Ekim ayı şehitleri Dresden’de anıldı
Gülnaz Karataş, Nagihan Akarsel ve kimyasal silahlarla katledilen 17 gerilla şahsında Ekim Ayı Şehitleri Almanya’nın Dresden kentinde anıldı.
Gülnaz Karataş, Nagihan Akarsel ve kimyasal silahlarla katledilen 17 gerilla şahsında Ekim Ayı Şehitleri Almanya’nın Dresden kentinde anıldı.
Almanya’nın Dresden kentinde Demokratik Kürt Toplum Merkezi (DKTM) ve Uta Kadın Meclisi öncülüğünde Ekim Ayı Şehitleri anıldı. DKTM Eşbaşkanı Menderes Canbeg, FED-KURD-Kürt Eşbaşkanı Kerem Gök ve KOMAW temsilcisi Agit Batman’ın birer konuşma yaptığı anmada, şehitlerin mücadelesini anlatan sinevizyon gösterimi yapıldı.
DKTM Eşbaşkanı Menderes Canbeg konuşmasına şehitleri anarak başladı. Canbeg, “Ben tüm şehitleri saygıyla anıyorum. Rêber Apo’nun dediği gibi biz şehitler ordusu kurmuşuz. Gerçekten de çok şehidimiz var” diyerek şehitler gerçeğinin Kürdistan özgürlük mücadelesindeki yerine değindi.
FED-KURD Eşbaşkanı Kerem Gök ise Bêrîtan’ın fedai eyleminin kadın ordulaşmasındaki yerine, işgalci ve ihanetçilere karşı taşıdığı anlama değindi. Kerem Gök, “30’uncu şehadet yıl dönümünde Bêrîtan (Gülnaz Karataş) şahsında, DAİŞ gibi kirli güçlere karşı fedai eylemler gerçekleştiren arkadaşları saygıyla ve minnetle anıyorum. Aynı zamanda kimyasal silahlarla katledilen 17 gerillayı anıyoruz. Onların anısı önünde saygıyla eğiliyoruz. Onların anısına bağlılığımızı burada bir kere daha tekrarlıyoruz. 1992’de, bundan 30 yıl önce, Bêrîtan heval öncülüğünde Kurdistan dağlarında bir direniş geliştiğinde Türk devleti o dönem diyordu ki, ‘eğer biz bu komutanı, bu kadını ele geçirirsek, o zaman özgürlük hareketi son bulacak. Onu bitireceğiz, teslim alacağız.’ Aynı dönemde KDP’nin ağzı sulanmıştı, PKK’nin bitişini bekliyordu. Ailesel ve şahsi çıkarlarına göre yaklaşıyordu. Ancak Bêrîtan hem içteki ihanete karşı hem de Kürt düşmanı işgalci Türk devletine karşı ne teslimiyeti ne de ihaneti kabul etti. Fedai eylemiyle yaşamına son verdi. Bêrîtan arkadaşın şehadeti sonrası kadın ordulaşması öne çıktı. Özellikle kadın gücü öne çıktı. Türk devleti öldürerek darbe vuracağını düşünüyordu. Şehitlerimizi unutmuyoruz, şehîd namirin, şehitlerin anısını mücadelemizde yaşatacağız dediğimizde bu, şu anlama geliyor: Eğer insan şehitlerin izinde yürürse, onların amacına uygun işini yürütürse, şehitlerin hayalleri doğrultusunda işini yaparsa, şehitlerin anısı yaşatılmış olacaktır. Çünkü şehitler şahsi çıkarlarını düşünen kişiler değildir.”
KOMAWadına konuşan Agit Batman ise Kürdistan Özgürlük Mücadelesinde ödenen bedellere değindi. Şehitleri anan Agit Batman, “Ekim ayının biz Kürtlerin tarihinde özel bir yeri var. Hepimiz bu şehitlere bağlılığın gereği olarak emek vermeliyiz. Kimin elinden ne geliyorsa onu yapmalı. Yani bazı arkadaşlarımız 30 yıldır zindanda. Yine arkadaşlarımız kimyasal silahlar altında fedai eylemler yaptı. Rojava’dan bize gelen bir bilgiye göre 28 bin yaralı arkadaşımız olmuş. Biz dünyaya göçmen olmuşuz. Kimse keyfi olarak köyünü, ülkesini bırakmaz” dedi.
Anma programı “Şehîd namirin”, “Bijî Serok Apo” sloganlarıyla son buldu.