YENİLENDİ II

Halk buluşmalarında Özgürlük Hamlesine katılım çağrısı

Avrupa’nın çeşitli merkezlerinde gerçekleştirilen halk buluşmalarında, “Bizler bu hamleyi başarıya ulaştırarak Önder Apo’yu özgürlüğüne kavuşturup, Kürdistan üzerinde planlanan oyunları boşa çıkaracağız” denildi.

10 Ekim 2023'de global çapta startı verilen ve bir yılını tamamlayan "Abdullah Öcalan'a özgürlük, Kürt sorununa çözüm" hamlesine ilişkin Avrupa’nın birçok kentinde halk buluşmaları gerçekleştirildi.

HEILBRONN

Almanya’nın Heilbronn kentindeki buluşmaya Kürdistanlı Demokratik Toplumlar Kongresi Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt katıldı.

Kürdistan Özgürlük Şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ardından Zübeyde Zümrüt, 9 Ekim uluslararası komploya dikkat çekerek şu konuşmayı yaptı:

“Tarihte Kürtlerin başlattığı tüm serhildanları düşman, serhildan önderlerine yönelik saldırı yaparak, onları esir alarak ve idam ederek bitirdi. Aynı komplo ile Özgürlük Hareketi’nin Önderi Rêber Apo’ya karşı da uluslararası güçler bir olup 9 Ekim komplosunu gerçekleştirip Özgürlük Hareketi’ni yok etmek istedi. Ancak Bașkan Apo öyle bir halk yaratmıştı ki, ne olursa olsun bu dava bitmek bir yana bir adım dahi geri attıramadı. Önder Apo’nun felsefesi ile Kürtler dünyanın dört yanında dostları ile ayaktadır. Ortadoğu coğrafyasında büyük bir güce kavuşmuştur.”

Zübeyde Zümrüt, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecride dikkat çekerek, “44 aydır Önder Apo’dan haber alamıyoruz. Büyük bir tecrit altında tutuluyor. Uluslararası hukuka aykırı olan bu tecrit, başta CPT olmak üzere komploda yer alan tüm güçlerdir. Burada gardiyanlik rolü oynayan Türk devletidir. Tecridi kırmak, Önderliğimizin özgürlüğünü sağlamak için birçok eylem yapıldı, yapılmaktadır. Ancak yeterli değildir. Şunu iyi bilmeliyiz; bu tecrit tüm Kürt halkına karşı uygulanmaktadır. Tecridi kırmadan, Önderliğimizi özgürleştirmeden bizler özgür olamayız. Bu amaçla daha aktif çalışmalıyız, tüm gücümüzle sokakları doldurmalıyız. 9 Ekim Komplosunu protesto etmek,  Önderliğimizin özgürlüğünü sağlamak için 9 Ekim’de Heilbronn, 12 Ekim’de Stuttgart ve 16 Kasım’da Köln’de yapılacak eylemlere güçlü katılmaya çağırıyorum” dedi.

ZÜRİH

İsviçre’nin Zürih kentinde Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nde (CDK-Zh), Berîtan Kadın Meclisi tarafından organize edilen buluşmaya Siyasetçi Kemal Aktaş konuşmacı olarak katıldı.

Toplantı öncesi Kürdistan Özgürlük Şehitleri anısına saygı duruşu gerçekleştirildi. Ardından siyasetçi Kemal Aktaş, "Önder Apo’ya özgürlük, Kürt sorununa demokratik çözüm" hamlesi ikinci yılını doldurdu. Önderliğimize yönelik bundan 26 önce uluslararası devletler eliyle bir komplo gerçekleştirildi. 9 Ekim 1998'de gerçekleştirilen bu kirli ve hukuksuz komployu kınıyorum" diyerek konuşmasına başladı.

