Fransız derneklerden ‘Kürtler için ne yapabilirim?’ kampanyası

Fransız-Kürt dostluk dernekleri, Türk cezaevlerinde bulunan siyasi tutsaklarla mektup alışverişinde bulunarak dayanışmada bulundu.

Bretogne Kürt Dostluk Derneği, Lyon Rhone-Alpes Kürtlerle Dostluk Derneği, Isere Kürtlerin Dostları Derneği ve France-Kurdistan Derneği, “Kürtlerin desteğe ihtiyacı var. Ne yapabilirim?” kampanyası kapsamında tutsaklarla mektup alışverişinde bulundu.

Erdoğan Türkiye’sinin geçen her gün demokrasiyi yok yok ettiğine vurgu yapan dernekler, özellikle HDP’ye yönelik kapatma davası ve Türk devletinin işgal saldırılarını hatırlattı.

Kampanya metninde tutuklu seçilmişlere ve aktivistlere dikkat çekilerek, “Bu kadınlar ve erkekler, aynı zamanda bizim de değerlerimiz olan hümanist değerleri yaşamları pahasına cesurca savunuyorlar. Bizler, evrensel hakları savunmak için sarsılmaz bir şekilde onların yanındayız” denildi.

Kampanya çerçevesinde özellikle Elazığ cezaevinde aynı hücrede rehin tutulan 13 kadın tutsağın durumuna işaret edildi. Bunlar arasında Yüksekova Belediyesi Eşbaşkanı Remziye Yaşar ve vekilliği gasp edilen Leyla Güven de var.

Dernekler Leyla Güven’den gelen bir mektubu da paylaştı. Güven mektubunda, cezaevlerindeki açlık grevlerine dikkat çekerken, cezaevlerinden cenazelerin çıkmasından duyduğu endişeyi ifade ediyor.

Güven, Fransa’nın pasif yaklaşımlarını da eleştirerek, “Her ne kadar insan hakları için mücadele eden sizin gibi insanlar varsa da yaşadığını ülke olan Fransa ülkemizin bölünmesi ve bu durumda olmamızda tarihi bir sorumluluk sahibi (…) Ben şu anda, 40 yıl önce Sakine Cansız’ın bulunduğu cezaevindeyim” dedi.   

Kampanya yürütücüleri herkesi tutsak vekiller ve seçilmişlere, HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın kitabının başlığı olan “Tekerlek sonunda dönecek” ifadesiyle kartlar göndermeye çağırdı. Dernekler, güzel manzaraların olduğu kartlar öneriyor.