminin büyük bedellerle inşa edildiğini kaydetti. Rojava Devriminde dünyanın birçok merkezinden insanın destek verdiğini hatırlatan Çetinkaya, “Tüm dünya Jin Jîyan Azadî sloganı etrafında kenetlendi. Rojava tüm dünyanın kazanımı oldu. Bugün herkes bu kazanıma sahip çıkmalıdır” dedi. 

Çetinkaya’nın konuşmasından sonra kitle İsviçre Parlamentosuna doğru yürüyüşe geçti. Kitle yürüyüş boyunca “Bijî Rojava”, “YPG, YPJ”, “Bijî Berxwedana Gerilla” sloganları atarken güzergah üzerinde bulunan bir çok İsviçreli de eyleme alkışlarla destek verdi. 

Kitle Îsvîçre Parlementosu önüne vardığında Batman eski Belediye Başkanı Nejdet Atalay bir konuşma yaptı. Türk devletini Kürtlere saldırmak için Taksim’de bomba patlattığını kaydeden Atalay, “Tüm dünya İstanbul Taksimde patlayan bombanın Türk istihbaratı tarafından organize edildiğini biliyor. Kürtler ve Türkler de iyi biliyor ki bu patlamanın Kürtlerle bir alakası yok. Ama devlet Rojava’ya saldırmak için suçu Kürtlere attı. Türk devleti bu saldırılarla bir yere varamayacak. Türk devleti mutlaka kaybedecektir” diye konuştu. 

Atalay’ın konuşmasından sonra kitle Bern Bahnof’a doğru yürüyüşe geçti. 

19.20

OSLO


Norveç’in başkenti Oslo’da NCDK-OSLO tarafından düzenlenen eylem temelinde Norveç'in parlamentosu önünde bir araya gelen Kurdistanlılar, faşist Türk devletinin 19 Kasım gecesi savaş uçaklarıyla Rojava ve Başûrê Kurdistan’ı bombalamasını protesto etti.

Eylemde NCDK-OSLO temsilcisi Endam Aso halka hitap etti ve konuşmasında işgalci Türk devletinin Rojava’ya yönelik saldırılarına değinerek, "Bu saldırılar NATO ve sözde uluslararası Koalisyon’un bilgisi dahilindedir ve yeşil ışık yakılmıştır. Kürt halk güçlerinin DAİŞ’in karşısında tek müttefik olduklarını unutarak, bu katliama göz yumdular. Biz Kobanê destanını hiç unutmadık ve Kürtlerin bu saldırıları da kendi halk gücü duruşu ve birliği ile boşa çıkarılacaktır. İşgalci devletler Kürtlere karşı birleşerek katliamlarına devam ediyor. Biz de Avrupa'daki Kürtler ve diğer halklar olarak demokratik ve özgürlük için alanlardayız ve halkın sesi olacağız” diye konuştu.   
Eylem "Faşist Türkiye, Kurdistan'dan defol" " Kurdistan'a Özgürlük" , "Bijî berxwedana Rojava, Geríla", "Jin Jiyan Azad3i" sloganları ile sona erdi.

19.13

VEVEY

Kurdistanlılar, Lozan Demokratik Kürt Toplum Merkezi ve Lajîn Kadın Meclisi'nin çağrısıyla İsviçre’nin Vevey şehrinde düzenledikleri eylemle Türk devletinin soykırım saldırılarının bir an önce sonlandırılmasını istedi. Kurumlar adına yapılan konuşmalarda gerilla mücadelesinin sahiplenilerek, Kürt halkıyla dayanışmanın soykırım saldırılarının önüne geçmek için tek koşul olduğu dile getirildi.

19.10

BELLINZONA

İsviçre’nin Tiçino kantonunu Bellinzona kentinde Kürt halkı faşist sömürgeci Türk devletinin Rojava'daki saldırıları ve katliamlarını protesto etmek için merkez tren istasyonu önünde bir araya geldi.

CDK Lugano Eşbaşkanı Recep Akkamış, iİşgalci Türk devletinin Kürt gerillalarının kırılmayan iradesi ve direnişiyle  tıkanıklığa uğradığını ve kendi faşist rejimini ayakta tutabilmek adına Kürt halkına yönelik soykırım konseptini devreye soktuğunu söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Kürt halkı dünde faşizm karşısında diz çökmedi bugünde diz çökmeyecektir. Bedeli ne olursa olsun halkımız kazanımlarından vazgeçmeyecek ve her türlü saldırılara karşı kendisini koruyacaktır.”

İtalyanca basın metninin okunduğu eylem işgal saldırılarına karşı gerilla mücadelesinin sahiplenildiği sloganlarla sonlandırıldı.