Ardından şunları belirtti: "Önder Apo, faşist Türk devletinin bunca baskı ve hukuksuzluğuna rağmen direnmeye devam ediyor. Uluslararası komplo ile yakalandığı zaman belirttiği gibi, 'Aslında bu komplo ile 3. Dünya Savaşı benim üzerimden başlatıldı' dedi. Çünkü başka türlü bir araya gelemeyecek olan ülkeler, Önder Apo'ya yönelik komplo üzerinden bir araya gelmişti. Bugün Orta Doğu'da  yaşanan olaylar, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın öngörülerini doğrular niteliktedir. Bu temelde hamlemizin 2'nci yılına girerken daha büyük bir inanç ile hamle başarıya ulaşana kadar mücadelemize devam edeceğiz. Aklımızda hiçbir şüphe ve kuşku olmamalıdır. Çünkü bizler bu hamleyi başarıya ulaştırarak Önder Apo’yu özgürlüğüne kavuşturup, Kürdistan üzerinde planlanan oyunları da boşa çıkaracağız" dedi. 

Kemal Aktaş, konuşmasının ardından halktan gelen soruları cevaplandırdı.

DARMSTADT

Aynı kapsamda Almanya’nın Darmstadt kentinde Siyasetçi Dilek Öcalan’ın katılımıyla halk buluşması gerçekleştirildi.

Saygı duruşunun ardından söz alan Dilek Öcalan, tüm özgürlük şehitlerini saygıyla anarak konuşmasına başladı. Dilek Öcalan, Abdullah Öcalan’ın 1999 yılında uluslararası komplo sonrası iki seçenek arasında kaldığını; ya Avrupa’ya çıkmak ya da gerilla sahasına çıkmak arasında bir tercih yapmak zorunda bırakıldığını söyledi. Devamla, şu hatırlatmada bulundu:  “Önderlik açık söylüyor; ben gerilla sahasına çıksaydım, beni fiziki olarak ortadan kaldırmak için binlerce insan ölürdü. Avrupa’dan bazı dostlar güvenliğim için söz verdi ve Avrupa’yı tercih ettim, dedi.”

Abdullah Öcalan’ın Kürt halkı için başlattığı mücadelenin hala devam ettiğini vurgulayan Dilek Öcalan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) kararlarının uygulanmadığını belirtti. Abdullah Öcalan’ın önerdiği çözüm önerilerinin farklı dillerde yayıldığını söyleyen Dilek Öcalan, Ortadoğu’daki mevcut durumun Abdullah Öcalan’ın yıllar önce öngördüğü gibi geliştiğini ifade etti; "Ortadoğu şu anda kaynayan bir kazan gibi ve Öcalan’ın söyledikleri bir bir gerçekleşiyor" dedi.

Dilek Öcalan konuşmasında, Abdullah Öcalan’ın üzerinde uygulanan tecridin ağırlaştırıldığını, dış dünya ile bağlantısının kesildiğini ve gerilla direnişinin kırılmak istendiğini dile getirdi. "Gerilla Kürt halkının direnişinin önüne geçilemediğinde, Öcalan’ı sessiz bırakıyorlar ve dış dünyayla iletişimini kesiyorlar" diye belirtti.

 

Son olarak 3 yıl önce Abdullah Öcalan’ın, kardeşiyle yaptığı kısa bir telefon görüşmesi dışında hiçbir resmi görüşme yapılmadığını hatırlatan Dilek Öcalan, bu durumun kabul edilemez olduğunu vurguladı. Açlık grevleri sırasında 11 Kürt tutsağın şehit düştüğünü hatırlatarak tecridin kırılması için bu tür mücadelelerin devam ettiğini ifade etti.

Dilek Öcalan, Abdullah Öcalan’ın mücadelesinin Kürt halkını ayakta tutan en önemli etkenlerden biri olduğunu ifade etti. Gerilla direnişi ve Kürt halkının verdiği büyük bedellerin bu mücadelenin temelini oluşturduğunu belirten Dilek Öcalan, "Büyük acılar çektik ve büyük bedeller verdik. Bugün elde ettiğimiz değerler, bu bedellerin sonucudur" diye konuştu.

Konuşmasının ardından etkinlik, katılımcıların sorularının cevaplandığı bir bölümle sona erdi. Toplantıya katılanlar, Kürt halkının özgürlük mücadelesine olan bağlılıklarını bir kez daha dile getirdiler.

