Fransa'da ırkçı 'ülkücü' mahkum edildi

Fransa'da Türk devletine bağlı ırkçı paramiliter grup Bozkurt üyesi Ahmet Çetin, "şiddete veya ırkçı nefrete tahrik" suçlamasıyla 4 ay ertelemeli hapse mahkum edildi.

23 yaşındaki ülkücü Ahmet Çetin, Bourg-en-Bresse Ceza Mahkemesi'nde yargılandı.

Irkçı Çetin, Instagram üzerinde yayınladığı bir görüntüde, "(Türk) Hükümet bana bir silah versin ve 2 bin euro, Fransa'nın neresinde olursa olsun yapılması gerekeni yapacağım (...) Yaklaşık 200 bin Türküz, kendiniz için yapmanız gerekeni yapın. Herkes kendi kentini halletsin" demişti.

24 Temmuz'da Rhone bölgesindeki Décines-Charpieu'da (Rhône) maskeli ırkçı bir Türk grubunun bıçaklı ve silahlı bir gösterisinde de görülen Çetin, mahkemede Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan rejimine hizmet eden Bozkurt hareketinin üyesi olmadığını iddia etti.

Eylül ayı sonundaki duruşmada, kendisini ifade etmekte güçlük çektiği görülen Çetin, Türk topluluğundan "dikkatli olmalarını" istediğini savundu. Çetin, kullandığı "silah" kelimesi ile "kendisine verilmek istenen karikatürü" hedeflediğini ileri sürdü. Ancak bu iddialar mahkemeyi ikna etmedi.

Mahkemeye katılan Ermeni örgütleri ve ırkçılık karşıtı örgütler ile avukatlar, Çetin'in "ikanrcı, Türk devletine bağlılık ifadeleri ve nefret savunuculuğu" yapan twitlerine dikkat çekti.

Savcı Çetin hakkında altı ay tecilli hapis cezası istemişti. Mahkeme heyeti, 4 ay tecilli hapis ve bin euro para cezası verdi.

Bu karar, Fransız hükümetinin Bozkurt hareketini Çarşamba günü feshetme kararından sonra geldi. Fesih kararnamesinde Bozkurtların aktif bir aktörü olan Ahmet Çetin'in adı da geçiyordu. Bu kişinin Twitter üzerinde bir çok kez nefret ve şiddete çağrıda bulunduğu ifade ediliyor. Irkçı Çetin, 2017 yılında Ain bölgesinde Eşitlik Adalet Partisi (Parti Égalité Justice-PEJ) listesinden genel seçimlere girmişti. PEJ, AKP'nin yurtdışındaki kolu COJEP'in bir uzantısı olarak öne çıkıyor.