Kürtler Lozan’da: Soykırım planı sürüyor, izin vermeyeceğiz

Lozan Antlaşması’na karşı düzenlenen konferansın katılımcıları, “Kürtler artık o eski Kürtler değil. Kürt Özgürlük Hareketi önemli değerler yarattı” dedi, Türk devletinin soykırım planının sürdüğüne dikkat çekti.

Kurdistan’ın 4 parçaya bölünmesine neden olan ve başta Kürtler olmak üzere bölge halklarını yüzyıllık katliam ve soykırıma mahkûm eden Lozan Antlaşması, yüzüncü yılında imzalandığı yerde, İsviçre’nin Lozan’da kentinde protesto ediliyor. Bu kapsamda, Lozan Beaulieu Kongre Salonu’nda (Salle de Congrès de Beaulieu) 4 parça Kurdistan’dan 600 fazla delegenin katılımıyla, “Lozan Antlaşması’nın 100. yılında Kürt ve Kurdistanlılar Lozan’dayız ve Lozan Antlaşması’nı kabul etmiyor, reddediyoruz” şiarıyla düzenlenen iki günlük konferans gerçekleştiriliyor. 

Konferans katılımcıları arasında yer alan YNK adına Blesa Zahar Forman, KNK Diplomasi Komitesi Üyesi Fikret İğrek, Kürt Siyasetçi Musa Farisoğulları, Demokratik Toplum Kongresi Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Dış İlişkiler Dairesi Eşbaşkanı Abdulkerim Ömer, konferansın anlam ve önemine ilişkin ajansımıza değerlendirmelerde bulundu. 

FORMAN: MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK

YNK adına konferansa katılan Blesa Zahar Forman, YNK olarak Kürt halkının özgürlüğü için mücadele ettiklerini vurgulayarak bu amaçla bu konferansta yer aldıklarını ifade etti. Lozan Antlaşması’na karşı 4 parça Kurdistan’dan temsilcilerin katılımıyla gerçekleşen konferansın Kurdistan’ın geleceği açısından önemli olduğuna dikkat çeken Zahar Forman, 4 parça Kurdistan’ın özgürlüğü için mücadeleye devam edeceklerini söyledi. 

İĞREK: ORTAK STRATEJİ BELİRLEYECEĞİZ 

KNK Diplomasi Komitesi Üyesi Fikret İğrek ise AKP-MHP rejiminin Lozan’ın ikinci yüzyılında Kürtlerin kazanımlarını tamamen yok etmek istediğini vurguladı.  İğrek, “Türk devleti Misak-ı Milli sınırlarını genişleterek, Rojava’da, Başur’da elde edilen bütün kazanımları yok etmek istiyor. 2020 Şengal Antlaşması, Serakani, Efrîn işgali bu hedefler doğrultusunda gerçekleşti. Yine Bakur’daki saldırılar ve Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecrit Türk devletinin 2. bir Lozan hedefleri kapsamında yapılıyor” dedi. 

Lozan’da düzenlenen konferansın, bir anlamda ikinci bir yüzyıl hedefi güden sömürgeci Türk devletine karşı ortak strateji belirleme amacının olduğunu kaydeden İğrek, “Kurdistan halkı Lozan’ın yıkımlarına rağmen kendi direnişiyle, kendi mücadelesiyle önemli kazanımlar elde etti. Bundan sonra da ortaya koyacağı direnişiyle her türlü saldırıya karşı koyacaktır. Bunun yanında siyasi bir stratejinin de oluşması gerekir. Bu da bu konferansta yürüteceğimiz tartışmalar sonrasında açığa çıkacaktır” diye konuştu. 

FARİSOĞULLARI: BU KONFERANS TARİHİ BİR ROL OYNUYOR

Kürt Siyasetçi Musa Farisoğulları ise Lozan Antlaşması’nı Kürtlerin imha belgesi olarak tanımlayarak, şunları ifade etti:  “Burada düzenlenen bu konferans, Lozan Antlaşması’nın reddini ifade ediyor. 4 parça Kudistan’dan buraya katılanların değerlendirmeleri tarihseldir. Burada açığa çıkan tartışmaların bir karara dönüştürülmesi gibi bir iddiamız var. Lozan Antlaşması’nın ardından Kürt soykırımı devreye konuldu. Lozan’ı Kürtlerin reddi ve inkârının yanında fiziki imhasını da esas alan bir antlaşma olarak değerlendiriyoruz. Bu antlaşmanın kabulüyle 4 parça Kurdistan’da büyük katliamlar yaşandı.” 

