Ekim ayı şehitleri birçok merkezde anıldı

Ekim ayı şehitleri Avrupa’nın birçok kentinde düzenlenen etkinliklerle anıldı.

Almanya’nın Wuppertal kentinde Şehit Aileleri Komitesi ve Wuppertal Kürt Kadın Meclisi’nin organize ettiği anmaya çok sayıda Kürdistanlı katıldı.

Wuppertal Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde yapılan anma, Bêritan (Gülnaz Karataş) şahsında tüm özgürlük mücadelesi şehitleri için bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Şehit aileleri komitesi üyesi Mahir Botan ve Dayika Lezgin ve Yadin Çelik anmada kısa birer konuşma yaptı.

Anmada konuşan Avrupa Şehit Aileler Komitesi üyesi Mahir Botan şehitlere sahip çıkmanın Öcalan’ın onur ve şerefine çıkmak anlamına geldiğini söyledi.

Wuppertal DKTM Eşbaşkanı Semra Temel de şehit Beritan başta olmak üzere, özgürlük mücadelesi şehitlerinin, kadın özgürlük mücadelesini evrenselleştirdiğini söyledi.

STUTTGART

 

Almanya’nın Stuttgart kentinde ise Gülnaz Karataş (Beritan), Ümit Acar, Ömer Gölge, Nezir Çiçek ile Rezan Farqin’in şahsında Ekim şehitleri anıldı.

Stuttgart Tohum Kültür Derneğinde düzenlenen anmaya onlarca kişi katıldı.

Saygı duruşu ile başlayan anmada, TJK-E adına konuşan Zozan Serhat “Şehitler üzerine konuşmak çok zordur. Ama bizler onların yoldaşlarız ve bu görevi üstlenmek zorundayız. Kadın arkadaşlar şahsında bütün şehitleri anıyoruz. Bu parti şehitlerin partisidir ve her şehadet bize bir emanettir” dedi.

Şehit Azime Şehit Beritan’ın vasiyetini devam ettirdiğini ve ordulaşmanın ilk kadın komutanlarından olduğunu vurgulayan Serhat, “Gurbetelli Ersöz (Zeynep) şehit düşen ilk gazetecimizdir. Ve bu kadın şehadetlerinin çoğu KDP eli ile olmuştur” diye konuştu.

Anma sinevizyon gösterimi ile sona erdi.

DORTMUND

Almanya’nın Dortmund kentinde de Ekim ayı şehitleri anıldı. Almanya Kürt Kadın Hareketi adına konuşmaların yapıldığı anmada şiirler de okundu. Sanatçı Bangi Agir’ın müzik dinletisiyle sona erdi.

KÖLN

 

Almanya’nın Köln kentinde ise Ciwanên Şoreşger üyeleri, 20 Ekim 2016'da Medya savunma alanlarında Şehit düşen Şervan Amed’i (Can Emek Doğru) andı.

Köln DKTM’de düzenlenen anmaya çok sayıda kişi katıldı. Özgürlük mücadelesinde Ekim ayında şehit düşenler anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan anmada söz alan Amed Baz, Şervan Amed şahsında

Ardında Ciwanen Şoreşger adına söz alan Amed Baz, Şervan Amed şahsında bütün Kürdistan özgürlük şehitlerini andı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uygulanan tecride de dikkat çeken Baz, “Kürt gençleri Önderliğe sahip çıkmalı” dedi.

Anmada, şehit aileleri adına konuşma yapan Delal Ana ise, Öcalan’a yönelik uygulanan tecride dikkat çekti.

Hozan Şemdin de bir konuşma yaptığı anma Şervan Amed için hazırlanan sinevizyon gösterimi ile sona erdi.

SALZGİTTER

 

Almanya’nın Salzgitter kentinde de Berçem Cilo Kadın Meclisi ve Kuzey Almanya Federasyonu öncülüğünde Ekim ayı şehitleri anıldı.

Anmada Şehit Aileleri Komitesi (KOMAV) adına Bavê Hîsen, Almanya Kadın Hareketi adına Hakime Yusef, Şehit Zozan Cudi Komünü adına Şêxa Ekinci, HDK adına Fethi Arkadaş birer konuşma yaptı.

AACHEN

Almanya’nın Aachen kentinde de Ekim ayı şehitleri anıldı.

Deniz Fırat Kadın Meclisi öncülüğünde düzenlenen anmaya Aachen'da yaşayan Kürdistanlılar katıldı. Aachen Şehit Aileleri adına Nesibe Bilen ve KOMAW üyesi şehitlerin anısına bağlı kalacaklarına dair kısa bir konuşma yaptı. Konuşmanın ardından anmaya katılanlara yemek dağıtıldı. Anma "Şehit namirin" sloganlarıyla sona erdi.

LONDRA

İngiltere’nin başkenti Londra’da ise enternasyonalist devrimcilerden Şehit Şoreş Amanos (Jac Holms) anıldı.

