Ekim şehitleri Avrupa ülkelerinde anıldı-YENİLENDİ

Kürdistan özgürlük mücadelesinde farklı yıllarda Ekim ayı içerisinde şehit düşenler Almanya, Belçika, Fransa, Hollanda ve Yunanistan'da düzenlenen etkinliklerle anıldı.

KIEL

Kiel'de Kürt derneğinde düzenlenen anmaya Şehit aileleri Rojava İnisiyatifi, SKB ( Sosyalist Kadınlar Birliği ), Kiel Alevi Topluluğu, AGİF , enternasyonalist Alman savaşçı şehit Andok Cotkar'ın (Constantin) aile bireylerinin de aralarında olduğu çok sayıda kişi katıldı.

Anmanın yapıldığı salona Ekim ayı şehitleri, HPG komutanlarından Egid Civyan ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fotoğrafları asıldı.

Anmada yapılan konuşmalarda, şehitlerin önemine vurgu yapıldı. SKB, "Hayalleri hayalimizdir . Kadınlar ve tüm insanlık yeryüzünde ; eşit , özgür , sevgi dolu, barış içinde yaşayana dek yani Sosyalizme dek mücadelemiz devam edecek" vurgusunda bulundu.

Şehit Andok'un annesi oğlunun mücadelesinden gurur duyduklarını belirtti. Anma sinevizyon gösterimi ile son buldu.

HAMBURG

Almanya'nın Hamburg kentinde de Ekim ayı şehitleri anıldı. Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nde yapılan anma etkinliği, Hamburg Rojbin Kadın Meclisi tarafından organize edildi.

Bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan anmada şehitleri anlatan bir sinevizyon gösterimi yapıldı.

Kadın Hareketinden Ruha Dersim yaptığı konuşmada Kürdistan özgürlük mücadelesi için canını veren herkesi minnetle andıklarını belirterek, "Her şahadet yüreğimizi kanatsa da bir o kadar bize görev ve sorumluluklarımızı hatırlatıyor" dedi.

Anma etkinliği kapsamında şehitler için bir köşe de hazırlandı.

HILDESHEIM

Temmuz ve Ekim aylarında şehit düşen gerillalar Almanya'nın Hildesheim kentinde anıldı.

10 Temuz 2020'de Heftanin'de Şehit düşen HPG gerillaları Rızgar Yılmaz (Zinar Devrim), Toprak Adırbeli (Reşat Tımok) ve Rıfat Bozkurt (Argeş Sara), 11 Eylül 2020'de şehit düşen HPG Botan Saha komutanı Vahyettin Karay (Egîd Civyan) ile 25 Ekim 1992 yılında şehit düşen Gülnaz Karataş (Bêrîtan) şahsında tüm özgürlük mücadelesi şehitleri anıldı.

Sinevizyon gösteriminin yapıldığı anmada, Şehid Aileleri adına Hasan Doğan ve HPG'li Rızgar Yılmaz'ın (Zınar Devrim) amcası Arif Yılmaz kısa birer konuşma yaptı. Konuşmalarda şehitlere bağlılık sözü verildi. Anmada Toprak Adırbeli'nin (Reşat Tımok) ailesinin gönderdiği bir mesaj da okundu.

Anma "Şehîd Namirin" ve "Bijî Serok Apo" sloganlarıyla sona erdi.

DEN HAAG

Hollanda’nın Den Haag şehrinde Ronahi kadın Meclisi öncülüğünde Ekim şehitleri anıldı.

Den Haag Demokratik Kürt toplum merkezinde yapılan anma Saygı duruşu ile başladı. Anmada Ekim şehitlerine ilişkin sinevizyon gösterimi yapıldı.

sonra şehit aile komisyon sözcüsü Fevzi Akbulut yaptığı konuşmada Kürt gençlerine çağrı yaparak örgütlü güç olmanın önemine dikkat çekti.

TJK-E aktivisti Zeynep Zelal, Beritan, Azime, ve Canda şahsında tüm Ekim şehitlerinin kadın ordulaşmasının esasları olduğunu belirtti.

Zelal, "Beritan'ın ihanete karşı savaşı Kürdistan’da kadın ordulaşmasının özgürlük çizgisi sembolü oldu" dedi.

Zelal, "Şehit düşen tüm öncü kadın arkadaşlar, direniş tohumunu Kürdistan coğrafyasında attılar. PKK’yi PKK yapan kadın özgürlük çizgisidir. Günümüzde de hem faşizmin hem de ihanetçilerin en çok korktuğu bu çizgi Kürdistan ve dünyada ki herkesin umudu olmuştur" şeklinde konuştu.

LIEGE-ANVERS

Belçika'nın Liege ve Anvers kentlerinde de Beritan şahsında Ekim şehitleri anıldı.

Liege'de NAV-BEL Eşbaşkanı Duduye Alabay ve Şehit Aileleri adına Sultan Oğraş birer konuşma yaparak, şehitlerin önemine vurgu yaptı ve bıraktığı mirasın aktif bir şekilde sahiplenilmesini istedi.

Her iki anmada Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride ve kadın özgürlük mücadelesine de vurgu yapıldı.

LAVRIO

Yunanistan’ın başkenti Atina’ya bağlı Lavrio kasabasındaki Kürt kampında Ekim ayı şehitleri için anma töreni düzenlendi.

Şehit Beritan, Egit Civan ve Rustem Cudi şahsında Ekim ayı şehitlerinin anıldığı anma törenine kampta yaşayan Kürt mülteciler katıldı. Anma töreninin yapıldığı alana Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleri ve PKK bayrakları asıldı.

Anmada şehitler için kurulan masaya Ekim ayı şehitlerinin fotoğrafları konuldu ve mumlar yakıldı.

Devrim şehitleri için yapılan saygı duruşu ile başlayan anmada Ekim ayı şehitlerinin mücadele yaşamlarından kesitler içeren sinevizyon gösterimi yapıldı.

Anmada yapılan konuşmalarda devrim şehitlerinin mücadelelerine bağlılık vurgulandı.

TOULOUSE

Fransa'nın Toulouse kentinde Gülnaz Karataş şahsında Ekim şehitleri anısına bir etkinlik yapıldı.

Kadın inisiyatifi öncülüğündeki anmada bir konuşma yapan Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı, "Beritan yoldaşın çizgisi çizgimizdir. Biz Kürt kadınları olarak çizgimize sahip çıkmalıyız" dedi. Anma okunan şiirler ve sinevizyon gösterimi ile son buldu.