Lavrio kampına polis baskını: Mülteciler zorla tahliye edildi

Yunanistan’ın başkenti Atina yakınında Kürt mültecilerin kaldığı tarihi Lavrio kampı, sabah erken saatlerde polis baskını gerçekleşti.

Alınan bilgilere göre sabah saat 04.00 sıralarında yüzlerce polis Lavrio mülteci kampına baskın düzenledi.

Kampta bulunan yaklaşık 40 kişi, önce gözaltına alındı, ardından başka bir kampa nakledildi. Baskın sırasında mültecilerin kaldığı odaların kapıları kırıldı.

Bu baskının duyulması üzerine birçok Yunan sivil toplum örgütü baskını kınadı. Kürt Kültür Merkezi de bir basın açıklaması yaparak yüzlerce polisle kampa baskın düzenlendiğini belirtti.

Kürt derneği, kampta bulunan mültecilerin zorla otobüslere bindirilerek, tahliye edildiklerini ifade etti.

Baskını kınayan Kürt Kültür Merkezi, “Türk devlet ve NATO ile yapılan pazarlıkların sonucu oluğunu” kaydetti.

Yunan Göçmen Bakanlığı, mültecilerin gönüllü olarak çıktığı yönünde bir açıklamada bulundu. Ancak Kürt Kültür Merkezi, bu açıklamayı yalanlayarak, “zora dayalı bir boşaltma” yaşandığını belirtti.

Bu baskın, sağcı yeni Yunan hükümetinin birkaç gün önce Türkiye ile ilişkilere “sıfırdan başlamak” istedikleri yönünde yaptığı açıklamadan sonra gerçekleşti. 11 ve 12 Temmuz’da ise NATO’nun Litvanya’nın başkentinde zirvesi var. Bu zirvenin gündeminde Türk devletinin İsveç’in adaylığına “Kürt şartı” ile koyduğu veto da bulunuyor.