Ekim Şehitleri anıldı: Sorumluluklarımız artıyor-YENİLENDİ

Türk devletinin kimyasal saldırıları sonucu şehit düşen 17 özgürlük savaşçısı ile Ekim Ayı Şehitleri, Avrupa’nın pek çok merkezinde anıldı. Anmalarda “Şehitlere karşı sorumluluklarımız artıyor” denildi.

Türk devletinin kimyasal saldırıları sonucu şehit düşen 17 özgürlük savaşçısı ile Ekim Ayı Şehitleri, Almanya, Fransa, Yunanistan, Belçika ve Avrupa’nın diğer ülkelerinde düzenlenen etkinliklerle anıldı.

HANNOVER

Almanya’nın Hannover kentinde Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde (DKTM), kimyasalla katledilen 17 özgürlük savaşçısı ile Ekim Ayı Şehitleri anıldı. Hannover Kürt Halk Meclisi tarafından düzenlenen anma bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Şehit aileleri ve yakınlarının da katıldığı anmada şehitler üzerine yazılan şiir ve stranlar seslendirildi ve mumlar yakıldı.
Hannover Halk Meclisi adına konuşan temsilci, "İçinde bulunduğumuz süreç ne kadar zor olursa olsun bizim yaşanan bu vahşete karşı her zamankinden daha fazla dik durmamız gerekiyor. Çünkü her bir şehit bir parçamızı bizimle birlikte götürüyor, sorumluluklarımız artıyor ve her şeyden önce anılarını yaşatma gücünü birlik içinde örgütlendiğimiz sürece gösterebiliriz” dedi.
Demokratik Güç Birliği adına konuşan temsilci ise "Şehitlerimiz onurumuzdur, onurumuzu korumak gerekir. Biz bu vahşeti yaşamak zorunda değiliz. Diktatörlük bir kader değildir, onu yerle yeksan etmek temel hedefimizdir" dedi.
Anmada sık sık “Şehîd namirin”, “Bi can bi xwîn em bi te re ne ey şehîd” sloganları atıldı.

TOULOUSE

Güney Fransa’nın Toulouse kentinde Bêrîtan (Gülnaz Karataş) şahsında Ekim Ayı Şehitleri anması, faşizmin kimyasal kullanarak şehit düşürdüğü özgürlük savaşçılarına adandı.

Avrupa Kürt Kadın Hareketi öncülüğünde gerçekleştirilen anmada konuşma yapıldı, sinevizyon izlendi.

Anma, "Jin Jiyan Azadî” ve "Bijî Berxwedana Gerîla " sloganlarıyla sona erdi.

PARİS/EVRY

Teslimiyete karşı direnişin sembolü Şehit Bêrîtan (Gülnaz Karataş) şahsında Ekim Ayı Şehitleri  Paris’in Evry banliyösünde anıldı. Anmada Ekim ayının Kürdistan Özgürlük Hareketi tarihindeki yeri ve önemi dile getirilerek, bu ayda şehit düşen kadın hareketinin öncüleri sayıldı. Daha sonra bu çerçevede hazırlanan sinevizyon izletildi.

Duygusal anların yaşandığı anmada sık sık “Şehîd namirin”, “Jin Jiyan Azadî” ve “Bijî Serok Apo” sloganları atıldı.

FREIBURG

Almanya kenti Freiburg’da aynı amaçla yapılan anma etkinliğinde, “Şehitlerimize bir gün değil her gün sahip çıkmalıyız. Şehit Bêrîtan’ın şehadeti üzerinden geçen 30 yılda binlerce Bêrîtan doğdu. Bêrîtan, ihanete teslim olmayıp tüm dünya kadınlarına örnek oldu. Bugün Mersin’de fedai eylemi yapan iki kahraman kadın yoldaşımız da bu çizgide yürümüştür. Anma boyunca “Jin Jiyan Azadî”, Şehîd Namirin” ve “Bijî Serok Apo” sloganları atıldı.

CHARLEROI

Belçika’nın Charleroi kentinde Kürt Kadın İnisiyatifi’nin organizesiyle Ekim Ayı Şehitleri anıldı. Charleroi Kürt Kültür Derneği’nde düzenlenen anmada şehitler üzerine sinevizyon gösterimi yapıldı.

MANNHEIM

Almanya’nın Mannheim kentinde Ronahi-Berivan Kadın Meclisi öncülüğünde 30 yıl önce şehit düşen Kürt Kadın Ordulaşmasının sembol isimlerinden Bêrîtan (Gülnaz Karataş) şahsında Ekim Ayı Şehitleri anıldı. Anmada ekim ayı şehitleri ve kimyasal silahlarla katledilen 17 gerillanın resimlerinin olduğu bir köşe hazırlandı.

