Girê Hakkari’de direniş destanı yazan bir savaşçı: Azê Erdal

Türk devletinin saldırılarına karşı son nefesine kadar mücadele eden şehit Azê Erdal, özgür kadın duruşu, samimi ve dürüst yoldaşlığı ile ardından destansı bir direniş tarihi bıraktı.

Önder Apo, her coğrafyanın kendine has bir ruhu ve kimliği olduğunu söyler. Bu anlamda Şırnak bölgesi de devrimci bir karaktere sahip. Bugüne kadar Şirnex'ten binlerce kahraman Kurdistan Özgürlük Mücadelesine katılmıştır. Kurdistan Sîdar (Azê Erdal) da o kahramanlardan biri. Botanlı yurtsever ve özgürlük değerlerine bağlı bir ailenin ferdi olarak 1994 yılında Etrûş’a bağlı Geliyê Qiyametê’de dünyaya gözlerini açtı.

Ailesinin Türk devletinin baskılarından dolayı Baş3ur’a göç etmek zorunda kalması nedeniyle Maxmûr’da büyüyen Kurdistan Sîdar, ailesi tarafından yurtsever ve Kürt kültürü ile büyütüldü. Bundan dolayı küçük yaşlarda Özgürlük Hareketini tanıyan Kurdistan Sîdar, kimliğini bulmak için Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fikrine yöneldi. Düşmanın Kürt halkına yönelik soykırım saldırılarının farkında olan Kurdistan Sîdar’ın en büyük hayali, bir gün Botan’a dönmek ve kökleri üzerinde bir yaşam sürdürmekti. Bu temelde genç yaşta parti çalışmalarına başlayan Kurdistan Sîdar, 2012 yılında yaşanan gerilla şehadetlerinden etkilendi ve üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmek için aynı yıl yönünü özgürlük dağlarına çevirdi. O, artık topraklarını işgal eden düşmana karşı savaşan Azê Erdal’dı.


         


        

Gerilla saflarındaki ilk eğitimini Garê bölgesinde alan Azê Erdal, eğitim sürecinde edindiği öz güvenle başarılı bir pratiğin zeminini oluşturdu. 2015 yılına kadar çoğunlukla Garê ve Zap alanlarında pratik yürüten gerilla Azê, yer aldığı her çalışmada ve bulunduğu her alanda özlü, emekçi kişiliğiyle yoldaşlarının örnek aldığı bir YJA Star gerillası olur. 2015 yılında Haki Karer Akademisi’nde ideolojik ve askeri eğitime dahil olan gerilla Azê, eğitimini başarılı bir şekilde tamamladıktan sonra Heftanîn bölgesine geçti.

CENGA XABÛR HAMLESİNE ÖNCÜLÜK ETTİ

Heftanîn’de devrimci yaşamının en tecrübeli 5 yılını geçiren gerilla Azê, hiçbir engel ve zorluk tanımadı. Düşmanın 2020 yılında Heftanîn alanına yönelik gerçekleştirdiği işgal saldırılarına karşı en ön cephede savaştı. Yoldaşları Esmer, Zelal, Amara, Cûdî ile birlikte Cenga Xabûr Hamlesine de öncülük etti. Düşmanın ne tankları, ne topları, ne askerleri ne de uçakları gerilla Azê ve yoldaşlarını durduramadı. Bu yüzden o gün teslimiyeti asla kabul etmeyeceğini şu sözlerle belirtti: "Düşman teknolojisine çok güveniyor ama biz de dağlarımıza güveniyoruz. Onların bu dağlarda kalmaları da imkansız. Bu dağlar Kurdistan'ındır. Gidecek olan biz değiliz, topraklarımızı işgal eden düşmandır.” Buradaki görevini kusursuzca yerine getiren Azê, düşmana ağır darbeler vurmanın haklı gururunu yaşadı.

5 yıllık uzun ve zorlu pratik sürecin ardından 2021 yılında Haki Karer Akademisi’nde eğitime dahil olan gerilla Azê, eğitimini tamamladıktan sonra düşman saldırılarına karşı destansı bir direnişin sürdüğü Metîna bölgesine geçti. Zendûra tepesindeki tarihi direnişe tanıklık etti, Girê Hakkari Direniş Alanı’nda birçok başarılı çalışmada yer aldı. Yoğun savaş sürecinin her anında büyük emekler veren gerilla Azê, bazen elinde kürekle savaş tünellerinin yapımında yer aldı, bazen de elinde silahla işgalci düşmana karşı tetiğe bastı. Şehit yoldaşlarının direnişine layık olmak için sürekli bir çaba gösterdi. Aktif katılımı ile etrafındaki yoldaşlarına da güç ve moral kaynağı oldu.

KURDISTAN TOPRAKLARI İŞGALCİLERE KALMAYACAK

25 Mayıs 2022 yılında artık yeni bir aşamaya geçildi. Bu aşamada en ağır yük komutan Nûrî, direnişçi Amara, Kobanê’nin kahramanı Siyabend ve tanrıça Azê Erdal’ın omzuna yüklendi. Çoğu zaman birlikte aç kaldılar, birlikte üşüdüler, birlikte en ağır yüklerle Girê Hakkarî’nin tepelerine tırmandılar ama asla pes etmediler, zorluklara teslim olmadılar. Mardîn ve Roza, Serhed ve Rojhat, Çekdar ve Azê savaş tünelleri inşa etmek için çoğu zaman birlikte emek verdi. En zorlu koşulları ve en güzel sevinçleri birlikte yaşadılar. Bir parça ekmeği, bir bardak suyu paylaştılar. Birbirlerine, sonuna kadar gerçek yoldaş olacaklarının sözünü verdiler. Apocu devrimcilerinin özelliği verdikleri sözü tutmalarıdır. Bu nedenle işgale karşı sonuna kadar birlikte mücadele ettiler.

Tepeden tırnağa savaş suçlarına boğulan işgalci Türk ordusu, Girê Hakari'de bu kez kimyasal silah saldırısına başvurdu. Düşmanın saldırılarına karşı komutan Nûrî Yekta ve Amara Amed yoldaşlarıyla birlikte büyük bir kararlıkla mücadele eden Azê, şehitler Sara, Bêrîtan ve Zîlan’ın izinden gider. Düşmana karşı son nefesine kadar savaşan Azê, yoldaşları Nûrî Yekta ve Amara Amed ile birlikte ölümsüzler kervanına katıldı. Her zaman özgür kadın duruşu, samimi ve dürüst yoldaşlığı ile anılacak olan şehit Azê Erdal, ardında destansı bir direniş tarihi bıraktı.