Kıbrıs'ta 'Kapitalist Moderniteye Karşı Demokratik Modernite' konferansı
Kıbrıs'taki 'Kapitalist Moderniteye Karşı Demokratik Modernite' konferansında özgür ve demokratik toplumun inşasında karşılaşılan zorluklar ve perspektifler ele alındı.
Kıbrıs'taki 'Kapitalist Moderniteye Karşı Demokratik Modernite' konferansında özgür ve demokratik toplumun inşasında karşılaşılan zorluklar ve perspektifler ele alındı.
"Kıbrıs'tan Kurdistan'a: Özgür ve Demokratik Bir Toplumun İnşasında Karşılaşılan Zorluklar ve Perspektifler" sloganıyla Kıbrıs Lefkoşa'da yapılan konferans yoğun ilgi gördü.
Faşist Türk devletinin derin yapılanmaları tarafından 1994 yılında katledilen Teofilos Georgiadis anısına düzenlenen konferansın yapıldığı salona, "Abdullah Öcalan'a özgürlük, Kürt sorununa siyasi çözüm" pankartı ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın posterleri, yine Abdullah Öcalan'ın "Teofilos bizim şehidimizdir" dediği Teofilos Georgiadis'in posteri, TEV-DEM, TJK-E flama ve bayrakları asıldı.
Konferans salonunda Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın savunmalarından alıntı yapılarak Yunancaya çevrilmiş, "Demokratik Konfederalizm" ile "Kadın Devrimi" kitapçıkları konferans katılımcıları tarafından yoğun ilgi gördü.
Lefkoşa'da gerçekleştirilen konferansa şu isimler katıldı:
"Kürt Siyasetçi Selma Irmak, PYD Balkan Dış İlişkiler Temsilcisi İbrahim Müslüm, Costas Mavrides (DEKO, Sosyalistler ve Demokratlar Avrupa Parlamentosu Üyesi), Demetres Papadakis (Avrupa Parlamentosu Milletvekili), Solon Antartis (Öğretmen, CyprusIndymedia Üyesi - Endomedia - Kurdistan'a Kıbrıs Dayanışma Hareketi Üyesi), George Perdikes (Kıbrıs Yeşilleri - Yurttaşlar İşbirliği Partisi Eski Milletvekili, Lefkoşa İl Sekreteri), Giorgos Koukoumas (Milletvekili, AKEL Basın Temsilcisi), Eleni Theocharous ve Gazeteci George Tattis."
Konferansa Skype ile katılan Sosyolog-Yazar Dr. Dılar Dirik, Kürt kadın hareketi, Jin Jiyan Azadî felsefesi ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın Ortadoğu başta olmak üzere dünya kadınları üzerindeki etkisine ilişkin değerlendirmeler yaptı.
Konferans Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ı anlatan, İngilizce hazırlanmış sinevizyon gösterimi ile başladı.
'ORTAK KADER VE ORTAK ÇIKARLAR...'
Gazeteci Yorgos Tattis, açılış konuşmasında, şunları söyledi:
"Kürtler ve Kıbrıslı Rumlar sadece ortak çıkarlara değil, aynı zamanda ortak bir tarihsel kadere de sahiptir. Göstermemiz gereken dayanışma sadece nesnel bir zorunluluktan, ortak bir saldırganın, işgalcinin, yani Türkiye'nin varlığından kaynaklanmıyor. Sonuçta Kurdistan birden fazla işgal yaşıyor. Ancak bu dayanışma, Kıbrıs'ın kurtuluşunun Kurdistan dağlarından geçtiğinin tam ideolojik ve siyasi bilincinden kaynaklanmaktadır.
Daha geniş bir coğrafyadaki tarihsel varlığımızdan kaynaklanan kültürel ortaklıklarımızın yanı sıra, direniş ve demokratik reflekslerimizi şekillendiren mücadeleler ve fedakarlıklar ve tarihinden kaynaklanan aynı toplumsal ve siyasi erdemlere sahip olduğumuzun farkına varmamızdan kaynaklanmaktadır.
Kürtlerden siyasi ve politik mücadele hatlarından bize yol göstermelerini bekliyoruz. Yine Rojava'daki siyasi örneği teşvik ederek, elbette bunun mümkün olduğu yerlerde, Kıbrıs sorununun çözümünün özüne ilişkin de referanslardan yararlanarak bunu yapabiliriz. Bunun için de bir kez daha bu konferans vesilesiyle; Kurdistan'a özgürlük, Abdullah Öcalan'a özgürlük, Kıbrıs'a özgürlük!"
