Kürdistanlılar İsveç devletinin işbirliğini protesto etti

İsveç'te yaşayan Kürdistanlılar, gerilla alanlarına yönelik kimyasal silah saldırıları ve İsveç devletinin Türk devleti ile işbirliğini protesto etti.

İsveç'in Başkenti Stockholm'de bir araya gelen Kürdistanlılar, gerillalara yönelik kimyasal silah saldırılarını, Türk devletinin Kürtleri kriminalize etme politikasını ve İsveç devletinin tutumunu kınadı.

Şehir merkezinde bulunan Norrmalmstorg meydanına kadar yürüyüş yapan Kürdistanlılar, PKK bayrakları ve kimyasal silah saldırıları sonucu şehit düşen gerillaların fotoğraflarını taşıdı. Sık sık, "Bijî Şervanên gelê Kürt", "Bijî berxwedana gerilla" ve "Katil Erdoğan" sloganlarının atıldığı yürüyüşte, Türk devletinin kimyasal silah saldırılarına ilişkin bildiriler de dağıtıldı.

Eylemde konuşan  İskandinavya Demokratik Kürt Toplum Meclisi (NCDK-Skandînavya) Hemîd Amed, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üye olmak için Kürtleri, Türk devleti ile pazarlık malzemesi yaptığına dikkat çekti. Türk devleti ile yapılan kirli pazarlığa tepki gösteren Amed, İsveç'in bu durumun demokrasi anlayışına uymadığını ve büyük bir ayıp olduğunu ifade etti.

İSVEÇ ÇIKARLARI İÇİN KÜRTLERİ KURBAN EDİYOR

İskandinavya Demokratik Kürt Toplum Meclisi Eşbaşkanı Nadya Salih de eylemin amacına ilişkin bir konuşma yaptı. Türk devletinin Kürtlerin devrimci çocuklarını kimyasal silahlarla katlettiğini belirten Salih, "Erdoğan gibi Kürt düşmanı ve kana susamış zalim birini 'iyi insan', Kürtleri ise 'terörist' olarak niteleyen İsveç devletinin politikasını kınıyoruz. Yaşanan gerçeklere gözlerini kapatmamalılar. İsveç devletinin çıkarları için Kürtleri kurban etmesi çok yanlış. Hiç kimse Kürt devrimini ve Rojava devrimini görmezden gelemez. Kürtleri pazarlık konusu yapmaya kimsenin hakkı yoktur" diye konuştu.

Sosyalist Halk Partisi (Socialistisk Politik Efolket) adına konuşan Peter Widén, ise Avrupa devletlerinin PKK'ye yönelik komplosuna tepki gösterdi. Bugün Rojava'da kurulan sistemin tüm Ortadoğu'ya örnek olabileceğini vurgulayan Peter Widén, tüm dünyanın başına bela olan DAİŞ çetelerine karşı savaşan YPG-YPJ savaşçılarının binlerce şehit verdiğine dikkat çekti. Kimyasal silahların dünyada yasaklandığını hatırlatan Peter Widén, Kürtlerin NATO eliyle katledildiğini belirtti.

AVRUPA ERDOĞAN'IN SAVAŞ POLİTİKALARINA KARŞI ÇIKMALI

Eylem de KNK adına Karwan Seîd ve Sol Parti adına Daniyel Riyazat birer konuşma yaptı. Türk devletinin bugün diktatör Erdoğan eliyle kirli bir savaş yürütüldüğünü söyleyen Seîd, "Erdoğan her yerde Kürt halkına olan düşmanlığını gösteriyor. Kimyasal silahlarla Kürtlere saldırıyor. Bin yıllardır egemen devletlerin çıkarlarından dolayı Kürt halkının hakları iade edilmiyor" şeklinde konuştu.

"Bir devlet nasıl hem yasaklı silahlara karşı anlaşmayı imzalayıp, hem de dünyanın gözü önünde kullanabilir" diye soran Daniyel Riyazat ise tepkisini şu sözlerle dile getirdi: "Bugün İsveç, Erdoğan gibi bir diktatörün talepleri nedeniyle ülkesinin bazı yasalarını değiştirmek istiyor. Aslında bu çok utanç verici bir şey. İsveç'in politikası Türk devletinin Kürtlere ve Kürdistan'a yönelik saldırılarını desteklememelidir. Erdoğan'la görüştünüz, köle gibi davrandınız. Eğer haklılarsa ve Erdoğan gibi bir diktatörün taleplerini yerine getirmediklerini söylüyorlarsa, PKK'nin 'terör' listesinden çıkarılmasını talep etmeliler. Genel olarak Avrupa, Erdoğan'ın savaş politikalarına karşı artık sessiz kalmamalı."

Eylem "Azadî ji bo Öcalan", "Terörist Erdoğan", "Bijî Şoreşa Rojava", "Bijî berxwedana gerîla" ve "Jin Jiyan Azadî" sloganları ile sona erdi.