Kürtler Marsilya’da yaşamı durdurdu

Güney Fransa’da yaşayan on bini aşkın Kurdistanlı ve Kürt dostu, Avrupa'da Kimyasal Silahlara Karşı Ulusal Grev Günü’nde Canebiere meydanına aktı.

Fransa Kürt Kadın Hareketi (TJK-F), Fransa Demokratik Kürt Konseyi (CDK-F) ve Tevgera Ciwanên Şoreşger’in (TCŞ) çağrısıyla 12 Kasım Kimyasal Silah Kullanımına Karşı Grev Günü ilan edilen ve Düsseldorf ile eşzamanlı olarak Güney Fransa’nın Marsilya kentinde bir yürüyüş gerçekleştirildi.

Canebiere meydanında toplanan kitle Türk ordusunun Medya Savunma Alanları’nda Kurdistan Özgürlük Gerillasına yönelik 8 aydan beri kimyasal silah saldırıları ve diğer savaş suçlarını teşhir etti.

Yürüyüş öncesi Marsilya, Draguignan, Marignane, Nice, Cannes gibi çevre şehirlerde bulunan bütün Kurdistanlı ve Kürt dostu esnaflar, savaş suçlarının teşhiri için dükkanlarına pankart asıp bütün gün kepenk kapattı. Saat 14.00’da başlayacak olan yürüyüş için sabahın erken saatlerinde hazırlıklara başlayan halk, 12.00’da toplanmaya başladı.

MAMREŞO VE METÎNA KOLU

İki koldan başlayan yürüyüşün ilk kolu Fransız enternasyonallerinden oluşan, aralarında  Solidarité Internationaliste Marseille Kurdistan, Koordinasyona Serhildan, Antifa Marseille’den oluşan Mamreşo korteji, La Plaine’den Canebiere Meydanı’na ulaştı. Burada CDK-F, TJK-F ve TCŞ’nin Metîna korteji ile birleşti. Her iki kortej, buradan yürüyüşü başlattı. Tertip komitesi kortejlerin birleşmesiyle katılımın on bini aşkın olduğunu belirtti.

3 MAYMUN MESAJI

Kortejlerin birleşmesinden sonra halk, Avrupa Parlamentosu Güney Fransa Temsilciliği önüne doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşün en önünde kimyasal ile şehit düşen gerillaların fotoğraflarının olduğu pankart, hemen ardından çocuklar tarafından taşınan HPG bayrağı yer alırken, onun arkasında ise kimyasal saldırıları simgeleyen beyaz önlükler ve gaz maskeleri ile yürüyüşe geçildi Bütün girişimlere rağmen Medya Savunma Alanları’nda kimyasal saldırıları görmezlikten gelen AB, NATO ve BM’yi temsilen “görmedim, duymadım, bilmiyorum” maymunları taşındı. Geri kalan kitle ise Fransızca, Kürtçe, Türkçe ve İngilizce işgalci TC’nin savaş suçlarını teşhir eden döviz, pankart ve PKK bayrakları ile yürüdü. Yine güzergah boyunca “Kimyasal Erdoğan, Kimyasal TC”, “Terörist Erdoğan, Katil TC”, “ Zap, Avaşîn, Metîna; Bijî Gerilla”, “Bijî Serok Apo” sloganları atıldı, bildiriler dağıtıldı ve seslendirildi. Yürüyüş boyunca aynı zamanda PKK’nin “yasaklı” örgütler listesinden çıkarılması için de imza toplandı.

İŞGALCİLERİN SAVAŞ SUÇLARINI GÖRÜN

Yürüyüş boyunca okunan Fransızca bildiride TC’nin savaş suçlarına dikkat çekildi. Konu Kürtler olunca bütün dünyanın “sağır sultan” rolünü başarıyla oynadığına değinen bildiride, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’ne (OPCW) açık bir çağrı yapılarak derhal bölgeye bağımsız bir heyetin gönderilmesi istendi. 17 gerillanın kimyasal silahlarla şehit olması ve görüntülerin yayınlanmasına rağmen Birleşmiş Millletler’in (BM) herhangi bir yaptırımı gündemine almaması, Türk ordusunun yasaklı olan silahları kullanımına dair Avrupa devletlerinin sessizliğinin sebebine de Öcalan’ın Demokratik Paradigmasının bütün halklar için bir kurtuluş olduğu ve Avrupa devletlerinin bunu sistemlerine karşı bir saldırı olarak kabul etmelerinden kaynaklandığı belirtildi.  Yürüyüş güzergahını yarılayan kitle, Marsilya’nın en işlek caddelerinde üç dakikalık bir oturma eylemi de gerçekleştirdi. Daha sonra yürüyüşlerine devam eden kitle, Avrupa Parlamentosu Temsilciliği önünde miting gerçekleştirdi.

KİMYASAL KULLANIMINI DURDURUN

Parlamento önünde gerçekleşen mitingde kitle Kurdistan Devrim Şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Saygı duruşunun ardından Tertip Komitesi adına Menal Serhat ilk olarak söz aldı. Serhat, içinden geçilen sürecin normal bir süreç olmadığı, savaşın insanüstü bir seyir aldığı, bunun için de direnişinde insanüstü bir hal alması gerektiğini vurgulayarak şunları dile getirdi: “Biraz vicdanı olan, biraz insani duygulara sahip herkesin, bütün devletlerin işgalci ordunun kimyasal silah kullanmasını derhal durdurmalıdır. Buradan bütün işgalcilere bir kere daha sesleniyoruz, kimyasalı durdurun ve sonra savaş alanına inelim. Yiğit kızlarımız ve erkeklerimizle kim nasıl savaşıyor görelim. İnsanım diyen, İnsan haklarını savunuyorum diyen herkese sesleniyoruz; gözleriniz açın, Kürtleri görün. Kürtler, dünya ve Ortadoğu halkları için yegane örnektir. DAİŞ saldırılarında Brüksel’de, Paris’te, Berlin’de korkudan saklanan AB devletleri şunu iyi bilsin ki, o gün o barbarları Kürtler nasıl yerle bir ettiyse bugün de bu işgalcileri Kurdistan topraklarından söküp atacağız. Bugün gerillamız direniyor, halkımız direniyor. Bu halk olduğu sürece direniş devam edecek. Biz bu zulmü de, direnişi de unutmayacağız. Bizim çocuklarımız da unutmayacak” dedi.

GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ

Daha sonra Marsilya DKTM adına konuşan Sebahattin Xınıs ise şunları söyledi; “Bugün buradan bulunan bütün halkımız şunu unutmasın ki; dört parça Kurdistan’da olduğumuz gibi Avrupa ve diğer bölgelerde direnmeye gerillayı ve Kürt halkını sahiplenmeye devam edeceğiz. Bizi boğmak istedikleri kimyasala rağmen onları Kurdistan’da boğacak, onlara ağır bedeller ödeteceğiz. Hiç kimse bu saldırılar karşısında tek bir geri adım atacağımızı düşünmesin. Avrupa ve işgalci ordunun bütün suçlarını teşhir edecek, halkımızın bu elli yıllık kutlu yürüyüşünü zafere taşıyacağımızın sözünü bir kere daha burada yineliyoruz. Bijî gerilla, Bijî Serok Apo, Bijî Kurdistan”.

Miting ve yürüyüş slogan, zılgıt ve alkışlarla son buldu.