Ekim Ayı Şehitleri birçok kentte anıldı-YENİLENDİ

Almanya, Hollanda, Belçika, Fransa ve İsviçre'de Ekim Ayı Şehitleri düzenlenen etkinliklerle anıldı.

BREMEN

Bremen Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde yapılan etkinlikte, şehit Berîtan (Gülnaz Karataş), Zeynep (Gurbetelli Ersöz) Ronahî (Andrea Wolf), Arin Mirkan, Sara, Ruken  ve direniş tünellerinde Türk devletinin kimyasal silahlarla gerçekleştirdiği saldırılarda şehit düşen gerillalar şahsında Ekim Ayı Şehitleri anıldı.

Ekim şehitlerinin yaşamları ve mücadelelerinin anlatıldığı etkinlikte, bu direniş ve mirasın bugün Zap, Werxelê, Avaşin ve diğer direniş alanlarında devam ettiği vurgulandı. Etkinlik bir sinevizyon gösterimi ile son buldu.

DORTMUND

Almanya’nın Dortmund şehrinde yapılan anmada, Ekim ayı şehitlerinin fotoğrafları ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleri asıldı.

Dortmund Demokratik Toplum Merkezi’nde gerçekleştirilen anma bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

KOMAV adına bir konuşma yapılan bir konuşmada 25 Ekim 1992’de şehit düşen Beritan’ı anılarak, "Şehitlerimizin bizlere bıraktığı mirasa sahip çıkarak onların anılarına yakışır bir biçimde mücadelelerini zafere taşıyacağız” denildi.

Avrupa Kürt Kadın Hareketi TJK-E adına Çiçek Qamışlo, Ekim ayı şehitleri ve kimyasal silahlarla şehit düşen gerillaları anarak, soykırım saldırılarına görev ve sorumlulukların önemine vurgu yaptı.

Anma Ekim ayı şehitleri için hazırlanan sinevizyonun izlenmesi ile devam etti.

Ardından şehit Ümit Acar’ın babası Hayrettin Acar bir konuşma yaptı.

Sık sık “Şehit Namirin” “Bijî Berxwedana Gerîla” sloganlarının atıldığı anma Beritan’ın vasiyet ettiği gibi helva dağıtımı ile son buldu.

DARMSTADT

Darmstadt Demokratik Kürt Toplum Merkezinde (DKTM) bir araya gelen Kürdistanlılar Ekim ayı şehitlerini andı. Anma bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Kimyasal silahlarla düzenlenen saldırılarda şehit düşen gerillaların anıldığı etkinlikte, OPCW ve Avrupa insan hakları örgütleri göreve çağrıldı.

Anmaya KOMAW yönetim kurulu üyesi Lokman Arslan, Şehit Kendan Botan’nın annesi Selamet Mat,  kardeşi Şevger Mat ve CİK yönetim kurulundan Mele Midyedin de katıldı.

KOMAW yönetim kurulu üyesi Lokman Arslan’da, Türk devletinin zehirli gazları giderek rutin bir suç olarak kullanmaya başladığına dikkat çekerek, bu vahşetin önünün alınması gerektiğini vurguladı.

Almanya Kürt Kadın Hareketi adına Dilpak Jîn, “Ekim ayı şehitleri bizler açısından çok farklı bir öneme sahiptir. Ekim ayı şehitleri kapsamında şehit olan bütün arkadaşlar şahsında Gülnaz karataş’ın onurlu direnişini selamlıyoruz” dedi.

Kimyasalla şehit düşen 17 gerillayı anan Jîn, “Söz veriyoruz; bu mücadele acuna ulaşacak ve bu boynumuzun borcudur” dedi.

Mele Mihyedin, “Şehitlerimiz bizler için çok kutsal bir mertebeye sahipler. Bizler onların varlığıyla varız” vurgusunda bulundu.

19 Eylül 2021’de Herekol’da şehit düşen Kendal Botan’nın annesi Selamet Mat, “Oğlum da bu şehitler kervanına katıldı. Onun arkadaşları da bu kervana katıldı. Ben bir anne olarak onun mücadelesi önünde saygıyla eğiliyorum” diye konuştu.

AMSTERDAM VE DEN HAAG

Hollanda’nın Den Haag ve Amsterdam kentlerinde de aynı amaçla Beritan şahsında Ekim Ayı Şehitleri anıldı.

