Fransa’da banliyö isyanı onlarca kente yayıldı

Fransa’da 17 yaşındaki bir çocuğun polis tarafından öldürülmesi ardından başlayan isyan, üçüncü gece daha da şiddetlendi. Belediyeler, toplu taşıma araçları, mağazalar, otomobiller ve okullar ateşe verildi. En az 667 gözaltı var.

Fransa’da salı günü trafik kurallarını birçok kez ihlal ettiği gerekçesiyle polis tarafından durdurulan 17 yaşındaki Cezayirli çocuk, göğsünden vurularak öldürüldü. Bu görüntülerin sanal ağlarda yayınlanması ardından protestolar başladı.

Tetiği çeken polis gözaltına alınırken, cumhuriyet savcılığı silah kullanmanın yasal koşullarının oluşmadığını belirterek tutuklanmasını istedi. Polis çocuğun ailesinden af diledi.

BİR GECEDE 667 GÖZALTI

Şiddet olayları üçüncü gece de devam etti. İçişleri Bakanlığı’na göre ülke genelinde 40 bin güvenlik gücü mensubu harekete geçirildi. Bunların 5 bini Paris’te görevlendirildi.

Bakanlığa göre perşembeyi cumaya bağlayan gece 307’si Paris bölgesinde olmak üzere 667 kişi gözaltına alındı. Bakanlık ayrıca 249 polis ve jandarmanın yaralandığını belirtirken, yaralanan gösterici olup olmadığı konusunda açıklama yapılmadı.

OTOBÜSLER, BELEDİYELER, OKULLAR, MAĞAZALAR ATEŞE VERİLDİ

Lyon, Grenoble, Saint-Étienne veya Annecy gibi kentlerde bir otobüs yakıldı, tramvay taşlandı, otomobiller yakıldı, belediyeler, kreşler ve okullar hedef alındı. Yakılan yerler arasında kreşler ve polis karakolları da var. 

Protestolar sırasında gazetecilerin de hedef alındığına dair bilgiler ver. Le Figaro, iki gazetecilerinin saldırıya uğradığını duyurdu. Bunlardan birinin telefonu çalınırken, diğerinin şiddete maruz kaldıktan sonra acile kaldırıldığı belirtildi.

Liberation gazetesinin bir fotoğrafçısı ile başka iki gazeteci daha protestocuların hedefi oldu.

Paris bölgesindeki Aubervilliers banliyösünde 11 toplu taşıma otobüsü küle çevrildi.

PARİS’TE 1569 NOKTADA YANGIN

Paris Emniyet Müdürlüğü, kent merkezinde gece boyunca 1569 noktada yangın çıktığını açıkladı.

YAĞMA OLAYLARI

Ayrıca sanal ağlarda yayınlanan görüntülerde çok sayıda mağaza ve banka yakılmakla birlikte, yağma olaylarının da yoğunlaştığı görülüyor. Bazı yerlerde çıkarılan yangınlar, bina sakinleri için de tehdit oluşturdu. Seine-et-Marne bölgesinde bir alışveriş merkezinin yakılması nedeniyle iki binanın sakinleri bir spor salonuna tahliye edildi. Paris’in Ivry banliyösünde bir silah deposunun yağmalandığına dair bilgiler de var. Paris merkezindeki bir çok mağazada da yağma olayları yaşandı.

BELÇİKA’YA DA SIÇRADI

Fransa’daki isyan Belçika’ya da sıçradı. Sanal ağlar üzerinde yapılan çağrılar üzerine perşembeyi cumaya bağlayan gece Brüksel’in birçok komününde gençler sokaklara çıktı. Polisle kovalamacalar yaşandı. Brüksel Emniyet Müdürlüğü’ne göre toplam 64 kişi gözaltına alındı.