EFA: Erdoğan, Ortadoğu'nun istikrarı için bir tehlikedir

Avrupa Özgür İttifakı, Türk devletinin Kurdistan’a yönelik saldırılarını kınadı. Saldırıyı Erdoğan rejiminin bir gözdağı taktiği olduğuna dikkat çeken EFA, Kürdistan halkına uluslararası yardım talep etti.

İşgalci Türk devletinin Rojava ve Başûrê Kurdistan’a yönelik soykırım saldırılarına bir tepki de Avrupa Parlamentosu Yeşiller/ Avrupa Özgür İttifakı’ndan (Greens/European Free Alliance in the European Parliament- EFA) geldi.

“EFA, Türkiye’nin Kurdistan’a yönelik saldırılarını kınıyor” başlıklı yayınlanan bildiride şu ifadeler yer aldı: “Avrupa Parlamentosu'ndaki Avrupa Özgür İttifakı, Kürtlerle dayanışma içerisinde olup Türk Kuvvetleri tarafından Kürdistan'a yapılan saldırıyı şiddetle kınamaktadır.

Bu Pazar günü Türkiye, Irak ve Suriye'deki Kürt bölgelerinde 30'dan fazla kişinin ölümüne yol açan hava saldırıları düzenleyerek Kürdistan'a yönelik bir saldırı başlattı. Türkiye 2011 yılından bu yana dalga dalga saldırılar düzenlemektedir ve bu yılın Mayıs ayında Erdoğan Suriye'nin kuzeyinde yeni bir askeri operasyon başlatma tehdidinde bulunmuştur.”

Avrupa Özgür İttifakı olarak bu saldırıyı Erdoğan rejiminin bir gözdağı taktiği olarak görüyor ve Kürdistan halkına uluslararası yardım talep ediyoruz.”

Açıklamanın devamında EFA Grup Başkanı Jordi Solé’nin sözlerine yer verildi: “Erdoğan hükümetinin bu toprak şeridini kontrol etmeye yönelik bilinen niyetlerini kınıyoruz. Ayrıca, uluslararası hukukun açık bir ihlali olan kimyasal silah kullanımına ilişkin endişe verici kanıtlarla birlikte, bölge genelinde devam eden askeri operasyonları da kınıyoruz. 13 Kasım'da İstanbul'da meydana gelen üzücü ve trajik saldırıyı kimse üstlenmemiştir. Türk hükümetinin yapmakta acele ettiği gibi, saldırıyı Kürt yanlısı militanlara atfetmek için yeterli kanıt yoktur. Ve her halükarda, uluslararası toplum esasen ve esef verici bir şekilde sessiz kalırken, uluslararası hukuku çiğneyerek sivilleri bombalamak için bir bahane olamaz."

 Açıklamada EFA Grubu içinde yer alan ve aynı zamanda AP'deki Kürt Dostluk Grubu Eşbaşkanı François Alfonsi’nin sözlerine de yer verildi. Alfonsi: "Türkiye'nin Kuzey Suriye ve Kuzey Irak'taki saldırganlığı uluslararası hukukun ihlalidir. Erdoğan, Ortadoğu'nun istikrarı için bir tehlikedir. Kürt halkı desteklenmelidir" dedi.