Kurdistani Birlik ‘Lozan’ eylem planını açıkladı

Kurdistani Birlik, Lozan görüşmelerinin yapıldığı tarihte bir araya gelerek, 100. yıl dolayısıyla bir yıl boyunca sürecek etkinliklerin startını basın açıklamasıyla verdi.

Kurdistani Birlik, dünya devletlerince Kurdistan’ın dört parçaya bölünmesiyle sonuçlanan Lozan Antlaşması’nın 100. yılına doğru, aralarında dört parça Kürdistan’dan 52 siyasi parti ve kurumların olduğu Lozan Antlaşmasına karşı eylem planını İsviçre’nin Lozan kenti Riponne meydanında açıkladı.

Lozan Antlaşması için 20 Kasım günü görüşmelerin yapıldığı binanın önünde bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostlarının basın açıklamasına İsviçreli federal parlamenterler de katıldı.

Basın açıklamasında ilk sözü Kurdistan Ulusal Kongresi Eşbaşkanı (KNK) Ahmet Karamus aldı. Karamus, katılımcıları selamlayarak, içinde Kürtlerin olmadığı bir antlaşmayı kabul etmeyeceklerini belirtti.

KARAMUS: YÜZ YILLIK HAKSIZLIK GİDERİLSİN

Ardından, “Yüz yıl önce bu binada toplanıp Kürdistan hakkında karar aldılar. Kürtlerin temsilcileri olmadan bu kararı aldılar. Biz bu antlaşmayı kabul etmeyeceğiz. Dünya, Kürt halkına haksızlık ermiştir. Bu haksızlık, bu yüzyılda  sona ermelidir. Biz Kürdistani kurumlar olarak buradan çağrı yapıyoruz. Bu haksızlık giderilsin. Bu Kürt halkının isteğidir. Türk devletinin saldırıları sürüyor. Bu saldırılara karşı sessiz kalanlar saldırıların ortağıdır” dedi.

AYDAR: ANTLAŞMAYI YIRTMALIYIZ

KCK Yürütme Kurulu Üyesi Zübeyir Aydar da söz konusu antlaşmayı kabul etmeyeceklerini yineleyerek, “Yeni bir konferans yapılmalı, yüz yıl önce yapılan haksızlık ortadan kaldırılmalıdır. Yüz yıl sonra da Kürtler hala katlediliyor. Bu antlaşmayı yırtıp atmalıyız.

ALİ: KÜRTLER BİRLİK OLMALI

21. yüzyılda Kürtlerin hala kimyasallarla katledildiğine işaret eden Soran Ahmad Ali, şunları ekledi: “Lozan antlaşması nedeniyle yüz binlerce şehit verildi. Dil, her halkın hakkıdır. Artık bütün bu saldırılara karşı Kürtler birlik olmalıdır. Lozan Antlaşmasına karşı Kürtler birliğini sağlamalı, yeni bir yüzyılı daha bu halde geçirmemelidir” dedi. 

RIELLE: HAKSIZLIK SON BULMALI

Basın açıklamasına katılan İsviçre Sosyalist Parti Federal Parlamento Milletvekili Laurence Fehlmann Rielle ise İsviçreli sosyalistlerin Kürt halkıyla birlikte olduğunu göstermek istediklerini ifade ederek, Kürtlere yapılan haksızlıkların artık son bulması gerektiğini söyledi. 

KOÇ: LOZAN ANLAMSIZLAŞMIŞTIR

Söz alan KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç, “Bugün işgalci devletin saldırılarına karşı direnerek Lozan’ı boşa çıkaranlara selam olsun. Kürt halkı gözünde bu antlaşma boşa çıkarılmıştır. Kürt halkı ve kurumları 4 parçada bir araya gelerek Lozan’ın anlamsız olduğunu göstermiştir” dedi.

MAHAIM: BU İHANET KABUL EDİLEMEZ

Yeşiller Partisi Federal Parlamento Milletvekili Raphaël Mahaim, “Uluslara yapılan ihanet kabul edilemez. Dünya Kürtlere ihtiyaç duyduğunda onlara destek verdiler. Şu an Kürtler bombalanıyor ve bütün dünya sessiz. Bu ihanet kabul edilemez. Kürt halkıyla, PKK ile dayanışma içinde olacağız” vurgusunda bulundu.

Basın açıklamasında ayrıca Federal Parlamento Milletvekili Stéfanie Prezioso Batou, Goran Avrupa Temsilcisi

Bzhwen Ahmad, Mezopotamya İnançlar Platformu adına Demir Çelik, Lozan Yeşiller Belediye Meclis Üyesi ve Lozan Antlaşması'nın 100. Yıl Komitesi Üyesi Ilias Panchard, Lozan Kanton milletvekili Ve Lozan Antlaşması'nın 100. yıl Komitesi Üyesi Céline Misiego, Partiya İslamiya Kurdistan Avrupa Temsilcisi  Sabri Eryiğit, PYD temsilcisi Abes Omare, PSR/IPPNW İsviçre Başkanı, İsviçre Öcalan'a

Özgürlük Insiyatifi Sözcüsü Dr. Peppe Savary- Boriolo ve Avrupa Kürt Kadın Hareketi adına konuşmalar yapıldı.

