Katalan Esquerra Republicana’dan saldırılara tepki

Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye ve Başûrê Kurdistan’a yönelik soykırım saldırılarını kınayan Esquerra Republicana örgütü, İspanyol hükümetinin Türk devleti ile ilişkilerini eleştirdi.

Katalonya’daki en eski aktif siyasi örgüt olan Esquerra Republicana, yaptığı açıklama ile Türkiye'nin Suriye ve Irak Kürdistanı'na yönelik bombardımanlarını kınadı.

Esquerra Republicana açıklamasında, “Esquerra Republicana, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 19-20 Kasım tarihlerinde Suriye ve Irak'ın kuzeyindeki Kürt şehirlerine, özellikle de Kobanî şehrine yönelik saldırılarını şiddetle kınamaktadır. Bu yeni saldırının yol açtığı onarılamaz hasar, can kayıpları, evlerin ve hastaneler ile enerji santralleri gibi kritik altyapıların tahrip olması dolayısıyla mağdurların acılarını paylaşıyoruz” denildi.

Medya Savunma Alanları’nda kimyasal silah kullanımına dair endişelerin de dile getirildiği açıklamada, “Erdoğan hükümetinin bu toprak parçasının kontrolünü ele geçirmeye yönelik açık niyetini ve uluslararası hukukun açık bir ihlali olan kimyasal silah kullanımına dair endişe verici kanıtlarla birlikte bölge genelinde aralıksız sürdürdüğü askeri operasyonları kınıyoruz” ifadeleri yer aldı.

ULUSLARARASI HUKUKUN İHLALİDİR

Türk devletinin sivil halkı bombalamakla uluslararası hukuku ihlal ettiği vurgulanan açıklama şöyle devam etti: “İstanbul'da 13 Kasım'da meydana gelen üzücü ve trajik saldırı kimse tarafından üstlenilmemiştir, Türk hükümetinin iddia etmekte acele ettiği gibi Kürt yanlısı militanlara atfedilmesi için yeterli kanıt yoktur ve her halükarda sivil halkın bombalanmasını meşrulaştırmak için bir bahane olamaz, ki bu da aynı şekilde uluslararası hukukun ihlalidir. Ayrıca, seçimlere aylar kala milliyetçi duyguların ve Kürt azınlıklara yönelik zulmün sadece seçim propagandası yapmak ve mevcut iktidar partisine desteğin artmasını sağlamak amacıyla kullanılmasını esefle karşılıyoruz.”

İSPANYOL HÜKÜMETİNE ELEŞTİRİ

İspanya hükümetinin son yıllarda Türk devleti ile ilişkilerini güçlendirme çabalarını da eleştiren Esquerra Republicana, şu vurguları yaptı: “Son olarak, İspanyol hükümetinin son yıllarda Türk hükümeti ile ilişkilerini güçlendirme çabalarını eleştiriyoruz. Kasım 2021'de İspanya ve Türkiye arasında yapılan ikili zirve, iki ülke arasında silah ticaretini de içeren askeri işbirliği anlaşmaları ve İspanyol hükümetinin Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girişine verdiği destekle örneklendirilen bu ilişkiler, muhalefete, özellikle de HDP'ye yönelik açık siyasi baskıların yaşandığı ve binlerce siyasi tutuklunun bulunduğu bir ortama denk gelmektedir.”