19.06

BASEL

İşgalci Türk devletinin Rojava ekseninde Kurdistan'da dünden bu yana sürdürdüğü soykırım ve işgal saldırılarına karşı İsviçre'de yaşayan Kurdistanlıların tepkileri dinmiyor.

Basel kentinde bir araya gelen Kurdistanlılar ve dostları Claraplatz'ta düzenledikleri eylemle Kürt soykırımını öngören işgal saldırılarını protesto ederken  uluslararası kamuoyunun sessizliğine karşı Kürt halkıyla dayanışma çağrılarında bulundu.

Basel Demokratik Kürt Toplum Merkezi ve Ronahî Kadın Meclisi'nin çağrısıyla Birleşik Mücadele Güçleri, İsviçreli devrimci kurumlar ile Rojava Komitesi'nin destek verdiği bir miting gerçekleştirildi.

Türk devletinin soykırım saldırılarında şehit düşenler şahsında bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan eylemde CDK Eşbaşkanı Nejla Dersim, Türk devletinin soykırım saldırılarına karşı Kürt halkı olarak alanlarda olmayı sürdüreceklerini söyledi. 

Kurdistan'ı Savun İnisiyatifi adına eylemde yapılan açıklamada ise “Dün DAİŞ barbarlığının destekçisi Türk faşist rejimi kendi geleceğini teminat altına almak ve Kobanê devrimini boğmak amacıyla adına dünyanın gözü önünde soykırım konseptini devreye koymuştur. Bizler dün Kobanê'ye.nasıl sahip çıkmışsak bugün de Kobanê ruhunu ortaya çıkararak Kürt halkının mücadelesinin yanında yer alacağız” denildi.

Almanca basın metninin okunmasının ardından Rojava Komitesi öncülüğünde kent merkezine doğru yürüyüşe geçen kitle Droisenpark'ta yaptıkları açıklama sonrası eylemlerini sonlandırdı.

19.01

LEIPZIG

Almanya’nın Leipzig kentinde Rojava Soli Bündnis Leipzig’in organize ettiği yürüyüş ve miting bir çok açıklamanın okunması ardından başladı. Daha sonra yüzlerce Kürt ve enternasyonalist sık sık attıkları sloganlarla yürüyüşe geçti. Yürüyüşte, Türk devletinin Kurdistan’a saldırıları öfke ile kınandı.

18.45

DRESDEN


Almanya’nın Dresden kentinde, Dresden Halk Meclisi, Uta Kadın Meclisi ve Initiative für Frieden in Kurdistan öncülüğünde yürüyüş ve miting yapıldı.
Kürtler ve dostların yazılı açıklamalarının ardından yürüyüşe geçen halk, sık sık sloganlar atarak faşist AKP MHP rejiminin Kurdistan’daki saldırılarını kınadı.
Yürüyüş ardından 26 Kasım’da Berlin’de gerçekleşecek merkezi yürüyüş için de katılım çağrısı yapıldı.

18.43

MAGDEBURG

Kürtler ve dostları, Almanya’nın Magdeburg kentinde, faşist Türk devletinin saldırılarını bir miting ile protesto etti. Açıklamaların yapıldığı miting, Magdeburg Hbf’de atılan sloganlar eşliğinde sona erdi.

HEILBRONN

Almanya’nın Heilbronn kenti Kilianzplatz’da bir araya gelen Kurdistanlılar ve dostları, faşist Türk devletibib dün geceden beri Rojava ve Kandil’e yönelik düzenlediği ve onlarca sivilin yaşamını yitirdiği hava saldırısı protesto etmek amacıyla bir miting düzenlendi.

Mitingde yapılan konuşmalarda AKP-MHP faşist rejimi kendi kendisini yaşatmak için Kürtlere karşı soykırım saldırıları yaparak kadın çocuk demeden katletmektedir.  Bu faşizme karşı Kürtler alanlara çıkarak tepkisini gösterecektir. Zap, Avaşîn ve Metîna’da nasıl ki bozguna uğramışsa Rojava’da da öyle olacaktır” denildi.

18.25

ROUEN

Türk devletinin faşizan saldırıları Fransa’nın Rouen (76) bölgesinde yapılan basın açıklaması ile protesto edildi. 150 kişinin toplandığı mitingde Fransa Komünist Partisi PCF’den Milletvekili Jean-Paul Lecoq;’un konuşması ardından sona erdi.

18.24

HALLE

Almanya’nın Halle kentinde faşist Türk devletinin Rojava’ya saldırısı MLPD’nin de öncülük ettiği bir mitingle protesto edildi.

