Avrupa'da Şengal protestosları-YENİLENDİ

KDP ve Bağdat hükümetleri arasındaki Şengal anlaşması, Kürt gençleri tarafından İsviçre'nin Aarau, Fransa'nın Bordeaux ve Almanya'nın Stuttgart kentlerinde protesto edildi.

AARAU

Mücadeleci Genç Kadınlar (Jinên Ciwan ên Têkoşer-TEKO-JIN) ve Devrimci Gençler Hareketi (Tevgera Ciwanên Şoreşger-TCŞ) İsviçre’nin Aarau kentinde düzenledikleri bir eylemle Şengal'i hedef alan Hewlêr-Bağdat anlaşmasını protesto etti.

Pazartesi akşamı saat 18.00’de merkez tren istasyonu önünde “Tecride, Faşizme, İşgale Son: Bi Hev Re Serhildan” şiarıyla düzenlenen eylem, devrim şehitleri anısına saygı duruşu ile başladı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleri ve PKK bayraklarının taşındığı eylemde, “Şengal’de kadınların özgürlüğü, tüm insanlığın özgürlüğüdür” yazılı pankart açıldı.

Almanca, “Şengal’den elini çek”, “Türkiye’nin Şengal'e yönelik yasadışı saldırılarını durdurun” yazılı dövizleri taşıyan eylemde sık sık, “Bimre Îxanet” (Kahrolsun ihanet), “Es lebe Şengal” (Yaşasın Şengal), “Bijî Serok APO” (Yaşasın Önder Apo) sloganları atıldı.

Gençlik örgütleri, "Türk devletinin desteğiyle Irak Hükümetiyle anlaşma yapan KDP’ye" tepki göstererek, "bu anlaşmanın Şengal halkının iradesine yönelik büyük bir saldırı olduğunu" belirtti.

Yaklaşık yarım saat süren eylem, “Bijî Berxwedana Şengalê” ve “Bijî Serok APO” sloganlarıyla sona erdi.

BORDEAUX

Aynı gençlik hareketleri Şengal'e yönelik Irak hükümetinin askeri yığınak yapmasını Fransa'nın Bordeaux kentinde de protesto etti.

Saat 19.00’da Grand Théâtre meydanında eylem başladı. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterlerini taşıyan eylemciler Fransızca, “Şengal’deki TC-Irak-KDP katliamını durdurun” yazılı pankart açtı.

Eylem sırasında bildiriler de dağıtırlırken, sık sık "Bimre îxanet" sloganı atıldı. Eylem yaklaşık yarım saat sürdü.

STUTTGART

Stuttgart’ta DKTM, TCŞ ve TEKO-JIN öncülüğündeki eylem Kobanê meydanı olarak bilinen alanda gerçekleşti.

Almanca bildiri okuyan gençler aynı zamanda Şengal’de yaşanan katliamları anlatan pankartlar ve TCŞ bayraklarını taşıdılar.

Şengal lehine sloganların atıldığı eylemde şu açıklama yapıldı:

“Biz Tevgera Ciwanên Şoreşger ve TEKO-JIN aktivisti gençler olarak KDP’nin de ortak olduğu bu ihanet ve işgal planlarını kabul etmiyor, Şengal halkının özyönetim iradesine saygı duyulmasını bekliyoruz. Şengal halkının özyönetimlerine saldırılar kabul edilemez. Bölgenin demografik yapısını değiştirmek isteyen, Êzidî halkına 75’nci ferman anlamına gelen bu anlaşma iptal edilip, Şengal halkının özyönetim iradesi kabul edilene kadar eylemde olacağımızı belirtiyoruz.”