Fransız parlamenterler Türk devletini protesto etti

Fransız senatosunda 24 senatör, Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırılarına ve Kürt Özgürlük Gerillalarına yönelik kimyasal saldırılarını protesto etmek için değişik mesajlar içeren dövizlerle eylem yaptı.

Fransız Senatosu’nda değişik siyasi gruplardan bir araya gelen parlamenterler, Kürtler lehine eylem düzenledi.

24 parlamenterin katıldığı eylemde Kuzey ve Doğu Suriye’ye dönük gerçekleştirilen Türk devletinin saldırılarına dikkat çekilirken, Başûrê Kurdistan’da kimyasal silah saldırılarına ilişkin uluslararası bir heyetin acil incelemeler başlatması çağrısında bulunuldu.

“Kimyasal silah: Acil inceleme başlatın”, “Stop Erdoğan”, “Kuzey ve Doğu Suriye’ye barış” ve “Kürt halkıyla dayanışma” mesajlarının yer aldığı dövizleri taşıyan parlamenterler, Türk devletinin Kürtlere yönelik savaş politikasını protesto etti. 

Geçtiğimiz 1 Aralık günü Fransız Senatosu’nda değişik siyasi gruplardan dört senatör, bir basın açıklaması düzenleyerek Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye düzenlediği hava saldırılarını protesto etmiş ve Fransa’ya olası bir işgal harekatının önüne geçmesi için çağrıda bulunmuştu. Aynı basın açılmasında Senatörler Ocak ayında bölgeye bir heyet göndereceklerini ifade etmişlerdi.

Temmuz ayında ise Senatör Laurence Cohen öncülüğünde Kuzey ve Doğu Suriye’nin hava sahasının uçuşa yasak bölge ilan edilmesi için, 102 senatörün imzasıyla ortak bir çağrı metini yayınlanmıştı.