18.23

FRANKFURT

Türk devletinin Rojava Özerk Yönetim alanlarına yönelik gece başlattığı hava bombardımanına karşı “acil eylem çağrısı” üzerine Frankfurt ve çevresinde yaşayan Kurdistanlı ve dostları meydanlara çıktı.
Frankfurt istasyonu önünde bir araya gelen yüzlerce Kurdistanlı ve dostları Frankfurt kent merkezine doğru yürüyüşe geçti.
Yürüyüş boyunca Bijî  Berxwedana Rojava”, “Bijî Serok Apo”, “Terörist Türkiye”, “Bijî Berxwedana YPG- YPJ” sloganları atıldı. YPG ve YPJ bayrakları taşıyan kitle, kent merkezinde bir miting gerçekleştirdi.
Mitingdeki konuşmada, “Türk devleti bugün Rojava’ya saldırdı. Bu kabul edilemez. Bu katliamcı işgal saldırısının temel hedefi Kürt halkı ve elde ettiği kazanımlarıdır. Biz toprağımıza ve kazanımlarımıza sahip çıkmak adına her yerde halkımızı sokağa çağırıyoruz. Her yerde Rojava Kurdistanı’nı sahiplenmeye çağırıyoruz.
Miting, “Bijî Berxwedana Rojava” sloganı ile ile sona erdi.

18.13

BREMEN

Almanya’nın Bremen şehrinde Türk devletinin obüs ve savaş uçaklarıyla Rojava ve Medya Savunma Alanları’na yönelik gece başlattığı bombardımanı protesto amaçlı Bremen Hauptbahnof’da (Merkez İstasyonu)  basın açıklaması ve miting gerçekleştirildi. Eyleme Bremen Halk Meclisi, Sevê Kadın Meclisi, Alman enternasyonalist gruplar ile Bremen ve çevresinde bulunan Kurdistanlılar katıldı. Türk devletinin bombardımanı sonucu şehit düşenler şahsında bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan eylem, okunan basın açıklamasıyla devam etti.

Eylemde çok sayıda YPG, YPJ ve Özerk Yönetim bayrak ve flamaları yanı sıra Rojava ile dayanışma pankartları taşındı. Eylem geç saatlere kadar devam etti.

18.00

STUTTGART

Almanya’nın Stuttgart kenti Schlossplatz meydanında toplanan Türkiyeli devrimci örgütler, Kürtler ve Alman dostları olmak üzere yüzlerce kişi yaptıkları mitingle ve Theodor-Heuss sokağında yapılan yürüyüşle Türk devletinin faşizan saldırılarını protesto etti.

Protesto eylemi Stuttgart Stadt Mitte’de yapılan miting ve konuşmalarla sona erdi.

17.47

NANTES

Fransa kenti Nantes de de aynı amaçla kent istasyonunda bir araya gelen halk, basın açıklamasıyla Türk devletinin saldırılarını protesto etti.

17.46

RENNES

Bugün Fransa'nın Renbes kentinde Kurdistanlılar ve dostları, faşist Türk devletinin Rojava'ya yönelik hava saldırılarını protesto etmek için Place du Colombier’de bir araya geldi.
Toplanılan meydanda bildiriler okundu ve çevreden geçenlere bildiriler dağıtıldı.

“Irkçı, inkârcı, katliamcı faşist AKP- MHP iktidarı, 19 Kasım gecesi savaş uçaklarıyla Rojava ve Başûr Kurdistan’ı bombaladı. Savaşta ve katliamda ısrar eden bu zihniyet, bugün de fiziki, kültürel coğrafik soykırımla, hukuk ve insanlık dışı savaş yöntemleri ile yenilgisini Kürt katliamı üzerinden örtmek istemektedir. Kürt halkının ve Kürt dostları bu saldırılara ve işgale karşı her zamankinden daha fazla direnen gerillanın şahsında mücadeleyi daha da sahiplenecektir. Direnişimizi büyüteceğiz. Her Kürt’ün bu saldırılara karşı cevap olması gerekir” diye yapılan açıklamalarda, “Rojava'ya yönelik saldırılara karşı uluslararası dayanışma çağrısı yapıldı.
Place du Colombier'den başlayan yürüyüş esnasında Rennes’de yerel kanal olan TV3 Bretagne önünde 29 dakikalık oturma eylemi yapıldı. TV3Bretagne yetkililerine bildiri teslim edildi ve yayınlanmak üzere röportaj verildi. Daha sonra şehir merkezinde devam eden yürüyüş, Republique meydanına sonra erdi.
Protestoda "Bijî Berxwedana Gerîla”, "Yaşasın Rojava", "Hepimiz YPG’liyiz", "Hepimiz YPJ’liyiz", "Yaşasın enternasyonal dayanışma" sloganları atıldı.

17.40

MONTPELLIER

Türk devletinin Rojava ve Kuzey Suriye bölgelerine yönelik yaptığı hava saldırısı Fransa’nın Montpellier kentinde protesto edildi.

