KCDK-E’den tutsak Dağ ve Er için eylem çağrısı

KCDK-E, Mazlum Dağ ve Abdurrahman Er’in 56 günden beri açlık grevinde olduğunu hatırlatarak, bu nedenle 14 Temmuz Cuma günü Avrupa, Avusturalya ve Kanada’da Irak, Başûr konsolosluk ve temsilcilikleri önünde yapılacak eylemlere katılmaya çağırdı.

Avrupa Kurdistanlı Demokratik Toplumlar Kongresi’nin(KCDK-E) kamuoyuna ve bütün uluslararası insan haklarına yönelik çağrısı şöyle:

“Hewlêr’de 23 Temmuz 2019'dan bu yana cezaevinde tutulan ve son olarak işlemedikleri bir suçtan dolayı yargılanmalarını protesto etmek için açlık grevine giren Mazlum Dağ ve Abdurrahman Er dünyanın gözü önünde ölüme terk ediliyor.

Demokratik hak ve insani evrensel hukuktan yoksun bir şekilde yaşam hakları ellerinden alınan iki Kürt tutsak, zor koşullarda yaşam savaşı veriyor. Cezaevinde her türlü insani koşullardan yoksun, sürekli taciz ve baskıyla karşı karşıyadırlar.

Mazlum Dağ ve Abdurrahman Er, 17 Temmuz 2019'da Erbil'de Türk konsolos yardımcısı ve istihbarat görevlisi Osman Köse’ye dönük suikastı düzenlemekle suçlanmaktadır. Suçlamaların hiçbir maddi karşılığı bulunmamakla birlikte Osman Köse’nin Türk istihbarat servisleriyle üst düzey Kürt şahsiyetleri katleden bir katil olduğu bilinmektedir.

Mazlum Dağ ve Abdurrahman Er, kendileri üzerine yıkılmak istenen bu suikastı kabul etmemekte ve yaşadıkları insanlık dışı koşulları protesto etmek için ölüm orucundadırlar.

Dağ ve Er kendilerine yapılan haksız suçlamalar ve cezaevindeki baskıların sol bulması için Kurdistan Bölgesel Hükümeti ve Irak Parlamentosu’nun bu hukuksuz duruma son verilmesini acilen talep etmektedirler.

KCDK-E olarak Mazlum Dağ ve Abdurrahman Er’in hayatlarını korumak, koşullarının düzeltilmesi, aile ve avukatları ile görüşmelerine izin verilmesi, suçsuz oldukları ayan-beyan ortadayken derhal serbest bırakılmalarını talep ediyoruz.

Birleşmiş Milletler başta olmak üzere insan hakları örgütlerini Mazlum Dağ ve Abdurrahman Er’in taleplerine sahip çıkmaya çağırıyoruz.

Avrupa, Avusturalya ve Kanada’da halkımızı bu haksızlığa karşı 14 Temmuz Cuma günü Irak, Başûr Başkonsoloslukları ve UNO temsilcilikleri önünde protesto etmeye ve siyah çelenk bırakmaya çağırıyoruz.”