Etkinlikte Sara, Rûken, Zilan (Nagîhan Akarsel) ve son olarak kimyasal silahlarla şehit düşen 17 gerilla için anma köşesi oluşturuldu.

Yapılan konuşmalarda ''şehitlere ve mücadelelerine bağlılık sözü” verildi.

Anmada Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) önünde aylardır eylem yapan Xoşnav Ata ile DEM-NED Eş başkanı birer konuşma yaptı.

VERVIERS

Belçika'nın Verviers kentinde de Ekim Ayı Şehitleri anıldı. Verviers Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nde yapılan anma, kadın inisiyatifi ve KOMAW tarafından organize edildi. 

PARİS

Kürdistan Özgürlük Mücadelesi saflarında Ekim ayında şehit düşenler Fransa’nın başkenti Paris’te anıldı. 

Paris Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezinde gerçekleştirilen etkinlik TJK-F (Fransa Kürt Kadın Hareketi) öncülüğünde yapıldı. Ekim ayı şehitlerinin fotoğraflarından oluşan bir köşe oluşturuldu.

Ekim ayı şehitleri başta olmak üzere ve tüm Kürdistan devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan anmada, ilk sözü Şehit Aileleri Komitesi adına Celîl Akdoğan aldı. Akdoğan, “Şehitlerimizin bize bıraktığı bu onurlu mirasa sahip çıkarak onlara yakışır bir biçimde mücadelelerini zafere taşıyacağız” dedi. 

Ekim 1994’te, Dersim-Pülümür’de şehit düşen Azime’nin (Hacer Adet) ablası Telî Adet ise şehit Azime’nin hayat hikayesini ve duygularını dile getirerek başta Ekim Ayı Şehitleri olmak üzere tüm Kürdistan şehitlerini andı. 

TJK-F adına konuşan Axîn Gulo da, KDP ihaneti karşısında şehit Bêrîtan’ın (Gülnaz Karataş) tutumunu anlatarak, onun şahsında Ekim ayı şehitleri başta olmak üzere devrim şehitlerinin anılarına olan bağlılık gereği başarı sözü verdi. Axîn Gulo, şöyle devam etti: “Asıl tepkimiz KDP ihanetinedir; faşist Türk devletine yolu açıp bize yolu tıkatan KDP’yedir. O dağlarda mücadele eden çocuklarımızdır, kardeşlerimizdir, ailemizdir. Şehitlerin mesajı gereği Kürt halkının her zaman ayakta olması gerekiyor.

Sessiz olma lüksümüz yoktur. Düşman üstümüze geliyor öldürüyor, katlediyor. Bunun için her şehit anmasına geldiğimizde duygularımızı tazeliyoruz. Süreç nettir ve bizim de net olmamız gerekiyor. Şehitlerimize layık olmamız için daha çok örgütlenip çalışmamız gerek” dedi. 

"Şehîd namirin" sloganının atıldığı anma, Ekim ayı şehitlerine ilişkin sinevizyon gösterimi ve müzik dinletisi ile sona erdi.

BASEL

İsviçre Şehit Aile Kurumu (KOMAW) ve İsviçre Kürt Kadınlar Birliği (YJK-S) tarafından Basel Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nde düzenlenen etkinlikle Ekim Ayı Şehitleri ile son dönemde kimyasal silahlarla şehit düşenler anıldı.

Anmanın düzenlendiği salona son dönemde Türk devletinin kimyasal silahlarla katlettiği gerillaların ve Ekim Ayı Şehitleri'nin fotoğrafları ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın posteri asıldı.

İhanete ve teslimiyete karşı son mermisine kadar savaşan ve kendini uçurumlardan atarak şehit düşen Bêrîtan (Gülnaz Karataş) şahsında Ekim ayında şehit düşenler için bir dakikalık saygı duruşu geçekleştirildi. 

Türk devleti tarafından katledilen Jineolojî Akademisi Üyesi Nagihan Akarsel ve kimyasallarla katledildiği açıklanan Ferhat Güneş (Sedat Demhat) ile çok sayıda şehit yakınının hazır olduğu anma, şehit Sedat Demhat'ın amcası Ercan Güneş konuştu. Güneş, “Yıllardır süren özgürlük mücadelesinde binlerce şehit verdik. Son günlerde gelen acı haberle 17 gerillanın kimyasalla şehit edildiği açıklandı. Acımız büyüktür ancak şehitlere bağlılığımız onların mücadelesine sahip çıkmakla ölçülür. Şehitlere verdiğimiz sözümüzü mücadeleyi daha yükselterek yerine getirebiliriz” dedi.

