Kıbrıs ve Ermenistan'da Bêrîtan anıldı-YENİLENDİ

Kıbrıs’ın Limassol ile Ermenistan'ın Araski köyünde Şehit Bêrîtan (Gülnaz Karataş) şahsında Ekim ayı şehitleri anıldı.

Kürt Halk Meclisi ve Kadın İnisiyatifi’nin organize ettiği anma Theophilos Kürt Kültür Merkezi’nde yapıldı.

Kürdistanlılar ve dostlarının katıldığı anma saygı duruşu ile başladı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile Ekim ayı şehitlerinin fotoğrafları ile donatılan alanda sık sık “Şehit namirin” sloganlarının atıldı.

Kürt Kadın İnisiyatifi adına bir konuşma yapan Fatma Doğan şehit Beritan şahsında Kürt kadınlarının büyük bir direniş ve görkemli bir mücadele ile özgür bir halk gerçekliğine ulaştığını söyledi.

Şehit Beritan çizgisinin Kürdistan ve Ortadoğu’da her türlü gericiliğe ve faşizme karşı büyük bir devrimci çizgi olduğunu vurgulayan Doğan, AKP-MHP faşizminin bu çizgi ışığında yıkılacağını ifade etti.

Beritan filminin gösterimi ile devam eden anma sloganlarla sona erdi.

OKTOBERYAN/ARASKİ

Ermenistan’ın Oktoberyan bölgesine bağlı Araski köyünde Bêrîtan anıldı.

Özgür Kadınlar Birliği’nin organize ettiği anma saygı duruşu ile başladı.

Anmada bir konuşma yapan Özgür Kadın Birliği üyesi Çiçek Rizgar, “Bêrîtan arkadaş ve onun eyleminden bahsettiğimizde aklımıza ihanete karşı direniş ve isyan gelmektedir. Bêrîtan arkadaşın direniş ve isyanı Kürtler içerisindeki ihanet ve feodal zihniyete karşıydı. Bu eylem ve duruşu ile özgür ve mücadeleci kadın hiçbir zaman böylesi bir zihniyete teslim olmayacağını gösterdi” dedi.

Heftanin’deki direnişe de dikkat çeken Rizgar, Kürt kadınının Bêrîtan’ın mirasına dayanarak büyük bir direniş içerisinde olduğunu da söyledi.

Özgür Kadın Birliği Oktoberyan temsilcisi Şirin Kalaşyan da yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Biz kadınlar kendimizi Bêrîtan ve binlerce şehit kahramanlar ve Önder Apo sayesinde tanıdık. Bunun için hiçbir zaman şehitlerimizi unutmayacağız. Mücadelemiz onların hayallerini gerçekleştirmek olacak ve mücadelemiz onların çizgisinde devam edecektir.”

Toplantı “Şehit namirin” ve “Biji Serok Apo” sloganlarıyla sona erdi.