Daha sonra kurumlar adına hazırlanan ortak açıklama okundu.

Açıklamada, 100 yıl önce yok sayılan Kürt halkının adına karar alınan antlaşmayla Kurdistan’ın Türkiye, Irak, İran ve Suriye arasında bölüşülüp sömürge durumuna getirildiği, 100 yıldır Kürt halkı ve Kurdistanlılar olarak bu antlaşmanın olumsuz sonuçlarına maruz kalındığı ifade edildi; “Biz bu anlaşmayı 100 yıl sonra da olsa kabul etmediğimiz her vesileyle dünya kamuoyuna duyuruyoruz” denildi.

52 KURDISTANİ KURUMDAN OLUŞAN KOMİTE

Lozan Antlaşması’nın 100. yılı nedeniyle bir komite oluşturulduğu belirtilen açıklamada bu komitenin bir yıl boyunca bir dizi eylem ve etkinlik gerçekleştireceği açıklandı. Açıklama şöyle devam etti:

“Önümüzdeki bir yıl içinde yapacağımız etkinliklerle Kurdistan halkının ve dostlarının taleplerini dünyaya haykıracağız. Bu anlaşmanın 100 yıldır bölgede yarattığı tahribatları da bu program çerçevesinde dünyanın gözleri önüne sereceğiz. Bu vesileyle basta imzası olan devletler, BM ve uluslararası kamuoyunu bu anlaşmayı yeniden gözden geçirmeye ve olumsuz sonuçlarını gidermeye davet ediyoruz” denildi.

Bu çalışmanın, Avrupa’daki 52 Kurdistanlı (Kürt, Asuri, Ermeni, Êzidî, Alevi, Yarsan, Müslüman, Hıristiyan, Kadın, Gençlik) parti ve kurumların yanı sıra Lozan Belediyesindeki 4 siyasi partinin belediye encümen üyesi, İsviçreli akademisyen ve federal milletvekillerinden oluşan oluşan geniş bir komite tarafından yürütüleceği bilgisi verildi ve 100. yıl programı şöyle açıklandı:

LOZAN ANTLAŞMASI 100. YIL PROGRAMI

1. 21 Mart 2023 tarihinde Newroz Resepsiyonu Lozan belediyesi ile birlikte Kanton Parlamentosunda organize edilecektir.

2. Paneller

Lozan Antlaşması’nın yapıldığı binada 4 panel yapılacak. Bunlar,

-Panel, 14 Nisan: Lozan Anlaşmasına Tarihi Bakış

- Panel, 21 Nisan: Lozan`nin Kadın kirimi ,Jineoloji

- Panel, 5 Mayıs: Lozan bugün nasıl uygulanıyor

-Panel, 26 Mayıs: Geleceğe yönelik çözüm ve çıkış yolu

3. Kültürel etkinlikler

24 Nisan-21 Mayıs tarihleri arasında Belediye Sergi Salonunda Sergi

Video

Resim

Fotograf

Basına da çıkanlar Heykel

Tarihi Kronolojisi

Temmuz ayı sonuna kadar yapılacak kültürel etkinlikler

Sergiler, tiyatro gösterimi, sokak konserleri, farklı kültürel etkinlikler yapılacaktır. Ayrıca Lozan müzesi, Lozan sineması, Lozan tiyatro yetkililerinin Lozan’ın 100. yılı kapsamında organize edecekleri etkinlikler konusunda ortaklaşmak için görüşmeler yapılıyor.

- Kültür Festivali 14-15-16 Temmuz Kültür Festivali ve sonuç olarak kültürel etkinlikleri bir konserle sonlandırılacak.

4. Forum

Haziran ayında, Tribunal formatında Lozan anlaşmasının başta Kürdistan, Ermenistan ve Ortadoğu bölgesinde sebep olduğu olumsuz sonuçları gündem yapan, en az iki gün sürecek Uluslararası bir forum yapılacak.

5. 22 Temmuz’da tüm yapıların ortak katılımıyla merkezi bir Kurdistani yürüyüş yapılacak. Lozan anlaşmasının “100. yılda 100 bin Kurdistanlı Lozan’a” 

6. Kurdistan Konferansı: 22-23 Temmuz’da 500 kişilik bir salonda tüm Kurdistanlı kurum, parti ve aydınların katıldığı bir konferansın yapılması

7. Konferansın ve forumun sonuç bildirgesinin, 24 Temmuz’da antlaşmanın imzalandığı binanın önünde basına açıklamasıyla kamuoyu ile paylaşılması

Lozan için Enformasyon Çalışmaları

- Web Sayfası Lozan2023

- Lozan 100. Broşürü

- 10-15 akademisyen İngilizce bir kitapçık hazırlayacak

- Lozan Dokümantasyonu
          [album=18032]