Kenan Ayaz'tan Almanya'ya: Beni değil Erdoğan'ı yargılayın!

Almanya’nın tutukladığı Kürt Siyasetçi Kenan Ayaz, "Bugün burada ben değil, Erdoğan yargılanmalıydı” dedi.

Kürt halkının ‘insanlık onuru’ için DAİŞ ile yürüttüğü mücadelede 20 bin şehit verdiğine dikkat çeken Almanya’nın tutukladığı Kürt Siyasetçi Kenan Ayaz,” Erdoğan faşizmi en çok insan onurunu çiğniyor, ayaklar altına alıyor. Yani anayasaya göre büyük bir suç işliyor. Bugün burada ben değil, Erdoğan yargılanmalıydı” dedi.
Türk devleti ile ekonomik ve siyasal olarak yakın bir ilişkide olan Almanya,  Kürtlere yönelik kriminalizasyon politikaları kapsamında son olarak Kürt Siyasetçi Kenan Ayaz’ı tutukladı. Alman devletinin talebi ile 15 Mart’ta Kıbrıs’ta tutuklanarak Almanya’ya teslim edilen Kenan Ayaz, Hamburg Damtor Cezaevi’ne konulmuştu. Kürt siyasetinde tanınan ve özellikle Kurdistan, Türkiye ve Avrupa’da çok sayıda panel, seminer, kongre ve konferansta konuşmacı olarak yer alan Ayas, Ortadoğu siyaseti konusunda analiz ve değerlendirmelerde bulunuyordu.

Türkiye’de demokratik siyaset alanında çalışmalar yürütürken 2009 yılında başlatılan KCK Ana Davası kapsamında hakkında tutuklama kararı bulunan ve çok sayıda dava açılan Ayaz hakkında Alman devletinin açtığı dava 3 Kasım’da başladı. Tutuklu yargılanan Ayaz hakkındaki yargılama 21 Aralık'a kadar toplamda 16 duruşma olacak şekilde sürecek.

AYAS, ‘ONUR DERSİ' VERDİ

Kenan Ayaz, Hamburg Eyalet Mahkemesi’ndeki ilk duruşma ‘onur’ meselesine atıfta bulundu, Alman Anayasası’nın ilk maddesinin "İnsanın onur ve haysiyeti dokunulmazdır" ibaresine dikkat çekerek, "Alman Anayasası’nın ilk maddesi insan onurunun dokunulmazlığı üzerinedir. Bu madde çok özeldir. Ve bu madde Alman devletine ve toplumuna önemli sorumluluklar yüklemektedir. Türk anayasasının insan onurunu korumaması ise onun karakterini göstermektedir. Bu nedenledir ki Kürt halkının ve Kürt bireylerinin onuru, Türk devleti tarafından bir asırdır sistematik olarak ihlal edilmektedir. Kürt halkının yakın döneme kadar varlığı dahi tartışma konusu olmuştur. Kürtler var olduklarını kanıtlamak için akıl almaz baskılar yaşamış, inkâr ve imhaya maruz kalmıştır" dedi.

Kürt halkının kültürel ve fiziksel soykırıma uğratıldığını ifade eden Ayaz, şöyle devam etti:

"Denilebilir ki hegemon güçlerin Kürt halkına karşı kullanmadığı baskı ve talan mekanizması yoktur. İnsanlık tarihi bunun örnekleriyle doludur. Halkların, varlıkları söz konusu olduğunda, özgürlük ve onurlarını yitirmekle karşı karşıya kaldıklarında, başvurdukları tek şey mücadeledir. Çünkü mücadele dışında hiçbir yöntem varlıklarını, özgürlüklerini ve onurlarını koruyamaz."
Kürtlerin onurları için verdiği mücadelenin başta Almanya olmak üzere birçok devlet tarafından ‘terörizm’ olarak görüldüğüne dikkat çeken Ayas, Kürt halkının insanlık onuru için yürüttüğü mücadeleye dikkat çekti. Güncel ekonomik çıkarlara kurban edilen Kürt halkının DAİŞ’e karşı yürüttüğü ‘insanlık onuru’ savaşına dikkat çeken Ayas, “DAİŞ, en çok insan onuruna saldırdı. DAİŞ insanlık onurunu büyük bir tehlikeyle karşı karşıya bıraktı. Kürt kadını onurlu bir yaşam için DAİŞ’e karşı verdiği mücadeleyi 'Jin Jiyan Azadi' şiarıyla kazanmıştır. Kürtler, insanlığı DAİŞ belasından kurtarmak için 20 binden fazla şehit ve on binlerce yaralı verdi” diye kaydetti.

'KÜRTLER FAŞİZME KARŞI MÜCADELE EDİYOR, ERDOĞAN SOYKIRIMCIDIR'

DAİŞ’e karşı bir koalisyon kurulduğunu ve 30’dan fazla devletin bu koalisyona katıldığını ifade eden Ayaz, bu koalisyonun Kürtleri bir özgürlük gücü olarak gördüğünü hatırlattı.

Ayas, Erdoğan’ın DAİŞ’e gönderdiği silahları, Avrupa ülkelerini tehdit etmesini ve ardından DAİŞ katliamlarının nasıl geliştiğini hatırlattı. Ayas, Kürtlerin DAİŞ’i tasfiye etmemesi halinde bugün DAİŞ’in Erdoğan liderliğinde Ortadoğu’yu ele geçirip dünyayı yaşanılmaz kılıp kan gölüne çevireceğini belirtti. Erdoğan’ın işlediği somut savaş suçlarını sıralayarak savunmasında yer veren Ayas, “Dün Kürtler DAİŞ faşizmine karşı insanlığı savunurken özgürlük gücüydü. Onur gücüydü. Koalisyon güçleri birlikte savaştı. Bugün Erdoğan faşizmi işgal edip soykırım saldırıları yaparken Kürtler terörist mi oldu? Erdoğan tüm insanlığın gözü önünde bir katliam ve soykırım savaşı yürütüyor. Dünya sessizce izliyor. Herkes Erdoğan faşizmine, onun yükselttiği faşist soykırımcılığa karşı çıkmak durumundadır. Bugün karşı çıkmayanlar yarın kendileri bu faşizmden zarar göreceklerdir. Bugün burada ben değil Erdoğan yargılanmalıydı" dedi.

Almanya’nın Türk devletinin talebi üzerine Kürt aktivistlere ve son olarak kendisine dava açtığını dile getiren Kenan Ayaz, Kürtlerin faşizme karşı kendilerini savunduklarının ve bunun asla ‘terörizm' olmayacağının altını çizdi.