Kurdistanlılar, BM önünde Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için buluştu

Cenevre'deki BM ofisi önünde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için düzenlenen eylemde, Seyit Rıza ve arkadaşları anıldı, Amûdê Sinema Katliamı protesto edildi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğünün sağlanması için Kurdistanlıların İsviçre'nin Cenevre kentinde bulunan Birleşmiş Milletler (BM) ofisi önündeki oturma eylemi sürüyor.

"Dem dema azadiyê ye" hamlesi kapsamında bu hafta düzenlenen eylem 15 Kasım 1937 tarihinde Türk devlet faşizmi tarafından idam edilen Seyit Rıza ve arkadaşları şahsında saygı duruşuyla başladı.

Gün boyu Fransızca ve İngilizce tecridin boyutlarına ilişkin açıklamaların dinletildiği eylemde konuşma yapan Cenevre Demokratik Kürt Toplum Merkezi (CDK) Eşbaşkanı Tuba Yılmaz, 13 Kasım 1960’ta Rojava’nın Amûdê kentinde bulunan Şehrazad Sineması’nda çıkarılan yangında 283 Kürt çocuğunun katledilmesine dikkat çekti.

Tuba Yılmaz, Abdullah Öcalan'a yönelik sürdürülen tecrit ve izolasyon politikalarına dikkat çekerek, Abdullah Öcalan'ın sağlığı, güvenliği ve yaşamına dair duyulan kaygıları dile getirdi.

'HAMLEYİ BAŞARIYA ULAŞTIRARAK TECRİDİ KIRMALIYIZ'

Tuba Yılmaz, bu kaygıları giderebilmenin tek koşulunun "Abdullah Öcalan'a özgürlük, Kürt sorununa çözüm" hamlesini başarıya ulaştırmaktan geçtiğini söyledi ve şunları ekledi:

"Bu hamle kapsamında yüzlerce merkezde halka açık toplantılar yapılıyor. Yine 28 Kasım'da Gemlik yürüyüşü yapılacak. Bu hamleyi memnuniyetle karşılıyor ve başarılar diliyoruz. Önder Apo, 2015 yılından bu yana tecrit altındadır. Bu tecrit son 33 aydır uluslararası hukuka ve  insan haklarına aykırı bir biçimde sürdürülmektedir. Bizler Kürt halkı olarak bu durumu artık kabul edemeyiz. Önder Apo hayatımızın anlamıdır. Artık sabrımız kalmadı. Bu tecridin kaldırılması bizler için yeterli de değil olmayacaktır. Tek talebimiz Önder Apo'nun fiziki olarak serbest bırakılmasıdır. Elbette bu süreçte biz Kürt kadınları ve Kürt gençlik hareketleri olarak ilk sıralarda mücadelede yerimizi alacağız. Mutlaka ama mutlaka ne olursa olsun bu hamleyi başarıya ulaştırarak Önder Apo'nun özgürlüğüne kavuşmasını sağlayacağız."