Kürt dostları soykırım saldırılarına karşı alanlara çıktı

Kurdistan’a saldırıların derhal durdurulmasını isteyen aktivistler, PKK’nin yasak listesinden çıkarılmasını, tüm siyasi tutsakların serbest bırakılmasını, Fransa’da şirketlerin Türk ekonomisine yatırım yapmasının ve silah satışının yasaklanmasını istedi.

Fransa’nın Guingamp (Côtes-d'Armor) kentinde, aralarında PCF, CGT, NPA, UDB, Solidaires’in de olduğu birçok kurumun yerel temsilcilerinin çağrısıyla yürüyüş gerçekleştirildi.

Place Du Centre alanında bir araya gelen Kürt dostları, "Erdoğan NATO şemsiyesi altında suç işliyor”, “Kürdistan'a özgürlük" sloganlarıyla Guıngamp Kaymakamlığına kadar yürüdü.

Protesto yürüyüşüne, 10 Şubat 2018’de Efrîn’de Türk devletinin işgal saldırılarına karşı yürütülen Çağın Direnişi’nde şehit düşen Bretagne kökenli Fransız savaşçı Olivier le Clainche’in (Kendal Breizh) arkadaşları da katıldı.

Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik işgal ve soykırım saldırılarına ve Medya Savunma Alanları’nda kimyasal saldırılarına dikkat çeken bildirilerin dağıtıldığı eylemde, batılı ülkelerin ikiyüzlü politikalarına dikkat çeken konuşmalar yapıldı.

"19-20 Kasım gecesi Türk savaş uçakları Suriye'nin kuzey sınır bölgesindeki hastaneleri, okulları ve diğer sivil hedefleri bombalamaya başladı. Bu saldırılar, Kürt direnişçilerinin ve müttefiklerinin DAİŞ’i yenilgiye uğrattıktan sonra demokrasiye ve cinsiyet eşitliğine dayalı bir topluma dayalı bir siyasi alan inşa etmeye çalıştığı demokratik Rojava'ya yöneliktir” şeklinde yapılan konuşmaların devamında, batılı devletlerin ikiyüzlü politikalarına değinildi. Açıklamada, “Başta Fransa olmak üzere NATO üyelerinin, Ukrayna'nın işgalini haklı olarak kınayan ama Erdoğan'ın Rojava'ya ve Türkiye'deki Kürtlere yönelik saldırıları hakkında hiçbir şey söylemeyen veya çok az şey söyleyen ikili söyleminin altını çiziyoruz. Erdoğan, kendisini sessizlikleri ve silah satışlarıyla destekleyen NATO güçlerinin izni onayı olmadan hiçbir şey yapmaya cesaret edemez” sözleriyle eleştirildi.

Ayrıca Rojhilat'ta mücadele eden Kürt kadınlarla dayanışma duygularının dile getirildiği açıklamada, son olarak ise şu talepler aktarıldı:

  • Rojava'daki Türk bombardımanlarının derhal durdurulmasını, Başûrê  Kurdistan'da kimyasal silah kullanımına son verilmesini isteyen Kürt dostları talep ediyoruz.
  • Kürdistan İşçi Partisi (PKK) gibi Kürt örgütlerinin AB'nin terör örgütleri listesinden çıkarılmasını talep ediyoruz.
  • Türkiye'de ömür boyu tutuklu bulunan PKK'nın kurucusu Abdullah Öcalan ile Türkiye ve İran'da binlerce siyasi tutuklunun serbest bırakılmasını talep ediyoruz.
  •  Fransa'daki AXA (sigorta) gibi şirketlerin Türk ekonomisine, özellikle Erdoğan'ın ordusuna ait şirketlere milyonlar yatırmasını yasaklamasını ve Türkiye'ye silah satışının yasaklanmasını talep ediyoruz.