KNK, CPT ve AK’yi İmralı’ya karşı sorumluluğa çağırdı

KNK, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecride ilişkin CPT ve Avrupa Konseyi’nin sorumluluğunu bir an önce yerine getirerek, Kurdistan halkını ve tüm dünyayı bilgilendirmesi gerektiğini belirtti.

Kurdistan Ulusal Kongresi (KNK), Asrın Hukuk Bürosu avukatlarının İmralı Cezaevi’nde ağır tecrit altında tutulan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a ilişkin yaptığı açıklamaya dair yazılı açıklamada bulundu.

“İmralı’daki durumdan Türkiye kadar CPT ve Avrupa Konseyi de sorumludur" denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “20 aydan fazla bir süredir sayın Abdullah Öcalan’dan haber alamıyoruz. Abdullah Öcalan 24 yıldır İmralı adasında ağır bir tecrit altında tutuluyor. Son olarak 25 Mart 2021’de kardeşiyle bir telefon görüşmesi gerçekleştirebildi. Bu görüşmeden sonra ne ailesi, ne avukatları ne de başka biri kendisini görmemiş ve konuşmamıştır. Aile ve avukatların tüm başvurularına rağmen devlet, yanına kimsenin gitmesine izin vermemiştir. Aynı ağır tecrit diğer tutuklular Hamili Yıldırım, Omer Hayri Konar ve Veysi Aktaş’a da uygulanmaktadır. Geçtiğimiz Eylül ayında CPT temsilcileri İmralı adasına gitse de Abdullah Öcalan ve diğer tutukluların durumuyla ilgili herhangi bir bilgi verilmedi. Abdullah Öcalan’ın avukatlarının açıklamasına göre CPT İmralı’ya gittiğinde sayın Abdullah Öcalan görüşmeye çıkmamış. Bu yeni durum endişe verici ve tehlikelidir. Avukatların açıklamasını önemli buluyoruz ve bu durumun takipçisi olacağız. Türk devleti bu durumdan tümüyle sorumludur. 1999 yılından bu yana Türk yetkilileri tarafından İmralı adasında büyük adaletsizlikler uygulanıyor ve bu durumdan Türk devleti kadar CPT ve Avrupa Konseyi de sorumludur.

CPT, Avrupa Konseyi’nin bir kurumudur. CPT ve Avrupa Konseyi bir an önce sorumluluğunu yerine getirerek Kürdistan halkı ve dünyayı bilgilendirmeli ve Abdullah Öcalan ile diğer tutukluların durumlarının takipçisi olmalıdır. Bu nedenle CPT ve Avrupa Konseyi’ne konuyla ilgili bilgi paylaşmaları çağrısında bulunuyoruz. Yine tüm Kürdistanlılar ve dostlarını, Abdullah Öcalan ve diğer tutsaklara sahip çıkarak, özgürlüğü için yürütülen kampanyaları desteklemeye çağırıyoruz.”