Montpellier Demokratik Kürt Konseyi tarafından organize edilen eyleme katılmak için Comedy meydanında bir araya gelen halk TC’nin hava saldırılarını protesto etti.

Protesto eyleminde konuşan Montpellier Demokratik Kürt Merkezi Eşbaşkanı Şerzat K., Rojava ve Kuzey Suriye ye yönelik TC nin saldırılarına karşı alanlarda olacaklarını belirtti.

Konuşmanın ardından Comedy meydanından Valilik Binasına kadar yürüyen kitle, sık sık “Katil Erdoğan”, “Her yer Rojava her yer direniş” sloganlarını haykırdı.

17.39

VILLIERS-LE-BEL 

Faşist Türk devletinin saldırılarını protesto eden bir diğer yer ise Fransa’nın Paris kenti Villiers-le-Bel banliyösünde yaşayan Kürt halkı oldu. Dernek önünde bir araya gelen Kurdistanlılar burada “Türk devletinin saldırılarına karşı sessiz kalma” pankartını açarak Villiers-le-Bel sokaklarında yürüyüşe geçti. Yürüyüşe öncülük eden TCŞ gençleri Rojava/YPG-YPJ ve PKK lehine sloganlar atarak saldırılar protesto etti. “Kaliteli düşman istiyoruz” dövizleri taşıyan eylemciler Villiers le bel garına vardıktan sonra açıklamalar yaparak Türk devletinin saldırılarına sessiz kalan uluslararası kamuoyunu kınadı. Eylem devam ediyor.

17.37

MANTES-LA-JOLIE 

Mantes-la-Jolie’de yaşayan Kurdistanlılar dün olduğu gibi bugün de alanlardaydı. Dernek önünde bir araya gelen halk buradan Mantes-la-Jolie garına, oradan da Belediye’ye doğru yürüyüş gerçekleştirdi. Sık sık Rojava lehine slogan atan halk belediye önünde açıklama yaparak saldırıları protesto etti. 

17.36

DRANCY

Dün akşamdan beri alanlarda olan Fransa’nın başkenti Drancy banliyösünde yaşayan Kürtler, bugün de saldırılara karşı Drancy Demokratik Kürt Toplum Merkezi önünde bir araya gelerek Fransızca yazılı “Erdoğan’ın Rojava’yı işgal etmesine izin verme” ve “Türkiye’nin saldırılarına ortak olmayın” pankartı açtı. “Katil-Terörist Erdoğan”, “Bijî Berxwedana Rojava” ve “Bijî Berxwedana Gerîla” sloganları ile yürüyüşe geçen eylemciler, yol boyunca hiç susmadı. Drancy Belediyesi önüne gelen Kurdistanlılar burada oturma eylemine geçti. An itibarıyla Drancy’deki eylem devam ediyor.

17.33

PARİS

République meydanında bir araya gelen Kurdistanlılar ve dostları, “Türk devletinin saldırılarına karşı Kurdistan’ı savun” ve “Terörist Türkiye” pankartı açtı. YPG/YPJ ve PKK bayraklarını taşıyan eylemciler sık sık “Katil Erdoğan”, “Bijî Berxwedana Gerîla” ve “Bijî Berxwedana Rojava” sloganlarını atarak saldırıları protesto etti. 

Eylem anında Fransız polisi eylemcilere müdahale etmek isterken eylemcilerin direnişi sayesinde polisler geri çekildi. Eylemlerine devam eden Kurdistanlılar ve dostları burada CDK-F’nin yazılı bildirisini okudu. Avrupa Demokratik Güç birliği adına ve CDK-F adına açıklamalarda yapıldı. Açıklamalarda, Birleşmiş Milletler, Uluslararası Koalisyon, Avrupa Birliği, Fransa ve ABD‘nin müttefiği olan Türk devletini uluslararası hukuka uymaya ve Kürtlere karşı yapmış olduğu askeri saldırıları bir an önce sonlandırmaya zorlamalıdır” mesajı verildi.

Faşist Türk devletinin saldırıları son bulana kadar alanlarda olmaya devam edeceklerini vurgulayan kitle, eylemi sonlandırdı.

17.30

MARSİLYA

Fransa Demokratik Kürt Konseyi (CDK-F) Fransa Kürt Kadın Hareketi (TJK-F), ve Tevgera Ciwanên Şoreşger’in (TCŞ) çağrısıyla dün Rojava ve Medya Savunma Alanları’na yönelik başlayan bombardıman sonrası “acil ve süresiz eylem” çağrısıyla alanlara akan Marsilya kesintisiz eylemlerini sürdürüyor.