MARSİLYA

Fransa'nın Marsilya kentinde düzenlenen halk buluşmasına ise, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın avukatlarından Ömer Güneş katılarak, İmralı'daki tecride ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Buluşmada, Abdullah Öcalan’ın yıllardır maruz kaldığı ağır tecrit koşulları ve bu durumun insan hakları ihlalleri bağlamındaki boyutları ele alındı. Avukat Ömer Güneş, konuşmasında Abdullah Öcalan’a yönelik tecridin yalnızca hukuki değil, aynı zamanda siyasi bir uygulama olduğunu vurguladı.

Güneş, "Tecrit, Kürt sorununun çözümünün önündeki en büyük engellerden biridir. Sayın Öcalan, çözüm sürecinde merkezi bir role sahip olmasına rağmen, bu ağır tecrit koşulları altında tutuluyor. Bu durum, barış ve diyalog ortamının tesisini zora sokuyor" ifadelerini kullandı.
Uluslararası toplumun ve insan hakları örgütlerinin tecridin sonlandırılması yönündeki çabaları artırması gerektiğine dikkat çekilen buluşmada katılımcılar, Abdullah Öcalan’a uygulanan tecridin yalnızca bireysel bir ihlal değil, Kürt halkına yönelik daha geniş bir politikanın parçası olduğunu dile getirdi.

Panelin sonunda, İmralı tecridinin son bulması için uluslararası dayanışma çağrısında bulunuldu.

STUTTGART

Almanya Stuttgart'ta Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nde gerçekleştirilen halk buluşması özgürlük şehitlerinin anılmasıyla başladı. Ardından, Stuttgart Meclis Eşbaşkanları halkı selamladı. Toplantıya halkın yoğun ilgisi dikkat çekerken, gençlerin katılımı da gözden kaçmadı. Toplantıya katılan Gazeteci-Yazar Sefkan Kobanê, siyasi süreci değerlendirerek konuşmasına başladı. Abdullah Öcalan üzerindeki tecride ve 16 Kasım'da gerçekleşecek olan Büyük Köln Yürüyüşü'ne vurgu yaparak, Ortadoğu ve Kürdistan'da devam eden savaşa değinen Kobanê, halkın topyekûn 3. Dünya Savaşı'na hazırlıklı olması gerektiğini belirtti. Kürtlerin kazanımlarına sahip çıkması gerektiğini ve bu süreçte Önder Abdullah Öcalan'ın etrafında kenetlenmenin önemini vurgulayan Kobanê, tecridin mutlaka kırılması gerektiğini ifade etti.

Toplantı, "Bijî Serok Apo," "Bijî Berxwedana Gerilla," ve "Jin, Jiyan, Azadî" sloganlarıyla sona erdi.

NÜRNBERG

Almanya’nın Nürnberg kentinde Avrupa’daki Kürdistanlıların ve dostlarının katılımıyla buluşma gerçekleştirildi. Medya Halk Evi’nde gerçekleştirilen buluşma, Siyasetçi Abdullah Demirbaş’ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Orta Doğu’nun yeniden şekillenmesinde Kürdistan’ın stratejik konumu ve önemi, Kürdistan ve Türkiye’de gelişen son süreçle ilgili değerlendirmelerde bulunan Demirbaş, Türkiye’de kadın ve çocuklara yönelik erkek egemen ideolojisinin baskısı ve şiddetinin toplumun tüm hücrelerine bilinçli bir şekilde yayılmak istendiğini, buna karşı çözümün demokratik ulus bilinci ile kadının toplumdaki öncülüğünün hayata geçirmek gerektiğini belirtti.

Demirbaş, Türk devletinin Avrupa’da Kürt halkına karşı geliştirdiği kirli özel savaş stratejisine de değindi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uygulanan tecrit ile Kürt halkının iradesinin kırılmak istendiğini belirten Abdullah Demirbaş, buna karşın Kürtlerin direndiğini ve kazanımlarını her koşulda koruyabileceklerini kanıtladığını kaydetti. Demirbaş, son olarak 16 Kasım 2024 tarihinde Köln’de yapılacak tarihi yürüyüşe katılımın öneminden bahsederek, çağrıda bulundu.