‘KÜRT ÖZGÜRLÜK HAREKETİ ÖNEMLİ DEĞERLER ORTAYA ÇIKARDI’

Bu antlaşmaya rağmen Kürt Özgürlük Hareketi’nin 50 yıldır sürdürdüğü mücadelenin önemli değerler ortaya çıkardığını belirten Farisoğulları, Kürt halkının öz gücüyle artık Lozan’ın kabul etmeyeceğini söyledi. “Bu çerçevede biz bu Lozan’ı, Lozan kentinde reddediyoruz. Tüm Kurdistan halkının, bütün delegasyonların ortaklaştığı nokta burası. Asla bir yüzyıl daha Lozan’ı yaşamak gibi bir yaklaşımın olmayacağı somut şekilde ifade edildi. Yayımlanacak sonuç bildirgesinde de önemli kararlar çıkacaktır. Bu anlamda bizim için buradaki konferans tarihseldir. Geleceğimizi, özgürlüğümüzü tayin edeceksek bunu kendi öz gücümüzle gerçekleştireceğiz ve son 50 yılda açığa çıkardığımız kazanımları koruyacağız. Yeni yüzyılı, Kurdistan’ın ve Kürt halkının özgürlüğüne dönüştürmemiz gerekiyor ve bir statüyü devreye sokmamız gerektiğine inanıyorum. Bu anlamda bu konferans tarihi bir rol oynuyor” diye ekledi. 

ÖZTÜRK: KONFERANSTAN ÇIKACAK KARARLAR SÜRECE IŞIK TUTACAK

Demokratik Toplum Kongresi Eşbaşkanı Berdan Öztürk de Lozan Antlaşması’nın Kürtler açısından bir dönüm noktası olurken, Lozan’da alınan kararların ise insanlık için bir utanç olduğunu söyledi. Düzenlenen konferansın temel amacının Lozan Antlaşması’nın boşa çıkarılması ve gelecek yüzyılının Kürt halkı ve Kurdistan için özgür kılınması olduğunu belirten Öztürk, “Önümüzdeki süreçte Lozan’a karşı, Lozan’ı imzalayan taraflara karşı her alanda ciddi bir mücadele yürütmemiz gerekir. Lozan ile Kürtlerin hem fiziki hem kültürel soykırımının stardı da verilmiş oldu. Bu soykırım hala bugün devam ediyor. Gerek Güney Kurdistan’ın işgali gerek Rojava’ya dönük saldırılar gerekse Kuzey Kurdistan’da 8 yıldan beridir amansız devam eden tutuklamalar ve her boyutuyla yürütülen çöktürme planını ele aldığımızda bunların temelinde Lozan Antlaşması olduğunu çok iyi biliyoruz.  Bu anlamda bu konferans tarihidir, bundan sonraki süreç açısından da büyük bir önem arz ediyor. Buradan çıkan kararlar aynı zamanda önümüzdeki sürece ışık tutacak bir konferans olacaktır. 

Yapılan saldırılar bir bütün olarak 4 parça Kurdistan’ın varlığına dönüktür, bu anlamda Kurdistan’daki bütün halkımızla birlikte yeni yüzyıla cevap olacağız” ifadelerini kullandı. 

ÖMER: KÜRTLER ARTIK YÜZYIL ÖNCEKİ KÜRTLER DEĞİL

Lozan Antlaşması’nın Kurdistan ve Kürt halkı üzerindeki 100 yıllık ağır sonuçlarını değinen Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Dış İlişkiler Dairesi Eşbaşkanı Abdulkerim Ömer ise Lozan’ın ağır sonuçlarına rağmen Kürtlerin elde ettiği kazanımlara dikkat çekti. Ömer, “Lozan’a rağmen Rojava’da ve Güney’de elde edilen kazanımlar tüm Kurdistan için bir umuttur. Yine Rojhilat’ta  kadınlar öncülüğünde yaşanan gelişmeler ve Bakur’daki açığa çıkan direniş  önemli gelişmelerdir. Türk devleti ikinci bir Lozan ile tüm bu kazanımları yok etmek istiyor. Bu kapsamda Türk devleti soykırım yapmak için her türlü saldırısını sürdürüyor. Ancak 100 yıl geçti, yok edemediler. Kürtler asla yok olmayacak. Kürtler artık 100 yıl önceki Kürtler değil, artık Kürtlerin bir gücü ve çok sayıda dostu var. Bu konferanstan çıkacak kararlar Kürdistan birliği ve Kurdistan’ın geleceğine hizmet edecektir” diye belirtti.