Féte de L'Humanite'de Türk devlet terörüne tepki

Féte de L'Humanite'de Türk devletinin kimyasal saldırılarını kınayan aktivistler, kadınlı erkekli özgürlükleri için mücadele eden Kürt halkıyla dayanışma halinde olduklarını da ifade etti.

Fransa Kominist Partisi (PCF) tarafından her yıl geleneksel olarak kutlanan
Féte de L'Humanite Bretagne Festivali, Lanester'de kapalı bir salonda gerçekleştirildi. Festivalde Türk devletinin Kurdistan Özgürlük Gerillalarına yönelik kimyasal silah kullanımı ve bu durum karşısında sessiz kalarak saldırılara ortaklık eden Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü-OPCW, Birleşmiş Milletler-BM ve NATO'ya tepki gösterildi.

Cumartesi günü başlayan Féte de L'Humanite Bretagne festivali Pazar günü geç saatlere kadar devam etti.

Festivalde birçok kurum ve Lorient kentinde yaşayan Kürdistanlılar da stant açtı. Yoğun ilgi gösterilen standı gezen yerel müzik grupları şarkılarıyla, Kürt dostları da ifadeleriyle dayanışma mesajı verdi.

Kürdistanlılar, Türk devletinin kimyasal silah kullanımını teşhir eden bildiriler dağıtarak bilgilendirmede bulundu. Ayrıca Kürtler İçin Adalet İnisiyatifi’nin PKK’nin ‘terör örgütleri listesinden çıkarılması kampanyası çerçevesinde bilgilendirme yapılarak yüzlerce imza toplandı.

MJCF 56'nın bölüm sekreteri Alexandre Rault yaptığı açıklamada, "Türk devletinin Kurdistan Özgürlük Gerillalarına yönelik kimyasal silah kullanımının barbarca bir saldırı olduğunu ifade ederek, Erdoğan rejiminin kimyasal silah saldırıları dolayısıyla derhal yargılanması gerektiğini, ilgili kurumların sessiz kalmasının ise insanlık adına utanç verici olduğunu söyledi. “Biz genç komünistlerin Kürtlere desteği devam edecek” diyen Rault, Kürt halkının kadınlı erkekli kendi topraklarını savundukları için her alanda yanlarında olacaklarını vurguladı.

Lorient'in Fransız Komünist Partisi (PCF) böcüm sekreteri Dr. Boris Campos, Türk rejimin Başûrê Kurdistan’da uyguladığı katliamların ve kullandığı kimyasalların tüm dünya ve insanlık adına anlaşılır bir tarafının olmadığını ifade ederek, OPCW, BM ve NATO’ya üye olan Türkiye’nin bu silahların kullanılmasına karşı imza attığını hatırlattı ve Türkiye'nin açık şekilde savaş suçu işlediği için bağımsız bir heyet tarafından acilen araştırılması gerektiğini vurguladı. Campos, özgürlükleri için mücadele eden Kürt halkıyla dayanışma halinde olduklarını da ifade etti.

Lanester'deki Insoumis belediye meclis üyesi ve Lorient Halk Birliği lideri Alexandre Scheuer ise şunları söyledi: “Kürt dostlarıma desteklerimi sunuyorum. Gördüğümüz gibi Kürt savaşçıları birçok defa kimyasal silah saldırılarına maruz kalmıştır ve en son olarak 17 Kürt savaşçının yaşamını yitirdiğini, yine HDP ve Kürt toplumu Erdoğan'ın baskıları altında olduklarını biliyoruz. Bu baskılar kabul edilemez. Kürt halkının Türk rejimi tarafından desteklenen DAİŞ çetelerine karşı nasıl mücadele ettiğini gördük ve şimdi ise özgürlükleri için savaşan Ķürt halkının insanlık dışı katliamlara maruz kalmalarına da sessiz kalmayacağız. Biz Erdoğan rejiminin sonun gelmesini istiyoruz.”

Féte de L'Humanite Bretagne festivalinde birçok yazar stantlar açarak kendi kitaplarının tanıtımını yaptı.

Kürt yazar Maha Hassan ve İsmael Dupont, yazdıkları "Femmes d' Alep" (Halep Kadınları) adlı romanın tanıtımını yaptı, ayrıca konferansa katıldı.

Maha Hassan, konferansta yaptığı konuşmada Rojava'da savaşın başlangıcında ilk önce rejim güçlerinin, sonrasında ise çete gruplarının saldırı ve bombardımanları sırasında ailesinden birçok kişinin katledildiğini anlattı. Hassan, Rojava’da Kürtlerin yanı sıra diğer halkların yaşadığı acılara tercüman olmaya çalıştığını ifade etti.

Féte de L'Humanite Bretagne festivalinde yapılan konuşmalarda ise Fransa'daki ekonomik kriz değerlendirilerek, Fransa hükümetinin ekonomi politikası eleştirildi.

Festival, müzik gruplarının sahne almasıyla sona erdi.