KOMAW adına konuşan Cahide Goyi de “Ekim Ayı Şehitleri deyince kadın yoldaşlarımız aklımıza geliyor. Başta Bêrîtan olmak üzere Azimeler, Zeynepler, Saryalar ve onların ardılları canlarını vererek mücadeleyi bugünlere taşıdı. Ekim Ayı Şehitleri aynı zamanda kadın komutanlaşmasının da adıdır. Şehitlere sözümüz mücadele olmalıdır. Bugün işgalci Türk devleti gerillaları kimyasal ile katlediyorsa bunda bizim de payımız var. Biz mücadeleyi daha iyi yürütseydik, düşman bu kadar rahat kimyasal kullanmaya cesaret edemezdi” dedi. 

HBDH adına Hüseyin Yeter de bir konuşma yaptı. Yeter, özgürlük alanlarında mücadele eden gerillaların Türkiye, Kürdistan ve topyekûn Ortadoğu halklarının özgürlük ve demokrasi mücadelesinin teminatı olduğunun altını çizerek, "Gerillalara yönelen bu saldırılar, halkların demokratik ve özgürlükçü ortak yaşam modelini ortadan kaldırmaya yöneliktir. Bugün gerilla mücadelesini sahiplenme zamanıdır” diye konuştu.

Şehit yakınlarının da söz alarak duygularını dile getirdiği anma, devrimci kurumların konuşmalarıyla devam etti. 

Anma, Ekim Ayı Şehitleri ile kimyasallarla katledilen gerillalar için hazırlanan sinevizyon gösterimi sonrası “Şehîd namirin” sloganlarıyla sonlandırıldı.

SAARBRÜCKEN

Almanya’nın Saarbrücken kentinde Gülnaz Karataş, Gurbetelli Ersöz, Andrea Wolf, Arîn Mîrkan, Mersin fedai eylemcileri Sara Tolhildan ve Rûken Zelal ile Türk devletinin kimyasallarla katlettiği gerillalar şansında Ekim Ayı Şehitleri anıldı.

Saarbrücken Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde yapılan anmada konuşan şehit ailesi Hacı Ekrem, “Çocuklarımıza vicdansızca saldırabilirsiniz, katledebilirsiniz ama bu halkı asla susturamaz, haklı mücadelesinden vazgeçiremezsiniz. Siz bizi katlettikçe çoğalacağız” ifadelerini kullandı.

Anma, “Şehîd namirin”, “Jin jiyan azadî” ve “Bijî Serok Apo” sloganlarıyla sona erdi.

WUPPERTAL

Almanya’nın Wuppertal kentinde Şehit Viyan Soran Kadın Meclisi öncülüğünde Ekim Şehitleri anması onlarca yurtseverin katılımıyla gerçekleştirildi. Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde saat 13.00’da başlayan anma TJK-E ve KOMAW adına yapılan konuşmaların ardından izletilen sinevizyonla bitirildi. Sık sık “Şehîd namirin”, “Bijî berxwedana gerîla” sloganlarının atıldığı anma, şehit Bêrîtan’ın vasiyeti üzerine helva dağıtımı ile son buldu.

MARSİLYA

Marsilya’da bugün Ekim ayı şehitleri başta olmak üzere Nagihan Akarsel ve kimyasal ile şehit düşen 17 gerilla için anma gerçekleştirildi.

Anma Marsilya Demokratik Toplum Merkezi’nde Arin Mirkan Kadın Meclisi ve Tevgera Ciwanên Şoreşger öncülüğünde gerçekleştirildi.
Salonda şehit köşesi kuruldu, kimyasal ile şehit düşen gerillalar ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve PKK’nin şehit düşen öncü kadrolarının fotoğrafları asıldı.
Anma, Şehit Aileleri Komitesi adına konuşma ve Kürdistan devrim şehitleri için bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Ekim Ayı Şehitleri ve kimyasal ile şehit düşen gerilları anlatan bir sinevizyon gösterimi sunuldu.
Ardından TJK-E adına Zozan Serhat konuşma yaptı. KDP ihanetine değindikten sonra, gerillayı sahiplenme yürüyüşlerine katılım çağrısı yapan Serhat, “Bedeli ne olursa olsun kazanan biz olacağız” dedi.
Daha sonra TCŞ adına yapılan konuşmada, ise “Şehit düşen gerillaların intikamları alınacak. Bu da direnişle olur. Biz Avrupa ve Kürdistan’daki gençlere direniş çağrısı yapıyoruz” dedi.
Anma, “Şehîd namirin” ve “Bijî Serok Apo” sloganları ile sona erdi.

