Heqî Karasungur ve yoldaşları Exeter’de anıldı

Zap’ta şehit düşen Heqî Karasungur ve iki yoldaşı için düzenlenen anmada konuşan Rıdvan Açan, “ne kadar yaşadığın değil nasıl yaşadığın önemli” diyen Heqî Karasungur’a ve diğer şehitlere layık olmak için ellerinden geleni yapacaklarını vurguladı.

HPG’nin Türk ordusuna karşı Zap’ta gerçekleştirdiği devrimci operasyonda 25 Kasım günü şehit düşen Ömer Açan (Heqî Karasungur) ve yoldaşları için İngiltere’nin Exeter kentinde kitlesel bir anma programı düzenlendi.

Exeter Kürt Toplum Merkezi tarafından düzenlenen anmaya Şehit Ömer Açan’ın yakınları, şehit aileleri ile çok sayıda kişi katıldı.

Salona, KCK ve PKK bayraklarının yanı sıra Ömer Açan ile birlikte şehit düşen Vesile Arviş (Adar Argeş) ve Esrîn Memyan’ın (Nûpelda Polat) fotoğrafları asıldı. Kurulan anma masasında mumlar yakılırken, şehitlerin fotoğrafları çiçeklerle süslendi. 

Anma, Kürdistan Devrim Şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Bu sırada kitle hep bir ağızdan gerilla marşı olarak bilinen Çerxa Şoreşê’yi okudu. Ardından Heqî Karasungur’u anlatan bir sinevizyon gösterimi yapıldı. Sık sık “Şehid namirin”, “Jin jiyan azadî”, “Bijî Serok Apo” sloganlarının atıldığı anmada Britanya Şehit Aileleri Komisyonu adına Ali Poyraz bir konuşma yaptı.  

‘TÜRK FAŞİZMİ YENİLECEK’  

 Poyraz, on binlerce özgürlük yiğidinin Kürdistan’ın özgürlüğü için toprağa düştüğünü ifade ederek, “Zap’ta, Kandil’de, Amed’de ya da zindanda herhangi bir yerde bir yoldaşımız ölümsüzleştiğinde biz nefessiz kalıyoruz. Bizim dünyanın neresinde olursa olsun nefes almamızı, yaşamamızı bu kahramanların yiğitlere borçluyuz. Zap’ta, Şengal’de ve Kürdistan dağlarında süren bu amansız direniş olmazsa dünyanın hiçbir yerinde bize nefes aldırmazlar. Türk devletinin vahşeti her yerde karşımıza çıkıyor. Bize her gün bomba yağdırabilirler, tutuklayabilirler, kimyasal kullanabilirler, ama unutmasınlar ki Kürtlerin özgürlük mücadelesi karşısında Türk faşizmi ve destekçileri başarılı olamayacaktır, yenilecektir. İşte Heval Heqî’nin ve yoldaşlarının yaşam pratiği bunun göstergesidir. Kürdistan halkının başı sağ olsun” dedi.  

Poyraz’ın ardından Heqî Karasungur’un kuzeni Rıdvan Açan bir konuşma yaptı. Açan, Heqî yoldaşın ODTÜ’de okurken gerillaya katılım kararı aldığını söyleyerek, “Kürdistan gerçekliğini tanıyordu, biliyordu. Gerillaya ve Önder Apo’ya ideolojik bağlılığı yüksekti. Kendisi hep söylerdi; “ne kadar yaşadığın değil nasıl yaşadığın önemli” diye. Gerilla saflarında iken bir kaza sonucu felç geçirmişti. Ancak o özgürlüğe olan büyük inancı ile insan üstü bir irade ile gerilla mücadelesinde kararlılık gösterdi. Bize yoldaşlığı, özgürlüğü ve fedakarlığı bir miras olarak bıraktı. Biz de şehitlerimize layık olmak için elimizden geleni yapacağız” diye kaydetti.  

Konuşmaların ardından Heqî Karasungur’un ailesi taziyeleri kabul etti.