Gece yarısından bu yana alanda olan halk, saat15:00’da Canebiere meydanında toplandı. “Rojava Hava sahası derhal kapatılsın”, “İşgalci Türkiye, Kurdistan’ı bombalıyor”, İşgale ve İhanete Karşı Kurdistan’ı Savunacağız” pankartlarını açan kitle, PKK, YPG, YPJ bayrakları taşıdı. Canebiere’den Via Port’a kadar süren yürüyüşe iki bin Kurdistanlı ve Kürt dostu katılırken, şehir merkezinde ki yerel hal ise alkışlarla destek verdi.
Yol boyunca Bijî Berxwedana QSD, Bijî berxwedana PKK ve Bijî Berxwedana Gerilla” sloganlarının yanı sıra işgal ve ihaneti teşhir eden konuşmalar yapıldı.

DKTM adına konuşan Çekdar Med, Avrupa devletlerinin iki yüzlü ve kirli politikalarına değinerek, “Bizim topraklarımızda kardeşlerimizin kanlarının dökülmesine göz yumanlara cevabımızdır; bizi nefessiz bırakanları bizde nefessiz bırakacak, öfkemizde boğacağız” dedi. Yine yol boyunca okunan bildiride ise şunlar kaydedildi;
“Faşist Erdoğan her ne kadar İstanbul’daki provokasyonu saldırının bahanesi olarak gösterse de Rojava ile Kuzey ve Doğu Suriye bölgelerine saldırı hazırlıklarının çoktan planlandığını herkes biliyor. Bu plan Zap, Metîna ve Avaşîn’de sıkıştıktan sonra devreye konulacak alternatif bir plandı. Ama AKP ve MHP faşizmi başaramayacaklarını bilmelidir. Dün direnen Kürtler bugün de fazlasıyla direnecektir. Bizler çok iyi biliyoruz ki hava sahasını kapatmayan ve bu saldırılara yeşil ışık yapan ABD ve Avrupa’dır. Bu nedenle savaş artık sadece bombalanan alanlarımız ile sınırlı kalmamıştır. Bunun emrini verenler, bunun bedelini ödemek zorundadır. Biz dün direndik, bugün de direneceğiz. Halkımıza ve topraklarımıza yönelik her tehdidi savuracak, buna karşı savaşacağız”.
Yürüyüş güzergahında La Plain meydanına ulaşan kitle, burada 10 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirdi. Oturma eylemlerinden sonra yürüyüşe devam edildi ve Via Port meydanına ulaşıldı. Via Port’ta bir bitiş mitingi gerçekleştirildi.

Burada konuşan Çekdar Serhed şunları dile getirdi: “Onlar Osmanlı torunlarıysa bizlerde Seyit Rıza’nın, Şex Said’in torunlarıyız. Tek bir damla kanımız kalana kadar savaşmazsak bu dünya bize cehennem olsun. Bugün bize saldıranların herkesi, günü geldiğinde gerillanın ayağının altındaki kire kurban etmezsek, intikam almazsak bu nefes bize zehir olsun. Bu tarihi sahiplenme gününde buraya gelen binlerce Kürt, bu saldırılar sürdüğü sürece hayatı durdurup, alanlarda kesintisiz eylemlerini sürdürmelidir”.

17.26

HANNOVER

Hannover Hauptbanhnof önünde bir araya gelen Kürt ve dostları, Rojava’ya dönük saldırıları protesto etti.

Saygı duruşunun ardından başlayan mitingde sık sık "İntikam!" sloganları atıldı. Katılımın yüksek olduğu mitingin ardından Hannover merkeze doğru yürüyüşe geçildi. Erdogan rejimine karşı öfkenin yüksek olduğu gözlemlendi.
Yürüyüşte her an ve her zaman diliminde hazır olacaklarının mesajını verildi.

17.13

MELBOURNE

Avustralya’nın Melbourne kentinde Türk devletinin Rojava’ya saldırısı Melbourne Kütüphanesi önünde protesto edildi. KNK üyesi Heval Herki, “Türk devletinin Kobanê’ye saldırısı DAİŞ’in yeniden saldırısıdır. Dünya hafıza kaybına mı uğradı” diye tepki gösterdi.

Sosyalist Alternatif’ten Kürt dostu Fiyona ise “Gün Rojava’ya sahip çıkma ve dayanışmayı büyütme günüdür” dedi.

17.00

HAMBURG

Almanya’nın Hamburg şehrinde faaliyet yürüten Hamburg Halk Meclisi, Türk devletine ait savaş uçaklarının Rojava ve Medya Savunma Alanları’na yönelik dün gece başlattığı bombardımana tepki amaçlı Hamburg Hauptbahnof’da basın açıklaması gerçekleştirdi. Eyleme Rojbin Kadın Meclisi, Alman enternasyonalist güçler ile Hamburg’da bulunan Kurdistanlılar katıldı.