KÖLN

Ekim Ayı Şehitleri Köln'de anıldı. Viyan Kadın Meclisi'nin organize ettiği anma, Köln Kürt Demokratik Toplum Merkezi’nde yapıldı. 

Anma, Ekim Ayı Şehitleri şahsında tüm özgürlük şehitleri anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. 

KOMAW adına şehit Lecwan Munzur'un annesi Ayten Sünger bir konuşma yaptı. Ayten Sünger şunları söyledi: “Şu anda bu salonda onlarca şehidin resmi var. Gözlerine bakıp artlarından konuşmak çok zor.  Aşkları, umutları, sevdaları vardı. Bunları birlikte alıp dağlara çıktılar. Kürt halkının diğer halklar gibi kendi kimlik, dilleri ve kültürlerini özgürce  yaşayabilmeleri için kendilerini feda ettiler. Onlara olan borcumuzu ancak genç, yaşlı , çoluk çocuk demeden mücadelelerine sahip çıkarak ödeyebiliriz.”

TJK-E aktivisti Sidem Amed de anmada bir konuşma yaptı. Şehit Berîtan (Gülnaz Karataş) şahsında Ekim Ayı Şehitlerini anan Amed, şunları söyledi: “Kürt Özgürlük Hareketi’nde tarih yazan öncüler bu ayda şehit düştü. Bundan dolayı ekim ayı bizim için farklıdır. Benim için en zor şey mücadelede  şehitlerimizi halkın yanında anlatmaktır.  

Bêrîtan, ihanet çizgisine karşı direniş çizgisini gösterdi. Bugün yine ihanet  yaşanıyor ve karşısında Bêrîtan çizgisinde duruş var. Bêrîtan arkadaş, eylemiyle sadece Kürdistan’da öncülük yapmadı. Mücadelemiz bugün dünya halklarına ilham olup öncülük yapıyorsa şehit Bêrîtan'ın direniş çizgisi sayesindedir. Nagihan da ekim ayında şehit düştü. Nagihan heval, duruşu ve mücadelesi ile bize nasıl yaşanılacağını gösterdi. Bizim için önemli olan şehitleri her zaman hatırlamak ve onlara göre yaşamaktır. Kendi kimliğimize, dilimize ve kültürümüze sahip çıkarak şehitlere layık olabiliriz.” 

Siyasetçi Veli Roj ise, “44 yıldır her gün şehit verdik. Her gün vermeye de devam ediyoruz. Serok Apo, PKK şehitler partisidir, diyordu.  PKK'de şehit düşen öncü Kürt kadınları bunun göstergesidir. PKK’yi PKK yapan Kürt kadın hareketidir” dedi.

Ekim ayında şehit düşen birçok kadın öncü komutanı tanıma fırsatı olduğunu belirten Veli Roj, konuşmasının devamında şunları dile getirdi: “Meryem Çolak Antep’te cezaevindeydi. Çıktıktan sonra Avrupa’ya geldi. Bir kızı vardı ve harekete katılma kararı aldı. Biz ona Şilan’ı nasıl bırakacaksın diye sorduk. O ise bize, “Şîlan PKK'den büyük değildir, cevabını verdi ve harekete katıldı. Heval Zinarîn narinlik, zariflik ve delallik demekti. Şehit Emine Çelebi, şehit Gurbetelli Ersöz, öncü direngen Kürt kadınlığının sembolleriydi. Biz bu büyük savaşçıların devamcılarıyız. Heval Bêrîvan ihanet çizgisine karşı duruştur. İhanetin değeri yoktur. İhanetin ekmeğini yememek lazım. Aç da kalsak ihanetten uzak durmamız lazım.”.

Yapılan konuşmalardan sonra Ekim Ayı Şehitleri için hazırlanan bir sinevizyon gösterildi.