Saygı duruşunun ardından Şehit Aileleri Derneği-KOMAW adına söz alan Yadê Xanê, bedeli ne olursa olsun kahraman şehitlerin anılarını her zaman yaşatacaklarını, mücadeleden asla geri adım atmayacaklarını vurguladı.

TJK-E adına söz alan Dilpak Jîn ise şehit Bêrîtan, Meryem Hazar Çolak, Selamet Menteş, Aynur Artan, Hêlîn Çerkes, Arîn Mîrkan, Hevrîn Xelef şahsında tüm Ekim Ayı Şehitlerini anarak ekim ayının kadın ordulaşmasındaki önemine değindi. Teslimiyete, ihanete ve gericiliğe karşı en doğru tutum, duruş ve mücadelenin şehit Bêrîtan çizgisinde somutlaştığını dile getiren Jîn, bugün Zap, Avaşîn ve Metîna’daki direnişin ve ruhun Bêrîtan çizgisi olduğuna vurgu yaptı. Dilpak Jîn, şehitlerin anılarının ancak onları hissederek, yaşayarak ve bu ruhla yaşamı ve mücadeleyi örgütlemekle yaşatılabileceğinin altını çizdi.

Anma, sinevizyon gösteriminden sonra şehit Bêrîtan’ın vasiyeti olan un helvasının dağıtımıyla son buldu.

VİYANA

Avusturya’nın başkenti Viyana’da Ekim Ayı Şehitleri anıldı.

Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde yapılan anma, Kurdistan Devrim Şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.

PKK’nin şehitler partisi olduğuna dikkat çekilen konuşmalarda, “Şehitlerin mücadelesini özgür dağlarda, kentlerde, diasporada her alanda sahiplenmeliyiz” denildi.

Konuşmalardan sonra Ekim Ayı şehitlerine ilişkin hazırlanan sinevizyon seyredildi.

Sinevizyon ardından halk, ayağa kalkarak, “Şehîd namirin”, “Bijî Serok Apo” sloganları attı.

MÖNCHENGLADBACH

Almanya’nın Mönchengladbach kentinde Ekim Ayı Şehitleri anıldı.

Anma, Mönchengladbach Welatê Roj Kürt Kültür Derneği’nde saat 14.00’da bir araya gelen Kurdistanlıların bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Mersin’de fedai eylem yapan Sara ve Rûken, Süleymaniye’de katledilen Nagihan Akarsel ve kimyasal silahlarla şehit düşen 17 gerilla şahsında gerçekleştirilen anmada, Kürt kadınları şahsında ortaya konulan direnişin bugün dünyaya da öncü ve örnek olduğu belirtilerek, “Jin Jiyan Azadî sloganı ile bugün yeni bir özgürlük tarihinin yazıldığı kaydedildi. Tüm mücadelelere ilham kaynağı olmanın yanı sıra kadın ideolojisinin, dünyanın geleceğini yaratacak olan özgürlük düşüncesi olduğuna dair konuşmalar yapıldı.

NATO konsepti dahilinde Kürdistan Özgürlük Gerillalarına karşı kullanılan kimyasallara karşı tüm dünyanın içinde bulunduğu sessizliğe dikkat çekilerek, ölüm kalım sürecinden geçilen bu dönemde mücadeleyi en üst düzeye taşımak gerekliliğine vurgu yapıldı. Bu temelde yapılacak eylemlere katılmanın esas olduğu belirtildi. 

KOMAW ve FED-MED adına yapılan konuşmalar ardından ise Nagihan Akarsel’in mücadelesini anlatan bir sinevizyon izletildi.

Bu temelde 1 Kasım’da Den Haag’da bulunan OPCW’nin önünde yapılacak olan eyleme aynı zamanda 12 Kasım Düsseldorf’ta yapılacak Avrupa merkezli yürüyüş ve mitinge en üst düzeyde katılım çağrısı yapıldı. “O gün tüm Kürdistanlılar işe gitmemelidir” denildi.

ATİNA

Yunanistan’ın başkenti Atina’da yer alan Lavrio Kampı’nda kalan Kurdistanlılar, Türk devletinin kimyasal saldırıları sonucu şehit düşen 17 özgürlük savaşçısı için anma etkinliği gerçekleştirdi.

Kurdistan Devrim Şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan anmada
17 Özgürlük savaşçısına ilişkin hazırlanan sinevizyon seyredildi.

Sinevizyon ardından anma, "Şehîd namirin” ve “Bijî Serok Apo" sloganlarıyla son buldu.