Kuzey ve Doğu Suriye heyeti OHCHR ile görüştü

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğünün sağlanması talebiyle Kuzey ve Doğu Suriye’de toplanan 2 milyon 646 bin 211 imzayı dün CPT yetkililerine ileten heyet, bugün de Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği ile görüştü.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik mutlak tecridin kırılması ve fiziki özgürlüğünün sağlanması talebiyle Kuzey ve Doğu Suriye’de toplanan 2 milyon 646 bin 211 imza, İsviçre'nin Cenevre kentinde bulunan Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'ne (OHCHR) teslim edildi. 

Kuzey ve Doğu Suriye Abdullah Öcalan'a Özgürlük İnisiyatifi Eşsözcüsü Îdrîs Saîd ile Suriye Abdullah Öcalan'a Özgürlük Avukatlar İnisiyatifi Eşbaşkanı Xanim Ayo, OHCHR yetkilileriyle bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede Kuzey ve Doğu Suriye’de toplanan 2 milyon 646 bin 211 imzanın yer aldığı dosya yetkililere teslim edildi.

Görüşme ardından heyet, Cenevre’de bulunan BM Ofisi önünde 25 Ocak 2021'den bu yana “Dem dema azadiyê ye” hamlesi kapsamında sürdürülen oturma eylemine katılıp, açıklamalarda bulundu.

Kurdistan Özgürlük Mücadelesi şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu sonrası İsviçre Demokratik Kürt Konseyi (CDK-S) Eşbaşkanı Selma Sürer söz aldı. Abdullah Öcalan üzerinde 29 aydır devam eden mutlak tecride dikkat çeken Selma Sürer, BM Ofisi önünde sürdürülen oturma eylemini selamladı. Sürer, “Kürt halkı, her türlü baskı ve zulüm karşısında direnişinden ve mücadelesinden geri adım atmamıştır. Bugün her ne kadar diasporada kendi topraklarımızdan koparılmış olsak da mücadelemiz devam edecektir” dedi.

Tecridin yanı sıra işgal saldırılarının da artarak sürdüğünü dile getiren Sürer, “Tecridi bir şantaj unsuru olarak kullanan Türk devleti, işgal saldırılarını da bu temelde sürdürmektedir. 24 yıldır İmralı'da tutsak edilen Önder Apo'dan haber alıncaya ve özgürlüğü sağlanıncaya kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” vurgusunda bulundu.

Daha sonra Kuzey ve Doğu Suriye Abdullah Öcalan'a Özgürlük İnisiyatifi Eşsözcüsü Îdrîs Saîd OHCHR ile görüşmelerine ilişkin bilgilendirme yaptı. Kuzey ve Doğu Suriye’de üç ay sürdürdükleri bir kampanya sonucu topladıkları 2,5 milyondan fazla imzayı dün Strasbourg’da CPT yetkililerine, bugün ise burada bulunan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Ofisi’ne sunduklarını ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecrit işkencesini konuştuklarını belirten Îdrîs Saîd; “Abdullah Öcalan üzerinde 2 yıl 5 aydır ağır bir tecrit söz konusu. Gerek Rojava'da gerekse Irak'ta Lübnan ve Arap halklarının da imzacısı olduğu 2 milyon 600 binin üzerinde toplanan imzayı dün CPT, bugün ise OHCHR yetkililerine teslim ettik” dedi.

Suriye Abdullah Öcalan'a Özgürlük Avukatlar İnisiyatifi Eşbaşkanı Xanim Ayo da, Türk devletinin, destek sunduğu çetelerle birlikte işgal ettikleri Serêkaniyê, Efrîn, Girê Spî’de savaş suçları işlemeye devam ettiğini ve bölge halklarını zorunlu göçe tabi tuttuğunu görüşme sırasında ilettiklerini ifade etti. Xanim Ayo devamla, “Türk devleti ve güdümündeki çetelere sunulan desteğin sonlandırılarak baskı yapılmasını istedik. Bu çeteler saldırgan bir tutumla  Rojava'ya yönelik saldırılarını sürdürüyor. Düzenlenen hava saldırılarıyla sivil ve askeri kayıplarımız artıyor. Bu trajedinin sonlandırılması yönünde taleplerimizi yetkililere aktardık” diye konuştu. 

Açıklamalar ardından Kurdistanlılar oturma eylemine devam etti.