Fransız Yeşiller: Uluslararası toplum Kürtlerin yanında olmalı

Türk devletinin işgal saldırılarına tepki gösteren Avrupa Ekoloji Yeşiller Partisi, "Siviller hedef alınıyor" diyerek uluslararası toplumu Kürtlerin yanında olmaya çağırdı.

Avrupa Ekoloji Yeşiller Partisi (EELV), Türk devletinin işgal ve soykırım saldırılarına ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamada, "Türkiye, Suriye’de özerk bir bölge olan Rojava ve Irak Kürdistan’ına saldırılar düzenliyor. Bombalı saldırılar Türk ordusu tarafından işgal altında olup da Efrîn'den Şehba'ya göç etmek zorunda kalan yurttaşların, yine Kobanê, Dérik Dahir al-Arab ve Kuzey Irak'taki Kandil ve Asos dağlarına yönelik gerçekleştirildi. Bu saldırılarda Kuzey Suriye'deki sivil yerleşim alanları, hastaneleri, okulları ve tahıl ambarlarını hedef alıyorlar" denildi.

'ERDOĞAN'IN SUÇ İŞLEMESİ ENGELLENMELİ'

Açıklamada şunlar da belirtildi:

"Aynı zamanda, son iki aydır İran'da süren büyük isyanın maruz kaldığı baskılar, Irak Kürdistan’ında meydana gelen İran saldırıları da başka bir cepheden devam etmektedir.

Erdoğan rejimi, 13 Kasım'da İstanbul'un merkezinde meydana gelen ve hiçbir kanıt olmaksızın hemen Kürtlere atfettiği canice saldırıyı bahane olarak kullandı. Kürtler bunu reddetmiş ve şiddetle kınamıştır.

Bu anlamda, Taksim saldırısını kınamakta ve faillerin bulunması için tarafsız bir soruşturma yürütülmesi çağrısında bulunmaktayız.

EELV olarak, hiçbir dayanağı olmayan, sivilleri öldüren ve IŞİD'in zaten ağır darbe vurduğu bu bölgeleri açlığa mahkûm eden saldırıları şiddetle kınıyoruz.

İslam Devleti'nin barbarlığına karşı mücadelede en ön saflarda yer alanların tam da Kürtler olduğunu hatırlatma gereği duyuyoruz.

Türkiye'nin Kürtlere karşı yeniden şiddet uygulamasının, halkın içinde bulunduğu dramatik ekonomik, sosyal ve çevresel durumla bağlantılı olduğunu varsaymaktayız. Anayasa tarafından 2023'te yeniden seçilmesi yasaklanan, yolsuzlukla suçlanan ve seçmenlerinin bir kısmını kaybeden Cumhurbaşkanı, tarihteki birçok otokrat gibi 'içerideki düşman' olan sözde terör tehdidini körükleyerek seçmenlerini geri kazanmaya çalışıyor.

Göçmenlerin Avrupa’ya gelişlerini engellemek için AB ile imzalanan mali (ahlaki olmayan) anlaşmaların ya da Türkiye'nin NATO'ya katılımının veya Ukrayna ile Rusya arasındaki yeni arabuluculuk rolünün Erdoğan'ın suç işlemesine ve uluslararası yasaları çiğnemesine izin vermemesi gerekir.

Avrupa Ekoloji Yeşiller partisi olarak, AB ve uluslararası toplumu hem Türkiye hem de İran'dan gelen tüm bu saldırıları kınamaya ve Suriye, Irak, İran ve Türkiye'deki Kürt halkını korumaya çağırıyoruz."