Anmada yapılan konuşmalarda Jac Holmes’in (Şoreş) yönünü Rojava’ya verdiğinde 22 yaşında bir genç olduğunu iki yıl boyunca Rojava’ın çetelerden temizlenmesi için yoldaşlarıyla omuz omuza savaştığı dile geldi.

Şoreş Andok’un ailesi ve sevenlerinin katılımı ile düzenlenen anmada Baba Peter Holmes da bir konuşma yaptı. Baba Holmes, oğlunun Rojava devrimine olan bağlılığını ve Kürt halkına olan sevgisini dile getirdi.

Anmada, geçtiğimiz hafta Rojava’yı ziyaret eden Enternasyonalist şehitlerin ailelerinden oluşan heyetin hazırladığı sinevizyon gösterimi de oldu.

MARSİLYA

 

Fransa'nın Marsilya şehrinde de Ekim ayı şehitleri anıldı. Marsilya Demokratik Toplum Merkez'inde düzenlenen anmaya 100'ü aşkın kişi katıldı.

Anmanın yapıldığı lokale Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın büyük posteri ve PKK'nın dev bayrağı asılırken, salon değişik tarihlerde hayatını kaybeden gerillaların fotoğraflarıyla donatıldı. Kürdistan devrim şehitleri anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan anma daha sonra Şehit Aileleri Komitesi adına yapılan konuşmayla devam etti. Ardından Mirkan Kadın Meclis'i adına İlke Ege bir konuşma yaptı.

“Ekim ayı, kadın özgürlük öncülerin yoğun toprağa düştüğü bir ay olduğunu” belirten Ege, “Heval Beritan şahsında tüm özgürlük şehitlerimizi bir kez daha anmak istiyorum” diyerek konuşmasına başlayan Ege şöyle konuştu: “Beritan heval henüz bir yıllık savaşçı iken, takım komutanı olarak yer aldığı Güney savaşında ihanete karşı tutumunu ortaya koydu. Kürdistan tarihine ihanete ve teslimiyete karşı Bir kadın öncü olarak direniş tutumunu ortaya çıkardı. Bu direniş çizgisi beraberinde kadın ordulaşmasını getirdi. Bu heval Beritan'ın hayaliydi. Bu hayal gerçekleşti.”

HDK Avrupa Eş Sözcüsü Demir Çelik ise şehitleri andı. Bu hareketi yenilmez kılan kadının ordulaşması ve partileşmesi olduğunu söyleyen Çelik şöyle devam etti: “Bu hareketi yenilmez kılan, bu hareketin onlarca yıldır egemenlikçi sistemin kuşatıcılığına karşı ayakta tutan rol; kadını doğrudan besleyen, büyüten, kucaklayan ve sevgiyle var eden ordulaşmasıdır, partileşmesinin ortaya çıkarttığı bir realitedir. Önderliğin varlığıdır.”

Konuşmaların ardından Ekim ayında hayatını kaybeden kadın gerillaların hayatını anlatan sinevizyon izlendi. Anma “şehit namırın” sloganıyla son buldu.

UPPSALA

Ekim ayında yaşamını yitiren özgürlük savaşçıları İsveç'in Uppsala ilinde düzenlenen bir etkinlikle anıldı.

Uppsala Demokratik Kürt Toplum Merkezi lokalinde düzenlenen etkinlik devrim şehitleri anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Ardından da Ekim ayı şehitlerinin yaşam ve mücadelelerinden kesitler yansıtan sinevizyon gösterimi yapıldı.

Uppsala Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eş Başkanı Tara Başur, Kürdistan'ın dört bir yanında Kürtlerin her gün şehitler verdiğini, Kürt halkının, zindanlardaki devrimcilerin baskı ve katliamlara karşı direndiklerini söyledi.

Kürt halkına yönelik yoğun saldırılar olduğuna dikkat çeken Başur, “Biz bu saldırılara karşı direnen halkımıza destek olmak için daha sıkı örgütlenmeli, mücadeleye daha sıkı sarılmalı ve daha fazla meydanlarda olmalıyız” dedi.

Araştırmacı Sultan Öğer, Beritan ve Ekim ayı şehitlerinin Kürt halkının özgürlük mücadelesi ve kadın hareketinin örgütlenmesinde için özel bir önem taşıdığını söyledi.

Kürdistan tarihinde tüm direniş dönemlerinde Kürt kadınlarının edebi, sanatsal, toplumsal, askeri ve yaşamın her alanında yer aldıklarını belirten Öger, “Kadın kimliği egemen zihniyet içinde kaybolmuştu. Ancak özgürlük mücadelemizin ortaya çıkmasıyla gösterilen direniş sonucu kadının kurtuluş mücadelesi gelişti. Bir kadın partisi ve konfederalizmi gelişti” dedi.

Ordulaşmanın da şehit düşenler sayesinde gerçekleştiğini belirten Öger, gelişen Kürt kadın hareketinin tüm dünya kadınları için bir ilham kaynağı olduğunu, dünyanın bir çok yerindeki kadınların Kürt kadınlarını örnek aldıklarını somut örnekler vererek dile getirdi.

Etkinlikte “Şehit Namırın” ve “Biji Serok Apo” sloganları atıldı.