‘Kürtler azınlık olarak bile kabul edilmedi’
Lozan Üniversitesi'nde öğrenci gruplarının organize ettiği Lozan Anlaşması'nın 100. yılında "Kurdistan ve Rojava Devrimi’ paneli düzenlendi.
Lozan Üniversitesi'nde öğrenci gruplarının organize ettiği Lozan Anlaşması'nın 100. yılında "Kurdistan ve Rojava Devrimi’ paneli düzenlendi.
Lozan Üniversitesi öğrencileri tarafından düzenlenen panelde onlarca öğrenci ve katılımcılarla Kurdistan, Rojava Devrimi ve Lozan Anlaşması tartışıldı.
Panel katılımcılarından Kürt siyasetçi Sevgi Koyuncu, “Kürtler ve halklar Lozan'da yoktu, Lozan'da egemen devletlerin çıkarlarını gözeten pazarlıklar vardı" diyerek Lozan Anlaşması ve öncesinde yaşanan görüşmelere değindi. Koyuncu, Sevr Anlaşması'nda Kürtlere tanınan hakların Lozan'da tamamen yok sayıldığını, bundan kaynaklı Lozan'ın Kürtler için bir katliam silsilesinin başlangıcı olduğunu söyledi.
Bir diğer konuşmacı Kürt siyasetçi Hayrettin Öztekin ise 1923'ten günümüze katliamları anlattı. Kürtlerin 100 yıldır Lozan'da kaybettiği haklarına ulaşmak için mücadele verdiğini anlatan Öztekin, "Şêx Said isyanından günümüzde yaşanan sistematik saldırı ve katliamların başlangıç noktası Lozan'dır. Bu anlaşmanın Kürt halkı için sonuçları çok ağır oldu, Kürtler azınlık olarak bile kabul edilmedi" dedi.
Panelde Lozan Üniversitesi akademisyeni Dinah Gross, Kürt halkının mücadelesine dikkat çekerken Rojava sisteminin Ortadoğu karanlığında büyük bir zihniyet dönüşümü içerdiğini anlattı. Feodalizmin ve çok eşliliğin normal olduğu bir coğrafyanın ortasında her köy ve kasaba yönetiminde eşbaşkanlık olduğunu belirten Gross, bunun tarihsel bir dönüşüm olduğunu söyledi.