Finlandiya’da Kürt Halk Önderi için uzun yürüyüş

“Erdoğan’ı kınayın, Türk faşizmini durdurun Öcalan’a Özgürlük” şiarıyla Finlandiya’nın Oulu şehrinde uzun yürüyüş düzenlenecek.

 6 Şubat Pazartesi günü saat 17:00'de Oulu merkezindeki Rotuaari’de Kürt halk önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için uzun yürüyüş gerçekleştirilecek. İşgalci Türk devletinin soykırım saldırıları, Finlandiya hükümetinin NATO  üyeliği karşısında demokrasiden taviz vermesi ve Türk devletiyle silah anlaşmalarının protesto edileceğini ifade eden yürüyüş tertip komitesi “demokrasimiz satılık olmamalıdır” açıklamasında bulundu. 

Açıklamada Türk devletinin işgal saldırılarına dikkat çekilirken, “Türkiye'deki faşist rejim çok çeşitli insan hakları ihlalleri gerçekleştirmiş ve gerçekleştirmeye devam etmektedir. Etnik azınlıklara, özellikle de Kürtlere, hem Türkiye içinde hem de dışında uygulanan zulüm soykırım kriterlerini karşılamaktadır. Türkiye kendi topraklarında Kürtlere zulmetmekte ve aynı zamanda doğrudan demokrasi, ekoloji ve kadın hakları üzerine bir toplumun inşa edildiği kuzey Suriye'deki komşusu Rojava'da Kürt özerkliğini şiddetle bastırmaktadır” denildi.

FİN HÜKÜMETİNİN ERDOĞAN KARŞISINDA EL PENÇE DURMASI KABUL EDİLEMEZ

Finlandiya hükümetinin Erdoğan karşısındaki tutumunu eleştiren yürüyüş tertip komitesi, Erdoğan’ın uluslararası Ceza Mahkemesinde yargılanması gerektiğine vurgu yaptı. Açıklamada şöyle denildi:  “Finlandiya'nın Erdoğan'ın Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesine çıkarılması çağrısında bulunması gerekirken, Finlandiya'nın en üst düzey siyasi liderliğinin bu faşist savaş suçlusu ve soykırım manyağının önünde el pençe divan durması kabul edilemez. Dışişleri Bakanı Haavisto, Cumhurbaşkanı Niinistö ve Başbakan Marin, Avrupa'nın en kanlı diktatörlerinden birinin destekçileri olarak tarihe geçeceklerdir. Finlandiya, Savunma Bakanı Mikko Savola'nın önderliğinde Türkiye'ye askeri teçhizat satışını yeniden başlatarak Uluslararası Silah Ticareti Anlaşmasını ihlal etmektedir. Uluslararası Silah Ticareti Anlaşması, silah, mühimmat ve bunların parçalarının savaş suçları, soykırım ya da sivillere karşı veya insancıl hukuka aykırı bir şekilde kullanıldığı bilinen ülkelere ihraç edilmesini yasaklamaktadır. Aynı husus Finlandiya Hükümet Programında da yer almaktadır.”

FİNLANDİYA HEM KENDİ HEM DE ULUSLARARASI HUKUKU ÇİĞNEDİ

NATO üyeliğine yeşil ışık yakılması karşısında Türk devletinin isteklerinin kabul edilidiği, iltica başvurusu yapan kişilerin Türk devletine iade edilmesinin hükümet tarafından kabul edildiğini hatırlatan açıklamada Finlandiya’nın hem kendi mevzuatını hem de AB hukukunu çiğneği belirtildi. Açıklamada “Finlandiya, Türkiye'nin iade taleplerini kabul ederek kendi mevzuatını, AB hukukunu ve uluslararası insan hakları sözleşmelerini ihlal etmektedir. Hiç kimse işkence gibi ciddi insan hakları ihlallerine maruz kalma riskinin bulunduğu bir ülkeye iade edilmemelidir. Uluslararası insan hakları örgütlerine göre Türkiye'deki cezaevlerinde işkence artmaktadır ancak mahkumların işkence şikayetleri Türk makamları tarafından göz ardı edilmektedir. Hem İsveç hem de Finlandiya yine de Türkiye'ye iade edilen kişiler oldu” denildi.

TALEPLER: ŞANTAJLARA BOYUN EĞME, DEMOKRASİYİ KORU, ÖCALAN ÖZGÜRLEŞSİN

Açıklamada eylemcilerin talepleri şu şeklilde sıralandı: “Erdoğan geçen yazdan bu yana Finlandiya'ya NATO üyeliğini onaylaması için şantaj yapıyor. Son olarak da Finlandiya'nın İsveç ile "aynı hataları" yapmaması gerektiği yönünde üstü kapalı tehditlerde bulundu. Gösteride şu taleplerde bulunuyoruz:

1. Finlandiya hiçbir koşulda Türkiye'nin ya da bir başkasının ısrarı üzerine gösteri özgürlüğü, demokrasi ve insan hakları temelli politikalarından taviz vermemelidir.

2. Finlandiya Erdoğan'ın şantajlarına boyun eğmemeli ve Erdoğan'ın yalanlara dayalı söylemlerine hükümet, medya ve sivil toplum düzeyinde açıkça karşı çıkılmalıdır.

3. Türkiye tüm siyasi tutukluları serbest bırakmalıdır. Türkiye'de 23 yıldır cezaevinde bulunan Abdullah Öcalan serbest bırakılmalı, barış ve Kürtlerin kendi kaderlerini tayin etmeleri için demokratik bir süreç başlatılmalıdır.

4. Erdoğan rejiminin savaş suçları ve soykırımı kınanmalı ve yeni suçların işlenmesi engellenmelidir.”