Kobanê zaferi 8. yılında Avrupa'da selamlandı

Kobanê’nin 8 yıl önce eşsiz bir direniş sonucu Türk devleti destekli DAİŞ çeteleri elinden kurtarılmasını selamlamak amacıyla Avrupa’nın birçok kentinde eylem yapıldı.

Avrupa’nın birçok merkezinde Kurdistanlılar ve dostları, Kobanê’nin büyük bir direnişle DAİŞ çetelerinden kurtarılışını onurlandırmak amacıyla ilan edilen 1 Kasım Dünya Kobanê Günü dolayısıyla alanlara çıktı.

BERLİN

Dest-Dan Kadın Meclisi ve Nav Berlin'in çağrısı ile saat 18:00'da Alexanderplatz'da bir araya gelen Kurdistanlılar, Kobanê direnişini selamlarken, dün DAİŞ çetelerini Rojava’ya salan Türk devletinin gerilla alanlarında kimyasal silah saldırılarını protesto etti.
Kurdistan şehitleri için saygı duruşunun ardından açıklamalar yapıldı. Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) adına açıklama yapan Besime Konca, Kobanê direnişi 8. yılına girerken barbar zihniyete karşı mücadele eden kadınları selamladı.

Kadınların öncülük ettiği Rojava’da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın paradigmasının hayat bulduğunu ifade eden Besime Konca, Kurdistan coğrafyasında kullanılan uluslararası alanda yasaklı kimyasal silahların kullanılmasına sessiz kalan Avrupa devletlerinin iki yüzlülüğüne değindi.
AVEG-Kon adına konuşan Baki Selçuk ise, 1 Kasım Dünya Kobanê Günü’nün büyük bir direnişin sonucu ortaya çıktığını belirtti.
15 Eylül 2014’te Kobanê’ye saldıran DAİŞ’in YPG, YPJ ve Rojava Devrimi’ne katılan komünistlerin, devrimcilerin sergiledikleri direniş ile Kobanê halkının fedakarlığı sayesinde yenilgiye uğratıldığını, 134 gün boyunca Kobanê’nin her metrekaresinin savaşılarak geri alındığını hatırlatan Selçuk, faşist-diktatör Erdoğan’ın bunu o zaman olduğu gibi bugün de hazmedemediğini söyledi. Bundan dolayı 2015’de ‘’Kobanê’yi beraber savunduk, beraber savunacağız’’ şiarıyla yola çıkan sosyalist gençleri DAİŞ eliyle Suruç’ta katlettiğini, HDP’ye yönelik siyasi soykırım yaptığını ve eski eşbaşkanlarını, milletvekillerini ve belediye başkanlarını tutukladığını belirtti.
Etkinlik 'Bijî berxwedana Kobanê”, “Bijî berxwedana gerîla”, “Jin Jiyan Azadî” sloganları ile son buldu.

LİMASOL


Kıbrıs'ın Limasol kentinde Kurdistanlılar ile dostları, 1 Kasım Dünya Kobanê Gününü PYD öncülüğünde kutladı.
Kurdistanlılar, Kıbrıs Kürt Halkı ile Dayanışma Komisyonu üyeleri, Kıbrıs'ta bulunan siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları, kadın aktivistler ve gençlik örgütleri, kutlama için Limasol Belediyesi önünde bir araya geldi.
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın resimleri ile, PKK, HPG, YPG, YPJ flamalarının taşındığı kutlamada, sık sık "Bijî berxwedana Kobanê", "Bijî PKK", "Bijî berxwedana gerîla", "Bijî berxwedana Rojava", "Başkan Apo'ya özgürlük", "Kahrolsun Erdoğan", "İşgalci TC", "Terörist Türkiye ", "Jin Jiyan Azadî" sloganları atıldı.
Kutlama, Kıbrıs Kürt Halkı ile Dayanışma üyelerinin hazırladığı Rumca basın metninin okunmasıyla başladı. Metni okuyan Komisyon üyesi Bambos Xaralambos, Kobanê direnişini selamladı. Ardından Kıbrıs PYD temsilcisi Yasin Terbuş bir konuşma yaptı. Eylem slogan ve halaylar eşliğinde son buldu.

FRANKFURT

Almanya’nın Frankfurt kentinde 1 Kasım Dünya Kobanê Günü nedeniyle saat 18.00’da  şehrin önemli merkezlerinden olan Römer meydanında bir etkinlik gerçekleştirildi.

Frankfurt-Kobanê Kardes Sehir Derneği, Amara Kadın Meclisi ve Frankfurt Demokratik Kürt Toplum Merkezi' nin ortak organize ettiği etkinlik, Koma Bezar grubunun müzikleri ile başlatıldı.

Ardından açılış konuşması yapan Frankfurt Belediye Başkanlığından Narges Eskandari, Kobanê direnişini selamlayarak, iki şehir arasındaki bağların daha da güçlendirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Kobanê’de direnen kadınların bugün başta İran olmak üzere birçok yerdeki kadınlara umut ve örnek olduğuna da değinen Eskandari, bu vesileyle İran’daki başkaldırıya  kadınların öncülük etmesinin yolunun da açılmış olduğunu dile getirdi.

Daha sonra söz alan Sol Parti belediye meclis üyesi Michael Müller ve Voltair kurumunun temsilcisi Martin Huber de, aynı şekilde Kobanê direnişini selamladıklarını ve bu direnişten güç aldıklarını dile getirdir. Etkinlikte ayrıca Ceni Kürt Kadın Barış Bürosu ve Kongra Star adına da mesajlar okundu.

Etkinlik daha sonra Koma Bezar müzikleri ve halaylar eşliğinde son buldu.

KASSEL

1 Kasım Dünya Kobanê Günü, Almanya’nın Kassel kentinde Kürt ve enternasyonal aktivistlerin yoğun katılımıyla selamlandı.

Saat 18:00’da Hauptbahnhof önünde toplanan Kürdistanlı ve enternasyonal eylemciler, devrim şehitleri anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşu ardından DTKM’nin (Demokratik Kürt Toplum Merkezi) açılış konuşması ve bildirilerin dağıtılması sonrası yürüyüşe geçti. Önce Rathaus meydanında, ardından Königsplatz meydanında birer miting yapıldı ve mitingde savaş suçlarına her gün yenisini ekleyen Türk devleti kınandı, OPCW ve Avrupa Parlamentosunun sessizliği de teşhir edildi.

Aynı zamanda Jîna Emînî’nin pankart, poster ve dövizleri taşınarak, kadına şiddet ve soykırımcı yaklaşımlar, “Jin Jiyan Azadî” sloganı ile protesto edildi. 

Eylem, slogan ve marşlar eşliğinde yaklaşık iki saatten fazla sürdü.