KCDK-E: Başkan Apo‘nun sağlığı ve güvenliği için seferber olalım

Asrın Hukuk Bürosu’nun açıklaması ardından Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın sağlığı ve güvenliğiyle ilgili kaygılarının üst boyutta olduğunu belirten KCDK-E, “Önderliği sahiplenmek için 3 Aralık’ta yapılacak eylemlere aktif katılmaya çağırıyoruz” dedi.

Avrupa Kurdistanlı Demokratik Toplumlar Kongresi (KCDK-E), 20 aydır haber alınmayan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın, CPT’nin Eylül 2022 tarihinde İmralı Adası’na yaptığı ziyarette görüşmeye çıkmamasına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın avukatlarıyla acilen görüştürülmesi, bunun için CPT ve Avrupa Konseyi olmak üzere uluslararası kurumların acilen devreye girip görüşmelerin yapılmasını sağlamasını isteyen KCDK-E, bu talepler kabul edilene kadar güvenliği ve sağlığı için kesintisiz eylemlerle Kürt Halk Önderi’ni sahiplenmeye çağırdı.

Açıklamanın tamamı şöyle:

“Asrın Hukuk Bürosu’nun 29 Kasım günü ‘CPT’nin Eylül 2022 tarihinde İmralı Adasına yaptığı ziyarette Abdullah Öcalan’ın görüşmeye çıkmadığı duyumuna sahibiz’ açıklamasıyla birlikte Kürt halkının, Önder Apo’nun sağlığı ve güvenliği ile ilgili duyduğu kaygılar en üst boyutadır.

20 aylık süredir dış dünyadan tamamen soyutlanarak mutlak iletişimsizlik ve tecrit koşullarında tutulan Önder Apo, Hamili Yıldırım, Ömer Hayri Konar ve Veysi Aktaş’ın durumlarının ne olduğu bir bilinmezlik içindedir.

Avukatlarının Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komitesine ve işkenceye karşı oluşturulan alt birimlerine yapılan tüm başvurular cevapsız bırakılmıştır.

CPT, 20-29 Eylül 2022 tarihinde Türkiye’ye yaptığı ziyaretlerde, İmralı Cezaevine ilişkin ne bir rapor açıklamış ne de Önder Apo’nun durumuna ilişkin bir bilgi vermemiştir. CPT ile 13 Ekim 2022 tarihinde Asrın Hukuk Bürosu avukatlarının gerçekleştirdiği yüz yüze bir görüşmede, Önder Apo’nun durumu hakkında bilgi verilmemiştir. Avukatların yaptığı açıklamada CPT’nin Eylül 2022 tarihinde İmralı Adasına yaptığı ziyarette Önder Abdullah Öcalan’ın görüşmeye çıkmadığı gerçeği, kaygı ve endişelerimizi daha da büyütmüştür.

Güvenilir kaynaklardan aldığımız bilgi, CPT’nin de Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın sağlığı ve güvenliği hakkında bilgi sahibi olmadığı yönündedir. 

Kürt halkı ve dostları Önder Apo’nun sağlığı ve güvenliği hakkında derin bir endişe içindedirler. Biliyoruz ki Kürt düşmanı politikalarıyla sonuç almak isteyen Türk devleti, Önder Apo üzerinde derin ve ağır bir tecrit uygulamaktadır. CPT, görevini yapmayarak hem uluslararası hukuka uygun davranmıyor ve hem de bu yanlı tutumuyla Türk devletinin Kürt katliamına zemin sunuyor.

Kurdistan halkı olarak Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın sağlığı ve güvenliği ile ilgili kaygılarımız, ancak avukatları Önderliğimizle yüz yüze görüştüğünde giderilecektir.

Bunun için taleplerimiz şunlardır;

Kürt Halk Önderi, avukatları ile derhal görüştürülmelidir.

Başta CPT ve Avrupa Konseyi olmak üzere uluslararası kurumlar acilen devreye girip görüşmelerin yapılmasını sağlamalıdır.

KCDK-E olarak bu taleplerimiz kabul edilene kadar Kürt halkı ve dostlarına çağrımız; güvenliği ve sağlığı için kesintisiz eylemlerle Önderliği sahiplenmektir. Bunun için 3 Aralık’ta tüm Avrupa ülkelerinde, Kanada ve Avusturalya’da halkımızı ve dostlarımızı yapılacak eylemlere aktif katılmaya çağırıyoruz."