HANAU

Almanya Hanau’daki dernek lokalinde düzenlenen etkinlik, özellikle Kürt siyasi hareketi çerçevesinde yapılan tartışmalar ve tecrit politikalarına karşı verilen mücadele bağlamında önemli bir buluşma olarak öne çıktı.

Çeşitli sivil toplum kuruluşları, dernek temsilcileri ve çok sayıda Kürdistanlının katılım gösterdiği buluşma, bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.

Siyasetçi Osman Kapan bir konuşma yaparak, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerinde devam eden tecrit politikalarına ve 15 Şubat 1999'da gerçekleştirilen uluslararası komploya vurgu yaptı. Tecridin, Kürt halkının özgürlük mücadelesini engelleme amacı taşıdığını belirten Kapan, bu politikanın yalnızca Abdullah Öcalan şahsında değil, genel olarak Kürt halkının özgürlük mücadelesine yönelik bir saldırı olduğunu ifade etti. Kapan, ayrıca Kürt halkının birliği ve direnişinin bu tür komplolara karşı en güçlü cevap olduğunu dile getirdi.

Buluşmanın ilerleyen bölümlerinde kadın hakları, Kürt Kadın Hareketi ve "Jin Jiyan Azadî" sloganının önemi üzerine de tartışmalar yapıldı. Kadın Meclisi’nden temsilciler, Kürt kadınlarının özgürlük mücadelesindeki öncü rolüne dikkat çekerek, kadınların mücadelesinin aynı zamanda toplumun özgürleşme mücadelesi olduğunu vurguladı.

Etkinliğin sonunda katılımcılar, "Bijî Serok Apo", "Bê Serok Jiyan Nabe" ve "Jin Jiyan Azadî" sloganları eşliğinde dayanışmalarını dile getirdi.

KASSEL

Almanya’nın Kassel kentinde DKTM’de halk toplantısı yapıldı. Saygı duruşuyla başlayan etkinlikte Siyasetçi Cuma Tak, yakın zamandaki siyasi gelişmeleri, Ortadoğu’da gelişen çatışmalar üzerinden değerlendirdi. Bu son gelişmelerin Kürt halkını da yakından ilgilendirdiğine işaret eden Tak, 21. yüzyılda büyük bir varolma mücadelesi veren Kürtlerin, artık görmezden gelinemeyeceğine dikkat çekti. Daha sonra söz alan Mordem Karer, Ortadoğu’da emperyalist devletler tarafından yüz yıl önce çizilen sınırların artık günümüze cevap olmadığını ve 21. yüzyılda Kürt halkının artık inkar edilemeyeceğini dile getirdi. Mordem Karer, Kürtlerin yüzyıl önceki hatalarından ders çıkarıp, gelişen teknoloji karşısında feodal çatışmalardan kaçınması gerektiğini vurguladı.

Etkinlik katılımcıların sorularına cevap verilmesi ardından son buldu.

FRIEDRICHSHAFEN

1-10 Ekim Uluslararası Öcalan’a Özgürlük Hamlesi çerçevesinde Almanya’nın Friedrichshafen kentinde bulunan Mezopotamya Kültür Merkezi’nde halk toplantısı gerçekleştirildi. Almanya Kürt Dernekleri Konfederasyonu Eşbaşkanı Ruken Akça'nın konuşmacı olarak katıldığı toplantıda Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik gerçekleştirilen uluslararası komplo üzerine tartışmalar yürütüldü. Ruken Akça, "Komplo hala Kürt’ün tasfiyesi üzerinden devam ediyor. Buna karşı en büyük cevap komployu boşa çıkartmak ve Önderliğe sahip çıkmakla olur. Orta Doğu’nun savaş merkezi olduğu bir süreçte Kürtler için yeni bir sürece biz Avrupa’da yaşayan Kürtler olarak hazır olmak durumundayız" dedi.