KCDK-E, 6. Kongresi'ni gerçekleştirdi

KCDK-E, 'Toplumsal İnşa' şiarıyla gerçekleştirdiği 6. kongresini başarıyla tamamladı. Kongrede temel hedef olarak Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü işaret edildi.

Yurt dışında yaşayan Kurdistanlıların en büyük çatı örgütü olan KCDK-E'de yer alan bileşenlerden gelen 180 delegenin katılımı ile 4-7 Temmuz tarihleri arasında 4 gün süren yoğun bir çalışma ile 6. Kongre tamamlandı.

KCDK-E tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Toplumsal inşa kongresi olarak gerçekleşen kongremiz, 'Önder Apo’nun felsefesiyle, birlikte inşa edelim, birlikte yönetelim' şiarı ile yapıldı ve 23 Aralık 2022 tarihinde Paris’te katledilen Emine Kara (Evîn Goyî), Mîr Perwer, Abdurrahman Kızıl ile büyük komutan Fazıl Botan’a adandı" denildi.

'TOPYEKÛN İMHA SAVAŞINA RAĞMEN SONUÇ ALAMADILAR'

Açıklamada şunlar da ifade edildi:

"Kongremiz siyasal olarak çok önemli bir süreç içinde gerçekleşti. Bir yandan kapitalist modernite sisteminin giderek daha da derinleşen krizinin yarattığı 3. Dünya Savaşı Kurdistan merkez olmak üzere Ortadoğu’da devam ediyor. Diğer yandan da Ukrayna ile daha da geniş bir alana yayılan savaşın uluslararası alanda yarattığı ciddi bir kamplaşma durumu yaşanıyor. 3. Dünya Savaşı olarak tanımlanan bu sürecin geleceğe yönelik içinde taşıdığı belirsizlikler ve riskler de sürüyor.

Türk devleti bu süreçte bütün gücünü Kürt soykırım savaşında sonuç almak için seferber etmesine ve uluslararası alanda aldığı desteğe rağmen, Kürt halkına karşı yürüttüğü topyekûn imha savaşında sonuç alamadı ve başarısız oldu. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine bağlı kurumların denetimi ve yönlendirilmesi üzerinden yapılan hileli bir seçim senaryosu ile de AKP- MHP- Hızbul Kontra hükümeti oluşturuldu. Bu, Ortadoğu’da Kürt halkının tüm kazanımlarını ortadan kaldırmaya yönelik bir plandır. Ancak yürüttüğü savaş politikaları nedeniyle Türk devleti çok büyük bir kriz ve kaos içindedir. Hiçbir şekilde Kürt halkının ve demokrasi güçlerinin direnişini bastırma şansı olmadığı gibi, aksine savaş politikalarındaki ısrarı faşist rejimin kriz ve kaosunu daha da derinleştirecek ve çöküşünü hızlandıracaktır.

 Kongremiz Rêber Apo’nun durumunu özgün bir gündem maddesi olarak tartıştı. Kongre; Türk devletinin kapitalist modernite güçleriyle birlikte Rêber Apo’nun düşüncelerine ve yarattığı özgürlük paradigmasına karşı yürütülen düşmanca politikaların sonucu olarak, sağlık ve yaşamının da çok riskli bir duruma geldiği tespitini yaptı. 28 aydan beri Rêber Apo’dan hiçbir bilgi alınamıyor. Keyfi disiplin cezaları, ailesi ve avukatları ile görüştürülmemesi, İmralı adasının uluslararası tüm yasaların dışında tutulması, bu hukuksuz uygulamalar karşısında ilgili uluslararası kurumların sessizliği, dünyada eşi-benzeri görülmemiş bir durumdur. Ve bunun tek nedeni, Rêber Apo’nun düşüncelerine ve O’nun şahsında Kürt halkına yapılan düşmanlıktır. Modernite güçleri yüz yıldır Türk devletinin Kürt halkını inkar ve imha politikalarını destekliyor. Ancak bütün bu uygulamalara rağmen Rêber Apo’nun düşünceleri her geçen gün tüm dünyada daha çok yayılıyor, başta kadınlar olmak üzere farklı coğrafyalarda yaşayan toplumlara ve inançlara umut oluyor.