'ABDULLAH ÖCALAN'IN PARADİGMASI BİZİ BİR ARAYA GETİRİYOR'
Kürt Siyasetçi Selma Irmak, "Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın paradigması bugün bizi bir araya getirdiği gibi Ortadoğu'da halkları özgürlük temelinde bir araya getirmiş durumda" diyerek, şöyle devam etti:
"Ortadoğu'da ulus devlet sistemi ağırlaşan toplumsal sorunların ana kaynağıdır. Kapitalizm tekçilik üzerine kurulu bir sisteme dayanır. Tek devlet, tek millet, tek dil ve tek din Ortadoğu gerçekliğini yansıtmamaktadır. Çünkü Ortadoğu çok kültürlü, çok inançlı, çok kimlikli ve farklı etnik yapılara dayanan zengin bir kültüre sahiptir. Tekçilik zihniyeti Ortadoğu'da maya tutmamıştır. Ruhuna terstir. Ama Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın Demokratik Ekolojik ve Kadın Özgürlükçü paradigması kapitalist modernitenin panzehiri olduğu gibi, halkların özgürlük umudu haline de gelmiş durumda. Bugün Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin ağırlaştırılmış olmasının en büyük sebebi de egemenlerin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlük ideolojisi ve toplumlara özgürlük umudunu açığa çıkaracağının korkusunu yaşadıkları içindir. Ama günümüzde artık Abdullah Öcalan'ın paradigmasının önünde durabilecek hiçbir güç ve ideoloji bulunmamaktadır."
'KÜRT HALKININ DEVRİMİ BİZİ KARANLIKTAN ÇIKARIR'
Demetris Papadakis, Abdullah Öcalan ve Kürt halkının özgürlük mücadelelerini selamlayarak başladığı konuşmasında, şunları belirtti: "Kürt halkının devrimi bizi sadece ulusal olarak değil toplumsal olarak da karanlıktan çıkarmak için yanan bir ateştir. Eşitlik, barış, birlik, demokrasi için mücadele eder. Herkesin buna sahip çıkması gerekir."
'KÜRT HALKININ MÜCADELESİNİ SAHİPLENMELİYİZ'
Costas Mavrides, "Kurdistan dağlarına her gün bombalar yağarken, bizim de özgürlük için savaşmaktan başka seçeneğimiz yok. Herkes bu mücadeleyi sahiplenmeli ve bunun için mücadele etmeli" dedi.
George Perdikes, "Sanırım, herkes, Kürt özgürlük şehidi Theophilos Georgiades'in 'Kıbrıs'ın özgürlüğü Kurdistan dağlarından geçer' sözünün ağırlığının farkındadır. Kürt ulusunun ulusal, kültürel ve sosyal ilerlemesi için Theofilos Georgiades ve Abdullah Öcalan'ın vizyonunu desteklemeye devam etmeliyiz. Halkların, ulusların, dinlerin ve toplulukların karşılıklı saygı koşulları altında, kendi kendini yöneten ortak ekolojik yapılarda bir arada yaşaması vizyonunu desteklemeliyiz. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğünün sağlanması ve kalıcı barış, refah, sosyal adalet, kadınların güçlendirilmesi, ekoloji ve ilerleme amacıyla bölge halkları arasında kapsamlı bir siyasi müzakere sürecine katılım sağlanmalı."
Eleni Theocharous, "Ben, işgal altında kalan ve soykırım saldırısı ile karşı karşıya kalan Kürt ve Kurdistan halkının her zaman yanındayım ve son nefesime kadar da mücadele edeceğim" dedi.
Konferansa videolu bağlantı ile katılan kadın hareketi temsilcisi ve Sosyolog, Yazar Dr. Dılar Dirik, Kürt kadın hareketinin kısa tarihine değindi.
Dılar Dirik, 'Jin jiyan azadî'nin sadece eşitlik talep eden, liberal bir slogan olmadığını, aksine egemen sistemleri yıkmaya yönelik devrimci bir duruş olduğunu söyledi.
Konferans Lefkoşa'da 10 Ekim'de yapılacak "Abdullah Öcalan'a özgürlük, Kürt sorununa siyasi çözüm" başlıklı basın toplantısına katılım çağrısıyla tamamlandı.