Eylemde “Frieden Für Rojava Und Nein Zum Krieg” , “Flugverbotszone über Nord-und Ostsyrien Jetzt!#Noflyzone” pankartını taşıyan binler, sık sık “Bijî Berxwedana Gerilla “, “Bijî Serok Apo”, “Biji Berxwedana YPG-YPJ”, “Zap Avaşîn Metîna, Bijî Berxwedana Gerîla” sloganları atıldı. Eylemde YPG ve YPJ bayrakları İle “Defend Kurdistan” dövizleri taşındı.

YPG ve YPJ bayraklarını gerekçe gösteren polis halka saldırdı. Halk direniş göstererek yürüyüşe geçti.
Hamburg Halk Meclisi adına açıklamada bulunan Anja Flach , “ Irkçı, inkârcı, katliamcı faşist AKP- MHP iktidarının NATO, ABD ve Rusya’dan aldığı onayla Kürt halkına ve kazanımlarına katliam amacıyla saldırmıştır. Bu saldırının asıl amacı, Rojava Devrimi’dir. Rojava’ya saldırmak için İstanbul’da bombalı eylemi Türk devleti kendisi yapmıştır. Ama amaçlarına ulaşamayacaklar. Rojava Devrimi yok olmayacak, dünyaya örnek olacaktır. YPG-YPJ savaşçıların direnişi ile DAİŞ Kobanê’de nasıl yok oldu ise AKP- MHP faşist çeteleri de düşecektir. Halkımızı direniş etrafında kenetlenmeye mücadeleyi Kobanê ruhu İle yükseltmeye çağırıyoruz” dedi.
Binler sloganlar eşliğinde Hamburg  Hauptbahnof’dan Ganzemark’a doğru yürüyüş gerçekleştirdi. Ganzemark’ta direniş şarkıları ve sloganları ile yürüyüş son buldu.

16.55

TOULOUSE

Fransa’nın birçok kentinde olduğu gibi Toulouse’da da Kürtler ve dostları Jean Jaures metrosu önünde polisin engellemelerine rağmen bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Açıklamaya Le Secours Rouge örgütü de bayraklarıyla katıldı. 

Saygı duruşu ile başlayan açıklamada faşist Erdoğan rejimine tepki gösteren sloganların yanı sıra sık sık “Jin Jiyan Azadî” sloganı atıldı. 

Fransızca okunan açıklamada, “Birleşmiş Milletleri, Uluslararası Anti-El Koalisyonu'nu, Avrupa Birliği'ni, Fransa'yı ve ABD'yi, ortaklarını uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmeye zorlamaya ve Kürt halkına yönelik askeri saldırılarına son vermeye çağırıyoruz. Ayrıca siyasi partileri, sivil toplum örgütlerini, dernekleri ve sendikaları da Türk saldırılarına tepki göstermeye çağırıyoruz” denildi. 

16.39

NÜRNBERG

Almanya'nın Nürnberg kentinde Türk devletinin Rojava ve gerillaya yönelik saldırıları Kürtler ve dostları tarafından protesto edildi.
Lorenzkirche önünde yapılan eylemde Türk devletinin saldırılarının DAİŞ’in intikamı için olduğunu ve DAİŞ'i canlandıracağı belirtilerek, işgalci Türk devleti protesto edildi.
Eylemde sık sık “Bijî berxwedana Rojava”, "Terörist Erdoğan", "Bijî berxwedana QSD, YPG, YPJ" sloganları atıldı.

16.31

LİMASOL

Kıbrıs'ın Limasol kentinde işgalci Türk devletinin Rojava ve Medya Savunma Alanları’na yönelik gerçekleştirdiği hava saldırılarına karşı yürüyüş ve miting yapıldı.
Kıbrıs Kürt Halk Meclisi öncülüğünde gerçekleştirilen eyleme, Kıbrıs Kürt dostları, sol sosyalist örgütler, sivil toplum örgütleri ile Kıbrıs'ta kurulan Kıbrıs Kürt halkı ile dayanışma komitesinin üyeleri katıldı.
Teofilos Kürt Kültür Merkezi’nde bir araya gelen halk, buradan yürümeye başladı. Kalabalık kitle sık sık “Bijî berxwedana gerilla”, “Bijî berxwedana Rojava”, “Kurdistan faşizme mezar olacak”, “Faşist TC Kurdistan'dan defol”, “Bimre xiyanet”, “Bê Serok jiyan nabe” ile “PKK” ve “İntikam!” sloganları atıldı.
Limasol Belediyesi’ne kadar yürüyen halk, eylemi mitinge dönüştürdü. Eylem Kurdistan şehitleri anısına yapılan saygı duruşu ile başladı, Çerxa Şoreşê marşı okundu.