 'TEMEL HEDEF RÊBER APO'NUN ÖZGÜRLÜĞÜ'

Kongremiz, Rêber Apo’nun özgürlüğünü KCDK- E’nin tüm bileşenleri için temel hedef olarak belirledi ve buna göre bütün çalışma alanlarını kapsayan bir planlama yaptı.
Kongremiz, yıl faaliyetlerini toplumsal inşa perspektifiyle kapsamlı olarak değerlendirdi. Buna göre; KCDK- E çalışmalarının demokratik toplumun yaratılmasında istenen düzeyde yanıt olmadığını, eskiye ait anlayışların ve alışkanlıkların tam olarak aşılamadığı,bu nedenle  toplumun demokratik iradesinin istenen düzeyde açığa çıkarılamadığını, bu anlamda da demokratik projeler ile toplumun meclis ve komün sistemine çekemediğini ve giderek halkımız ile aramızda bir mesafenin oluştuğuna dair değerlendirmelerini geliştirdi.  Bu nedenle de, Rêber Apo’nun ve halkımızın özgürlüğüne yanıt olacak örgütlü toplumsal hamleler için, mutlaka demokratik ulus perspektifi ile toplumsal projelerin oluşturulması ve bu temelde toplumun komün, meclis, kooperatif ve akademi çerçevesinde eğitilmesi ve örgütlendirilmesinin kararlılığı ortaya çıkarıldı.

Bu amaçla eğitim, ekoloji, spor, halk diplomasisi, kültür, komünal ekonomi başta olmak üzere, benzer toplumsal ihtiyaçlara cevap olacak konularda projelerin oluşturulması ve bu temelde toplumun demokratik ulus çerçevesinde eğitilmesi ve örgütlendirilmesini kararlaştırıldı. Toplumsal inşanın bu temelde geliştirilmesi için, KCDK- E yürütmesi tarafından özgün projeler hazırlanarak uygulanmasını kararlaştırdı. Kongremiz, demokratik toplumun inşası ile iradesi açığa çıkarılacak olan halkımızın, kadın özgürlüğüne dayalı demokratik ve ekolojik toplum paradigması ile bulunduğu her alanda, özgür Kürdistan, özgür Ortadoğu, özgür dünya ve özgür insanlık için etkili rol oynayacağın büyük bir kararlılıkla ortaya koydu.
Kurdistan’ın Bakur, başur, Rojhilat ve Rojava’dan Avrupa’ya ve tüm dünyaya göç eden halkımızın ulusal ve toplumsal birliğinin çatı örgütü olan KCDK-E’nin 6. Kongresi; Rêber Apo’nun fiziki özgürlüğü ve Kürt sorununun çözümü temelinde, bulunduğu tüm alanlarda demokrasi ve özgürlük mücadelesinin geliştirilmesi için, öncü rol oynamayı büyük bir bilinç aydınlığıyla kararlaştırdı.

KCDK- E 6. Kongresi yürüttüğü yoğun siyasal ve örgütsel değerlendirmeler çerçevesinde, önümüzdeki sürece yönelik başta toplumsal inşa olmak üzere tüm çalışma alanlarına ilişkin kapsamlı kararlara ulaştı. Yeni mücadele yılını  detaylı bir planlamaya kavuşturdu.

KCDK- E Yürütme Kurulu hem demokratik ulus komite temsilcilerinin hem de ülke Eş-Başkanlarının katılımı ile güçlendirilerek yeniden seçildi. Aynı şekilde KCDK- E Divan üyeleri, Disiplin Kurulu üyeleri ve Denetleme Kurulu üyelerinin seçimlerini yaparak çalışmalarını tamamladı.

Kongremiz; toplumsal devrimin öncüleri olan kadınlar ve gençler başta olmak üzere halkımıza, Kurdistan'da ve her alanda birlikte yaşadığımız halklara ve tüm ilerici insanlığa kutlu olsun diyoruz, önümüzdeki dönem çalışmaları için tüm KCDK- E bileşenlerine ve halkımıza başarılar diliyoruz."

Kongrede KCDK-E Eşbaşkanlığı'na Zübeyde Zümrüt ve Engin Sever seçildi.