Globalleşen teröre karşı global mücadele çağrısı

Avusturya ve Almanya’da bir araya gelen Kürtler ve dostları, Türk devletinin savaş suçlarının yanı sıra uluslararası devletlerin katliamlar karşısında sessizliklerini teşhir ve protesto etti.

Türk devletinin SİHA saldırıları Avusturya’nın Linz kenti ile Almanya’nın Hamburg ve Saarbrücken kentlerinde protesto edildi.

LINZ
Avusturya’nın Linz kentinde Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nin içinde bulunduğu Rosa Devrimci, Ekolojik, Emekçi Kadınlar Platformu, Türk devletinin savaş suçlarını teşhir etmek, uluslararası devletlerin katliamlar karşısında sessizliklerini protesto etmek amacıyla yürüyüş gerçekleştirdi.

Eylemde bir konuşma yapan Sosyalist Parti temsilcisi Jan Milong, AKP hükümetinin Türk eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun Rojava Kadın Devrimi ve Kurdistan Özgürlük Hareketi’nin öznesi olan Kürt kadınlarını hedef gösteren söylemlerinin ardından ‘özgür toplum özgür kadınla mümkündür’ yaşam felsefesiyle faaliyet yürüten birçok devrimci kadının hedef alındığını belirterek, “Kurdistan’da filizlenen kadın mücadelesinin diğer coğrafyalara yayılıyor olması kapitalistleri endişeye düşürmüştür” dedi.

Brezilyalı Kadınlar Derneği Temsilcisi Varenya Petrois ise, Kuzey ve Doğu Suriye’nin özerk bölgesinde son üç yıl içerisinde 181 Türk SİHA saldırısında 112 kişinin katledildiğine dikkat çekti ve şöyle devam etti: “Erdoğan rejimi, Türkiye'deki seçimlerin ardından yasadışı saldırılarını artırmış ve 7 Haziran'dan başlayarak en son 20 Haziran’da Astana görüşmesiyle eş zamanlı olarak Qamişlo’da SİHA saldırısıyla Qamişlo Kantonu Meclisi Eşbaşkanı Yusra Derwîş, Eşbaşa-kan Yardımcısı Leyman Şiwêş ve Meclis Üyesi Firat Tûma'yı katletmiştir. NATO üyesi Türkiye'nin insansız hava aracı terörü karşısında susan her devlet katliama ortaktır. Dolayısıyla dünya halkları, Rojava halkına ellerini uzatarak globalleşen bu ulus devletler terörüne karşı mücadele etmelidir.”

Eyleme bir destek de Frauenhaus, Autonome Frauen Verein, Natur Freunde, Koministische Partei Österreich, Hochschülerinen geselschaft von Johannes Kepler Üniversität ve Sozialistische Gewerkschaft’ın içinde bulunduğu eylem komitesi aktivislerinden geldi.

KCDK-E ve TJK-E’nin hazırladığı bildiriler alanda kitlelere dağıtıldı ve sahnede okundu. Açıklamalarda, “Kadın cinayetleri politiktir, bu yüzden Kadın Devrimi için ideolojik birlikteliğe varız” ifadeleri dikkat çekti.

HAMBURG

Kurdistanlılar ve dostları, Türk devletinin SİHA saldırılarında şehit düşen Qamişlo Kantonu Eşbaşkanı Yusra Derwêş, Eşbaşkan Yardımcısı Leyman Siwêş ve şoförleri Firat Tuma için Hamburg’da alanlara çıktı.

Kentin en işlek semtlerinden Mönckeberg’de yapılan mitinge çok sayıda Kurdistanlı ve Alman katıldı. Şehitlere saygı duruşunun ardından bir konuşma yapan Sosyolog Martin Dolzer, saldırıların Kürt katliamının bir devamı olduğunu söyledi. Erdoğan rejiminin Batılı ülkelerden aldığı güçle Kürtlere karşı her türlü katliamı yaptığını söyleyen Dolzer, bunun asla kabul edilemez olduğunu, son saldırının Kürt kadının özgür iradesine karşı yapıldığını vurguladı.

Rojava Hamburg İnisiyatifi adına bir bildiri okuyan Janet Luxemburg da katliamı kınadıklarını ve her zaman Kürt halkının özgürlük mücadelesinin yanında olduklarını söyledi.

Mitingde sık sık “Terörist Türkiye”, “Bijî Serok Apo”, “Jin jiyan azadî” sloganları atılırken miting, söylenen devrimci marşlarla yaklaşık bir saat sürdü.

SAARBRÜCKEN

Saarbrücken’de de Türk devletinin saldırıları Europa Galerie önünde yapılan bir mitingle protesto edildi. Saarbrücken Demokratik Kürt Toplum Merkezi ve Demokratik Birlik Partisi’nin organize ettiği miting, onlarca Kurdistanlının katılımıyla gerçekleştirildi. Kurdistanlılar, katliamlardan dolayı çok öfkeli olduklarını belirterek, “Ölümlerle Kürt halkının gözünü korkutamazsınız. Kürtlerin on binlerce ordusu var. Ordumuzla birlikte halk olarak ölümüne direniriz” mesajı verdi.

Miting atılan sloganlar ve bildirilerin dağıtılması ardından sona erdi.