Mitingde Kürt siyasetçi Lezgin Serhat, Kıbrıs PYD temsilcisi Yasin Terbuş ile Kıbrıs'ta kurulan Kıbrıs Kürt Halkı ile Dayanışma Komitesi’nin üyeleri birer konuşma yaptı. Halk, işgalci TC tarafından yapılan soykırım saldırıları ile yapılan operasyonlara sessiz kalarak ortak ve destek olan uluslararası güçlere tepki gösterildi.
Eylemde konuşma yapan Kıbrıs Kürt Halk dostlarının verdikleri dayanışma mesajı ile attıkları Kürtçe "Berxwedan Jiyan e" sloganları ile son buldu.

16.26

VİYANA

Opera Karlsplatz’da bir araya gelen Kurdistanlılar, Rojava’ya yönelik Türk vahşetini, Türk Konsolosluğuna yürüyerek kınadı.

Viyana polisi halkın konsolosluğa kadar yürümesine izin vermeyip, caddede barikat kurdu.

Avusturya hükümetinin Türk devleti ile ilişkilerinin kesilmesi istenerek, her yerde eylem halinde olacağı belirtildi.

Viyana’da yaşayan Kurdistanlılar gece de ayağa kalkmıştı. Faşistlerin provokasyonu dolayısıyla dolayı polisin eyleme müdahalesi üzerine bir Kürt gözaltına alındı.

16.16

FREIBURG

Freiburg’da yapılan eylemde faşist Türk devleti ve ona finansman sağlayan Avrupa devletleri protesto edildi.” Şehîd namirin” Kahrolsun faşist Türk devleti, katil Erdoğan, terorist Erdoğan sloganları atılırken basın açıklaması yapıldı. Açıklamada, İstanbul’da kendi patlattıkları bombayı bahane ederek Kürt halkına saldırıp yok etme politikalarına sessiz kalmayacakları ve alanda olacakları vurgulandı.

Açıklama ardından “Bijî Bijî Berxwedana Rojava”, “Şehîd Namirin” sloganları ile yürüyüş sonlandırıldı.

15:38

STRASBOURG

Fransa’nın Strasbourg kentinde Türk devleti bir mitingle protesto edildi. Eylem Kürt gençlik hareketi TCŞ aktivistleri de katıldı.

Merkez tren istasyonu önünde gerçekleşen eylemde “Bijî berxwedana Rojava”, Biji berxwedana gerîla” ve Biji Serok Apo” sloganları atıldı

15:29

Hamburg’da polis saldırısı

Almanya’nın Hamburg kentinde yapılan protesto eylemine polis cop ve biber gazları ile saldırdı.

Eylem Halk Meclisi’nin çağrısı üzerine kent merkezinde gerçekleşti. Türk devletinin hava saldırılarının kınandığı protesto eylemleri, gece saatlerinden itibaren devam ediyor.

Tren garı önündeki eyleme polis biber gazları ve coplarla saldırdı. Eylem sloganlarla devam ediyor.

15:25

GÖTTİNGEN

Almanya’nın Göttingen kentinde Kürtler ve dostları, işgalci Türk devletinin saldırılarına karşı alanlara çıktı. Eyleme yoğun katılım olduğu bildirildi.

15:07

TIROL

Türk devletinin Rojava ve gerillaya yönelik saldırıları Avusturya’nın Tirol kentine bağlı İnnsbruck'ta yaşayan Kürtler ve dostları tarafından protesto edildi.

Eylemde okunan bir bildiride Rojava hava sahasının kapatılması istenirken, işgalci Türk devletinin saldırılarının DAİŞ’i canlandıracağı belirtilerek, uluslararası koalisyon uyarıldı.

Eylem “Bijî berxwedana Rojava” ve “Jin jiyan azadî” sloganları ile son buldu.

15.00

DÜSSELDORF

Almanya’nın Düsseldorf kentinde FED-MED’in çağrısıyla DGB Haus önünde saat 13.00’te yürüyüş başladı.

Türk devletinin protesto edildiği eylemde FED-MED Eşbaşkanı Ahmet Kobanî, FED-MED yönetiminden Yılmaz Gültekin, Die Linke Krefeld'den Stephan Hagelmes, ATİK adına Şevket Bulut konuşma yaptı.

Yol boyunca kamyonu bilgilendirmek amacıyla konuşmalar devam etti.

FRANSA

*Marsilya

İşgalci Türk devletinin savaş uçakları ile Rojava ve Kandil’i bombalamasının ardından Marsilya halkı sokağa döküldü.

