Özgürlük şehitleri Bern'de anıldı: Saldırılara karşı direnişi büyüteceğiz

Özgürlük saflarında farklı tarihlerde şehit düşen savaşçılar için başkent Bern’de düzenlenen anmada, işgal ve ihanet saldırılarına karşı direniş, şehitlerin yolunda yürüme kararlılığı dile getirildi.

İsviçre'nin başkenti Bern’de 26 Eylül 2022 tarihinde fedai eylem yapan Sara Tolhildan (Dilara Ürper) ile Rûken Zelal (Emel Feremez Hisên), 14 Ağustos'ta kalp krizi sonucu şehit düşen TEV-DEM Üyesi Cemîl Hebîb, 15 Eylül günü Türk devletinin Minbic’a düzenlediği hava saldırısında şehit düşen Minbic Askeri Meclisi Komutanı Şervîn Serdar, 2 Eylül 2023’te Rojava'da şehit düşen Kadın Savunma Birlikleri (YPJ) savaşçısı Roşna Egîd (Zülfiye Binbir), 1 Ağustos günü Garzan'da şehit düşen YJA Star gerillası Ardem Ararat (Sultan Oruç), 27 Temmuz'da Garzan'da şehit düşen HPG gerillası Rêdûr Sîser (Güven Özcan), 19 Ağustos 2021'de şehit düşen  Munzur Rojava (Yusuf Hacî) ile 4 Temmuz'da Besta'da şehit düşen Bengîn Barman (Kahraman Karataş), düzenlenen kitlesel bir etkinlikle anıldı.

İsviçre Şehit Aileleri Derneği (KOMAW) tarafından Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nde (CDK) düzenlenen anmaya şehit aileleri ve çok sayıda Kurdistanlı katıldı. Bir dakikalık saygı duruşunun ardından KOMAW Temsilcisi Mustafa Karahan bir konuşma gerçekleştirdi. Şehit ailelerine başsağlığı dileyen Karahan, şehitlerin yaşamlarının mücadeleyle dolu olduğunu, bu direnişin şehitlerin ardılları tarafından sürdürüldüğünü dile getirerek, “Özgür Önderlik, özgür Kurdistan uğruna şehit vermeye, biz de şehitlerimizin izinde yürümeye devam edeceğiz” dedi.

ŞEHİT AİLELERİ: ŞEHİTLERİMİZİN YOLUNDA YÜRÜMEYE DEVAM EDECEĞİZ

Karahan'ın ardından anmada hazır bulunan şehit yakınları da söz alarak birer konuşma yaptı. 

Ardem Ararat'ın kızkardeşi Şerife Oruç, “Şehitlerimizin bu onurlu direnişi bize bir mirastır ve bu mirasa sahip çıkmamız gerekir” derken Roşna Egîd'in kardeşi Zülfü Binbir ise, “Şehitlerimiz onurumuzdur. Dört parça Kurdistan'da süren bir savaş ve mücadele var. Şehidimizle başımız diktir. Şehidimizin yolunda yürümeye devam edeceğiz” vurgusunda bulundu.

BU HALKIN DİRENİŞİNE ÖNCÜLÜK EDEN PKK’YE TEŞEKKÜR

Şehit Sara Tolhildan’ın abisi Mehdi Ürper, şehidin bir anısı ve tarihi olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu: “Kürtlere direnişten başka bir yol bırakmamış bu sistem. 45 yıldır devam eden bir direniş ve mücadele var. Tüm ülkelerin savunma sistemi var, askeri sistemi var; neden bizim olmasın ki. Sadece kendisini savunan bir halk var ve bu halkın direnişine öncülük eden Kürt Özgürlük Hareketidir. Bu bizim temel hakkımızdır. Bu yüzden bu direniş için PKK'ye teşşekür ederiz. Bu hareket ulusal çıkarlarımız için savaşıyor ve şehit veriyor.” 

PYD TEMSİLCİSİ: İŞGALE VE İHANETE KARŞI SAVAŞMAK ZORUNDAYIZ

Demokratik Birlik Partisi PYD adına ise Zozan Dêrik söz aldı. Dört parça Kurdistan'da her gün şehadetlerin yaşandığını hatırlatan Dêrik, şunları ifade etti: “Önderliğimiz ve şehit ailelerin başı sağolsun. Bu arkadaşlarımız olağanüstü saldırı koşulları altında fedai bir ruhla mücadele yürütürken şehit düştüler. Bu süreç zorlu bir süreçtir ve direnmeyi gerektirir. Her yerde hareketimize karşı saldırılar var. Kurdistan’ın her parçasında ve Avrupa'da bize saldırılar var. Her gün bundan dolayı şehit veriyoruz. Rojava'da, Qendîl’de, Başûr'da saldırılar sonucunda şehit veriyoruz. Düşman bu yıl Kürtleri bitirmek için saldırılarını yoğunlaştırmış ve tüm varını yoğunu bunun için harcıyor. Bize düşen bu saldırılara karşı büyük bir direniş sergilemek ve Kürtler olarak bu mücadelenin yanında yer almaktır. Türk Devleti ve ihanet içinde bulunan bazı çetelerin bu saldırılarına direnerek karşılık vermeliyiz. Karşımızda barbar bir düşman varsa, onun karşısında da güçlü bir iradeyle savaşan Kürt Özgürlük Hareketi var. Başûr Türk devletinin istihbarat merkezi olmuş, KDP bu ihanetin öncülüğü yapıyor, Türk devletine yol açıyor, istihbarat veriyor ve tetikçilik yapıyor. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın tecrit altında tutulması, savaşın devamlılığı anlamına geliyor. Ne zaman Başûrda bir saldırı oluyorsa KDP ve MİT görüşmesinden sonra oluyor. Hakan Fidan Hewlêr'e, Bağdat'a geldiği zaman bu görüşmenin altında neler olduğunu biliyorduk. Saldırıların olacağını da biliyorduk. Bizim de bu saldırılara karşı net olmamız gerekiyor. Mücadele vermemiz gerekiyor. Türk devleti bir çıkmazda ve bu çıkmaza KDP'yi de sürüklemek istiyor. KDP ile bizi bitirmek ve elinin altında tutmak istiyor. Türk devleti Medya Savunma Alanlarında sıkışmış ve çıkamıyor. Başarı elde edemeyeceğini bildiği için KDP’den destek alıyor. KDP yol açıyor ve işbirlikçi rolü ile destek oluyor. Bu nedenle bu saldırılara karşı ısrarla direnişe güç olmamız gerekiyor. Her alanda mücadelemizde net olmamız gerekiyor. 

SARÎNA LORÎN: ÖNDERLİĞİ ÖZGÜRLEŞTİRME SÜRECİDİR

Anmada son olarak Avrupa Kürt Gençlik Hareketi adına Sarîna Lorîn söz aldı. Saldırılar karşısında mücadele dışında başka seçeneğin kalmadığını belirten Sarîna Lorîn, “Yolumuz şehitlerin yoludur, pratiğimizle bu mücadeleye güç getireceğiz. Bu süreç, tarihi bir süreç ve Önderliği özgürleştirme dönemidir. Önderlik üzerindeki bu tecridi kırmamız gerekir. Halkımıza biz çağrı yapmak istiyoruz; Önderliği özgürleştirmek için direnişimizi daha da büyütelim. Şehitlerimizin ideallerini talimat olarak yaklaşmalıyız” dedi.

Etkinlik, sinevizyon gösterimi sonrası atılan “Şehîd namirin” sloganıyla sonlandırıldı.