Kürt aktivist Bilêse Omar Stockholm'de anıldı

Geçtiğimiz hafta sonu İsveç'in başkenti Stockholm'de Sheraton Oteli'ndeki odasında ölü olarak bulunan Güney Kürdistanlı genç aktivist Bilêse Omar, düzenlenen bir etkinlikle anıldı.

Omar'ın ailesi ve yoldaşları, Stockholm Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nde cuma ve cumartesi günleri taziyeleri kabul ettiler. Cumartesi akşam saatlerinde de dört parçadan Kürdistanlıların katıldığı bir geniş katılımlı bir anma etkinliği düzenlendi.

Omer'in yaşamından değişik kesitlerin yansıtıldığı resimleri kürsüye yerleştirildi. Önünde Kobanê direnişi sırasında giydiği üniforması ve çiçekler yerleştirildi.

Aynı zamanda etkinliğin moderatörlüğünü yapan Gazeteci-Yazar Hiwe Gul, Omar'la tanışması ve Kürt Özgürlük Mücadelesinde yer alma sürecini özetledi. Zengin bir aileden gelen Omar'ın yoksul ve ezilenlerin saflarında yer alan ve insanlığın geleceği için mücadele  bir Kürt genci olduğunu söyledi.

Omar'ın ailesi adına bir konuşma yapan Yazar Hamid Abdula, anma ve taziyeye katılanlara aile adına teşekkür ettikten sonra Omar'ın yaşam ve mücadelesini özetleyen kısa bir konuşma yaptı.

Omar'ın yaşama çok olumlu yaklaşan bir genç olduğunu söyleyen Abdulla, ”Ben Omar ve onun gibi ölmediklerine ve  sonsuza kadar yaşayacaklarına inanıyorum” dedi. Yakın arkadaşları Şadıman ve Çıya da, Omar ile anılarını katılımcılarla paylaştı.

OMAR ÇOK YÖNLÜ BİR KÜRT GENCİYDİ

İskandinavya Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Rıdvan Altun, Omar'ın çok yönlü bir Kürt genci olduğunu ve genç yaşklardan siyasal, kültürel  çalışmaları içinde yer aldığını söyledi. Omar'ın tüm Kürt toplumunun bir kaybı olduğunu ve ölümünün dört parçadan Kürtleri mateme boğduğunu belirten Altun, ”Ölüm nedeninin açığa çıkarılması için sürekli olarak polis ve kurumlarla iletişim halindeyiz. Kurum olarak şaibeli bu ölümün netleşmesi için ailesiyle birlikte çaba sarfediyoruz. Halkımızın sosyal medya üzerinden yaygınlaştırılan ve temelsiz bazı iddialara itibar etmemesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

Etkinliğin bitiminden sonra ANF'nin sorularını yanıtlayan Hamid Abdulla, polis soruşturması sonuçlanmadığı için Omar'ın ölüm nedeni hakkında açıklama yapmalarının doğru olmadığını söyledi.

Aile olarak Omar'ın siyasi bir insan olması ve inançları için mücadele etmesi üzerinde yoğunlaştıklarını söyleyen Abdulla, ”Onun ve ailesinin hiç bir zaman başkalarıyla  toplumsal ve kişisel sorunları olmadı. Sağlıklı bir insandı. Polisin ölüm nedenini açıklamasını bekleyeceğiz” dedi.

Abdulla, Omar'ın çocukluktan beri kendine has özellikleri olduğunu ve küçük yaşlardan itibaren kadın-erkek eşitliğine inandığını ve yaşamı boyunca kadınların mücadelesini desteklemekten onur duyduğunu söyledi.

KOBANÊ'NIN SAVUNMASINA KATILAN BİR KAHRAMANDI

Omar'ın çevresi ve onu tanıyan tüm insanlar tarafından sevilen ve mücadelede inisiyatif alan bir Kürt genci olduğunu belirten Abdulla, ”Hem cesur hem de sabırlı bir insandı. Çok zengin olmasına ve tanınmış bir aileden gelmesine rağmen bunlardan hiç bir  zaman bahsetmeyen alçak gönüllü bir insandı. Pek çok yoksul aileye yardım etti. Ölümünden sonra bizlerle ilişki kuranlardan bazıları Omar'ın kendilerine nasıl yardım ettiğini anlattı.  Kobanê'nin savunmasına katılan bir kahramandı” dedi.

Etkinlikte Omar'ın yaşam ve Rojava'daki mücadelesini anlatan bir sinevizyon gösterimi yapıldı.