Marsilya Demokratik Kürt Toplum Derneği (DKTM) tarafından yapılan acil çağrı üzerine Avrupa Parlamentosu Temsilciliği önünde toplanan Kürtler gecenin geç saatlerine kadar alanda bekleyişini sürdürdü.

Sabahın ilk saatlerinde Kürtler "Kurdistan'a yönelik Türk askeri saldırganlığını durdurun!" başlıklı 10 bin adet bildiri ile alanlara yeniden çıktı.

Bildirilerin dağıtılması ardından, gün içinde Canabiere meydanında yapılacak yürüyüş için halk toplanmaya başladı.

*Bordeaux

Fransa’nın Bordeaux kentinde bu pazar günü saat 12.30’da tren garında protesto eylemi gerçekleşti. 

İSVEÇ

*Stockholm

KCDK-E’nin çağrısı üzerine İsveç’nin başkenti Stockholm’de yaşayan Kürtler de harekete geçti.

SergelsTorget meydanında bir araya gelen Kürtler, YPJ ve YPG bayrakları taşıyarak işgalci Türk devletinin saldırılarını protesto etti.

Erdoğan’ın DAİŞ’i yeniden canlandırmak istediğini belirten eylemciler, aynı zamanda İran devletinin Doğu Kurdistan’daki saldırılarını da kınadı. Saat 13.00’te kar yağışı altında başlayan miting, yaklaşık yarım saat sürdü.

İSVİÇRE

İsviçre’nin Basel, Cenevre, Zürih, Bern ve Vevey kentlerinde gün boyu eylemler gerçekleştiren Kürtler, uluslararası kamuoyuna Kürt halkıyla dayanışma çağrısında bulundular.

*Cenevre

Cenevre’deki en büyük postanenin bulunduğu Qouai  Wilson meydanında toplanan Kurdistanlılar burada bir miting düzenledi. Kürt kurumları adına yapılan konuşmalarda “Bugün savaş suçu işleyen işgalci Türk devletine karşı  insanüstü koşullar altında gerillanın sürdürdüğü mücadeleyi savunmak bizler için en önemli sorumluluk olmalıdır” denildi.

Rojava'da bulunan enternasyonalist bir savaşçının mesajının dinletilmesinin ardından kent merkezine doğru yürüyüşe geçen kitle merkez tren istasyonu içerisine girerek oturma eylemi gerçekleştirdi.

Basel, Zürih, Bern ve Vevey kentlerinde gün boyu soykırım saldırılarına karşı eylemlerini sürdürecek.

Öte yandan Kurdistanlılar pazartesi günü Lozan kentinde düzenlenecek olan merkezi eylemle Lozan antlaşmasının 100'üncü yılı kapsamında eylemlerinin startını verirken soykırım saldırılarını protesto edecekler.

AVUSTRALYA

*Sydney

Avustralya'nın Sydney kentinde Kurdistanlılar ve dostları, işgal saldırılarına karşı DKTM'nin çağrısıyla Town Hall Meydanı'nda buluştu.

Tertip Komitesi adına Baran Pazarcık, "DAİŞ'in yapamadığını bugün Türk devleti tamamlamak istiyor" dedi.

Yeşiller Partisi'nin eski Senatörü Lee Rhiannon, "Kobanê insanlık için bir semboldür çünkü burada DAİŞ'in yenilgisinin temelleri atıldı. ABD ve Avustralya hükümetine çağrıda bulunuyorum; Türk devletinin saldırıları durmalı, Rojava hava sahası uçuşa yasaklanmalı, işgale karşı Kürt halkının yanında yer alınmalı. DAİŞ yenilirken her şey güzeldi de şimdi herkes 3 maymunu oynuyor" diye konuştu.

Sosyalist İttifak adına Stephen Smith, "Bütün sol ve sosyalist partiler Kobanê için seferber olmalı. Avustralya Federal Parlamento derhal Türk devletinin saldırılarını kınamalı" dedi.

DKTM Eşbaşkanı İsmet Taştan ise şunları söyledi:

"Bu zihniyet 'Kobanê düştü düşecek' demesine rağmen Kobanê düşmedi, insanlık için bir umut oldu, AKP-MHP zihniyeti iyi bilsin ki hiçbir güç bu umudu kıramaz. Bütün halkımıza ve dostlarımıza çağrımızdır; bugün birlik ve direnişi büyütme günüdür."

AVUSTURYA

*Viyana

Avusturya'nın başkenti Viyana'da yaşayan Kürtler ve dostları, alanlara çıkarak, işgalci TC devletinin saldırılarını protesto etti. Parlamento önünde buluşan halk, "Bijî Serok Apo", "Kurdistan faşizme mezar olacak" sloganları attı.

Eylemde uluslararası topluma ve devletlere de Türk devletinin kirli politikalarına karşı çıkma çağrısı yapıldı.