Fransa Barış Hareketi'nden kimyasal saldırılara tepki

Fransa Barış Hareketi, Türk devletinin kimyasal saldırılarına dikkat çekerek, uluslararası topluma çağrı yaptı.

Fransa Barış Hareketi tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Türk ordusunun Irak Kurdistan’ına yönelik gerçekleştirmiş olduğu bir askeri operasyon kapsamında 40 dolayında Kürt savaşçısının kimyasal silah kullanımı şüphesiyle yaşamını yitirdiğini ve yüzlercesinin de yaralandığını öğrenmiş oluyoruz" denilerek, şunlar kaydedildi:

'ETKİLERİ ÖLÜMÜN KAYNAĞINI DOĞRULUYOR'

"Tanıkların çektiği görüntüler, zehirli gaz kullanımına ilişkin çok güçlü bir varsayımı doğrulamamızı sağlıyor. IPPNW üyelerinden bölgeye giden kimyagerler, Türk ordusunun geri çekildiği bir dağlık alanda bu gazların izlerine rastladı. Bedenler üzerinde gözlemlenen etkilerin tarifi, ölümlerinin kaynağını doğrulamaktadır.

Bu savaş suçlarının varlığını doğrulamak için uluslararası uzmanlar tarafından bu silahların kullanımının tespit edilmesi için işlemler yapılıyor.

Bu kimyasal toplu imha silahları, 1997'de geliştirilmesini, depolanmasını ve kullanılmasını yasaklayan Kimyasal Silahlar Sözleşmesi'nin yürürlüğe girmesiyle yasa dışı hale geldi.

Belirleyici bir seçimden birkaç ay önce ülkesinde büyük bir zorluk içinde olan Cumhurbaşkanı Erdoğan, müttefikleriyle birlikte kendisine karşı çoğunluk oluşturabilecek Kürt örgütlerine saldırarak uluslararası hukuka meydan okuyor. Türk hükümeti tarafından her defasında bozulan tek taraflı ateşkeslere defalarca karar veren Kürt hareketleri ateşkeslere hep saygı gösterdiler. Kabul edilebilir barışçıl komünal yaşam koşullarının uygulanmasına yönelik talepleri her zaman göz ardı edilmiştir.

DAİŞ'e karşı mücadelenin temel bir parçası olarak Kürtler, Suriye'de, özellikle 2014 ve 2015'te Kobanê kentinde ilerlemesini durdurmak için belirleyici güç oldular. Bu vesileyle Kürtlerle müttefik olan Rusya, Amerika Birleşik Devletleri ve Fransa, daha sonra Kürtleri 'bıraktı' ve Türkler sonrasında saldırılarını artırdıklarında tepki vermediler. Şu anda Ukrayna'daki savaş bağlamında R. T. Erdoğan, her iki tarafta da taahhütlerde bulunduğunu iddia ederek Ukrayna/NATO/ABD ve Rusya arasında arabulucu gibi görünmeye çalışıyor.

ULUSLARARASI TOPLUMA ÇAĞRI

Bu minvalde :
Uluslararası toplumdan Kürt halkına yönelik gerçekleştirilen saldırılara son verilmesi çağrısını gerçekleştirme talebinde bulunuyoruz,
Bir an önce gerçekçi bir özerklik koşullarının müzakere edilmesini ve hayata geçirilmesini talep ediyoruz.
Kürt savaşçıların ölüm nedenlerinin belirlenmesi ve bununla birlikte ölümlerinin sorumluluğunun kimde olduğunun netleştirilmesi için resmi bir araştırma yapılmasını talep ediyoruz."